A káposztaleves diétának más, különböző nevei is vannak, például:

2. oldal: A diéta jótékony hatásai:

Néhány embernél a káposztaleves diéta egy kiváló rövid-távú diéta, amellyel gyorsan lehet fogyni. Néhány ember számára jóleső érzést nyújthat az, hogy nem fogyaszthatóak kész- és gyorsételek, illetve nincs szükség drága és különleges hozzávalókra, a receptek nem bonyolultak. A leves pedig tárolható a hűtőben, vagy az egyszerűség kedvéért le is fagyasztható, ha az ember később szeretné csak elfogyasztani.

Vigyázat:

A káposztaleves diéta biztonságos a legtöbb egészséges felnőtt számára, akik nem csinálják a diétát hét napnál tovább. A diétát nem szabad olyan embereknek csinálnia, akiknek kettes típusú cukorbetegségük, étkezési zavaruk vagy olyan más problémájuk van, ami speciális étrendet igényel. Ezek az emberek csak az orvossal vagy regisztrált étkezési tanácsadóval való konzultáció után kezdhetik el a diétát. Azok, akik ezzel a diétával szeretnének fogyni, jobb, ha észben tartják, hogy a diéta ideje alatt a súlyuk a szervezetben található vízmennyiség miatt csökken, és a korábbi étkezési szokások visszatértével a súly is az eredetire áll vissza.

Mivel a diéta eléggé szigorú és sokszor ismétlődő elemekből áll, ezért hosszú távon nehéz betartani. Az ilyen diéták nem jók a hosszú távú fogyáshoz és súlyfenntartáshoz. A diéta gyakori használatával jojó hatás alakulhat ki (fogyás-hízás-fogyás-hízás), amelyről kimutatták, hogy káros az egészségre.

A káposztaleves diéta tápanyagtartalma egyáltalán nem kiegyensúlyozott, illetve kevés kalóriát tartalmaz, ezért nem megfelelő diéta hosszú távon. Azokat az állításokat, amelyek azt mondják, a diéta folyamatosan csinálható, vagy az első kör végeztével három napon belül megismételhető, figyelmen kívül kell hagyni, mivel ez így nem biztonságos.
A diéta során nincs szükség arra, hogy sok idő menjen el a főzéssel vagy a hozzávalók válogatásával, viszont nehéz lehet a betartása, ha az ember az egész családra főz.

Kockázatok:

A diéta mellékhatásai közé tartozik a zavartság, szórakozottság és puffadás. A leves receptjének általános változatai sok sót tartalmaznak, ezért azoknak a diétázóknak, akiknek korlátozniuk kell a nátrium fogyasztását, beszéljenek először az orvosukkal ez ügyben.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Van-e olyan betege, aki már kipróbálta a káposztaleves diétát?

•    Véleménye szerint egy hétig biztonságosan betartható a diéta, ha utána nem ismétlem meg?

•    A magas vérnyomásúak és kipróbálhatják-e a diétát, amíg szedik az előre felírt gyógyszereket?

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

Az alapvető tápanyag-információk a káposztáról:

Egészen 2007-ig a káposztaleves diétával nem foglalkoztak az általános orvosi kutatások, aminek legvalószínűbb oka az, hogy ez egy klasszikus, felkapott diéta. Habár a káposztát évek óta vizsgálják táplálkozási szakértők és élelmiszerrel foglalkozó vegyészek. A káposzta ezen kívül jó tápláléknak minősül, amely része kellene, hogy legyen az egészséges és jól-kiegyensúlyozott étrendnek. A káposztát a modern ember kezdte el táplálékként fogyasztani, és különböző vad mustárfüvekből származik, amelyek eredetileg Dél-Olaszországban és Franciaországban voltak megtalálhatóak a keresztény időszak előtti évszázadokban. Már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották, mind nyersen, mind főzve. Az ókori orvosok a nyers káposztából krémet készítettek, amellyel csökkenteni tudták a seb környéki gyulladást. A káposzta egy hűvös éghajlatot kedvelő növény, amely 50-80 nap alatt érik meg, ami megmagyarázza, miért olyan fontos táplálék Észak- és Közép-Európában, Koreában, valamint Ázsia más részein.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) adatbázisa szerint, a nyers káposzta 100 grammonként 20 kalóriát, 5,6 gramm szénhidrátot, és 32 mg C-vitamint tartalmaz – amely egy felnőtt napi szükségletének körülbelül 53 százalékát teszi ki. A szénhidrátokból 3,2 g cukor a 100 grammból, amely a főzés során szabadul fel, valamint 2,3 gramm étkezési rost. A tudományos kutatások tehát valamilyen szinten alátámasztják a káposztaleves diéta feltételezéseit a tápanyagtartalommal és alacsony kalóriamennyiséggel kapcsolatban. A receptben ajánlott rövid főzési idő pedig arra jó, hogy a nyers káposztának megszüntesse a kesernyés ízét anélkül, hogy a rost- vagy vitamintartalma csökkenne.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!