A Dukan diéta egy francia orvoshoz és táplálkozási szakértő, Pierre Dukan nevéhez köthető. Miután Franciaországban sikeres lett, Pierre Dukan úgy gondolta, az Amerikai Egyesült Államokban is szerencsét próbál. Négy lépésből álló diétája a magas protein-, alacsony zsír-, és alacsony szénhidráttartalmú étrendre épít. A Dukan diéta azt ígéri a diéta követőinek, hogy képesek lesznek elérni azt a „realisztikus és egészséges testsúlyt”, amelyre a Dukan diéta csak „a valódi testsúlyként” utal.

Hogyan működik?

1. A „támadási” fázis:

Ebben a fázisban a cél az, hogy az ember gyorsan fogyni kezdjen és elkezdje a diétát. A fázis során a diétázónak szigorú, magas proteintartalmú étrendet kell fogyasztania. Nem kell a kalóriákat számolni vagy méregetni az adagokat. A diétázóknak egyszerűen csak annyi proteint kell elfogyasztaniuk, amennyitől el nem telítődnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy csakis sovány proteint fogyaszthatnak a diétázók, másmilyent nem. Továbbá az embernek naponta 1,5 evőkanál zabkorpát kell elfogyasztania és legalább 5,6 liter vizet kell meginnia.

2. A haladó fázis:

A haladó fázis során az ember elkezdheti a zöldségek fogyasztását. Ennek a fázisnak a során vannak napok, amikor a diétázó csak proteint fogyaszthat, és vannak, amikor proteint és zöldséget is. A zöldségek közül azonban azok nem kerülhetnek a tányérra, amelyeknek magas a szénhidrát tartalma, ilyen például a borsó, répa és krumpli. Az, hogy a diétázó meddig csinálja ezt a fázist, az attól függ, mennyi súlyt szeretne leadni. Az embernek ezért érdemes úgy számolnia, hogy minden leadott 0,45 kilogrammra 3 nap jut.

3. A „megerősítő” fázis:

Ebben a fázisban a diétázók fokozatosan kezdik el fogyasztani a „tiltott” táplálékokat. A korlátlan sovány proteinek és zöldségek fogyasztása azonban még ekkor is érvényben van. A proteinen és zöldségeken kívül az ember ehet egy kis sajtot, alacsony cukortartalmú gyümölcsöt és két szelet kenyeret. Ezen kívül hetente kétszer két „ünnepi” étkezést is be lehet iktatni. Dukan szerint a „megerősítő” fázisban a haladó fázis során leadott minden 0,45 kilogrammra 5 napot kell rászámolni.

4. A végleges stabilizáció fázisa:

Az utolsó fázis során már sokkal változatosabban étkezhet, viszont fontos, hogy azok szerint az egészséges irányelvek szerint táplálkozzon, amelyeket az előző fázisok során betartott. Heti egy nap pedig csakis proteint fogyaszthat, ez segít abban, hogy az elért súlya ne változzon. Ez, az utolsó fázisban elért súly lesz az, ami élete végéig megmarad.

A diéta egészségügyi kockázatai

A Dukan diéta nagy vitát keltett az orvosok között. A Brit Táplálkozási Szervezet 2012 legrosszabb diétájának nevezte. A szervezet szerint ugyanis a diéta túl szigorú és táplálékbevitelét tekintve nem kiegyensúlyozott. Nem kevesen vannak például, akik a diétát „veszélyesnek” bélyegzik. De míg sokan kritizálják, addig mások nem úgy gondolják, hogy a magas proteintartalmú diéták veszélyesek lennének. Katherine Zeratsky szerint a „legtöbb egészséges ember számára a magas proteintartalmú étrend általában nem jelent veszélyt, különösen, ha rövid ideig (maximum hat hónapig) étkeznek e szerint a fogyás érdekében”. Azt is hozzáteszi, hogy azoknál az embereknél azonban egészségügyi problémák léphetnek fel, akik hosszabb ideig így táplálkoznak, ezért érdemes a kezelőorvossal konzultálni bármilyen diéta vagy fogyási program elkezdése előtt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!