A hasizom diéta kitalálója, David Zinczenko azt mondja, ezzel a diétával az emberek úgy fogyhatnak (elsődlegesen zsírtól szabadulhatnak meg), hogy közben feszesebb lesz a hasizmuk és növekszik az izomtónus, az erő, javul az általános- és szexuális egészség. A diéta két részből áll: testmozgásból és megfelelő táplálkozásból.

3. oldal: A diéta célja

A hasizom diéta elsődleges célja az, hogy különösen azokat a férfiakat segítse, akik szeretnék, hogy a hasizmuk sima és kemény legyen (ezt kockahasnak is nevezzük), valamint szeretnének egészséges súlyban marad és egészséges életvitelt folytatni. A diéta elősegíti a hosszabb és egészséges életet, mivel megelőzi a rák, szívproblémák, magas vérnyomás, cukorbetegség és más problémák kialakulását. Ezek a betegségek sokkal gyakrabban alakulnak ki túlsúlyos és elhízott embereknél azokhoz képest, akiknek normális vagy a normális alatt van a testsúlyuk. A diétával a szexuális élet is egészségesebb lesz, mivel a merevedési zavarok hátterében állhat elhízás, szívprobléma vagy cukorbetegség is.

A diéta jótékony hatásai:

A túlzott mennyiségű zsír (különösen a hason) miatt rendkívül nagy a kockázata annak, hogy szívproblémák, magas vérnyomás, magas LDL („rossz” koleszterin) szint, cukorbetegség, merevedési zavarok és más problémák alakulnak ki. Ha csökken a túlzott zsírmennyiség a szervezetben, akkor az ember egészségesebb marad és tovább is élhet. A pozitív egészségügyi hatások csak növekednek, ha a rendszeres testmozgás is az életvitel része lesz. A hasizom diétával az első két hét alatt összesen 5,5 kg adható le, míg a rá következő két hét során 2-3,5 kg – állítja Juliette Kellow, egy regisztrált táplálkozási szakértő, aki diétákat ellenőriz egy bizonyos adatbázisban.

A legtöbb diéta során a szív- és érrendszeri (aerobikos) edzés a része a fogyókúrának. A tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik ilyen aerobikos gyakorlatokat végeznek, azok több kalóriát égetnek el azoknál, akik csak erősítő edzést vagy súlyemelést csinálnak. A további kutatások szerint azonban az aerobikos gyakorlatok 30-60 percig hatnak az anyagcserére, míg ez az erősítő edzés esetében 48 óra. A hasizom diétával növelhető az izomtömeg, amellyel serkenthető az anyagcsere is, így a szervezet akár 50 kalóriát éget el naponta minden 450 gramm izomra elosztva. Egyszóval 4,5 kg izom körülbelül 500 extra kalóriát képes elégetni naponta.

Vigyázat:

Mindent összevetve, a diéta egészséges, és nem veszélyes. A 12 kiemelt táplálék közül néhánynak magas lehet a nátriumtartalma, mint például a konzerv- és fagyasztott zöldségeknek, a zabkásának és a mogyoróvajnak. Azok, akik korlátozni szeretnék a sóbevitelt, vagy magas a vérnyomásuk, általában szeretnék elkerülni ezeknek a táplálékoknak a fogyasztását. Másrészről, mivel a diétának az egyik alappillére a testmozgás, ezért akinek ízületi gyulladása van, illetve hát-, térd- vagy más ízületi problémája, annak érdemes az orvosával beszélni, mielőtt edzeni kezd. Továbbá, akik allergiásak a mogyoróra vagy a diófélékre, nem fogyasszanak ilyen táplálékokat.

A diéta nem hozza szóba, hogy esetleg ez megfelelő-e a vegetariánusok és a vegánok részére. A könyvben található menüknek nincsen húsmentes változata, azonban érdemes megjegyezni, hogy a 12 táplálékból 8 nem tartalmaz húst vagy állati termékeket. A diétához szükséges proteinmennyiség tehát elérhető, ha az ember több babot és hüvelyes termést eszik, valamint helyettesíti a húst szójaprotein termékekkel, mint például tofuval és húspótló termékekkel, amelyeknek magas a proteintartalma.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Egészséges vagyok-e annyira, hogy csinálhatom a hasizom diéta edzéstervét?
•    Ha elkezdem a hasizom diétát, kell-e bármilyen étrend-kiegészítőt szednem?
•    Van-e számomra bármilyen kockázata a diétának?
•    Tud-e más olyan diétáról, amely jobban megfelelne a céljaimnak?
•    Voltak-e már más betegei, akik kipróbálták a hasizom diétát? Ha igen, mik a tapasztalataik?

Kockázatok:

Mivel a diéta része a szigorú és rendszeres testedzés, ezért azok, akiknek szívproblémája vagy bizonyos egészségügyi problémája van, először mindenképp konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt elkezdenék a diétát. Azok a férfiak pedig, akiknek merevedési zavaruk van, beszéljenek a problémájukról az orvosukkal, urológusukkal, vagy belgyógyászukkal. Ezen kívül az, aki allergiás a mogyoróra vagy a diófélékre, ezeket a táplálékokat váltsa ki valami mással a diétában.

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

Nincs tudományos kutatás még, amely bizonyította volna, hogy a hasizom diéta tényleg hatásos mind a zsírégetés, izomnövelés, megnövekedett szexuális vágy és kockahas elérése szempontjából. Az még most sem tisztázott, hogy vajon a diéta segít-e fenntartani az egészséges testsúlyt, miután a kezdeti felesleget sikerült leadni. A könyv több sikersztorit is tartalmaz, viszont ezek nincsenek tudományosan alátámasztva.

A Health magazin 2004-es, októberi számának cikkében, egy regisztrált táplálkozási szakértő, Maureen Callahan írt arról, mennyire hasznos a hasizom diéta, mind az étrend, mind a testmozgás része. Azt azonban hozzátette, hogy habár a diéta egészében nézve egészségesnek tekinthető, ő megkérdőjelezi a proteinpor használatát, ami a 12 „szuper” táplálék közé tartozik. Szerinte ugyanis az emberek hozzájuthatnak egy kis plusz proteinhez, ha alacsony zsírtartalmú túrót, sovány húst vagy halat fogyasztanak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!