Az amerikai kutató-tudós pár Rachel Heller és Richard Heller fejlesztette ki a szénhidrát-függők diétáját a korai 1990-es években, miután a férj és feleség együtt 75 kilogrammtól szabadult meg a diéta segítségével. Mindkét Heller az orvosbiológiai tudományok professzora és kutatója. A módszerükről először első könyvükben, a „The Carbohydrate Addict’s Diet’-ben írtak, amely 1991-ben jelent meg. Azóta újabb könyveket is kiadtak és számos módon frissítették az eredeti könyvet. A kifejezés „szénhidrát-függőség” Robert Kemp nevéhez fűződik még 1963-ból, aki a Yale Egyetem biokémikusa volt.

1. oldal:

A diéta leírása:

A szénhidrát-függők diétája egy olyan program, amely azon a feltételezésen alapszik, miszerint ha a szervezetben kiegyensúlyozzák az inzulin szintet, akkor csökken az inzulin-rezisztencia, és kevésbé alakulnak ki éhségrohamok a magas szénhidráttartalmú ételek iránt. A diéta két lépésből áll: csökkentse az elfogyasztott, magas szénhidráttartalmú táplálékok mennyiségét, valamint fogyasszon étrend kiegészítőket, amellyel szabályozza az inzulinszintet. Habár Hellerék azt tanácsolták, hogy a diéta mellett az ember testmozgást is végezzen, ennél nagyobb hangsúlyt nem fektettek a testmozgásra. Hellerék úgy határozták meg a szénhidrát függőséget, mint egy kényszeres éhséget vagy vágyakozást a magas szénhidráttartalmú táplálékok iránt, másképpen megfogalmazva, egy növekvő és visszatérő szükséglet a keményítőben gazdag táplálékok, rágcsálnivalók, gyorsételek és édességek iránt. Az ilyen táplálékok közé tartozik a kenyér, édes- és sós sütemény, torta, müzli, csokoládé, sós keksz, tésztaféle, gyümölcs és gyümölcslé, jégkrém, burgonyachips, tészta, krumpli, perec, rizs, pite, popcorn, és cukros üdítők. Hellerék támogatják azt is, hogy az ember elhagyja a cukorpótlókat, amelyek elméletben növelik az inzulinszintet, valamint a szervezet több zsírt raktároz el miattuk.

A túlsúlyos emberek akár 75 százaléka is függhet a szénhidrátoktól, állítják Hellerék. A szénhidrát függőséget az okozza, hogy a szervezetben túl sok inzulin hormon termelődik, amikor az ember magas szénhidrát tartalmú táplálékokat fogyaszt. Az inzulin figyelmezteti a szervezetet arra, hogy még több táplálékra van szükség, majd amikor a táplálék elfogyasztásra kerül, az inzulin jelzi a szervezetnek, hogy tárolja el a táplálékból kinyert extra energiát zsír formájában, feltételezik Hellerék. Ha evés után túl sok inzulin szabadul fel, akkor ezt étkezés utáni reakciós hyperinsulinemiának nevezzük. Idővel néhány embernél emiatt az állapot miatt inzulin rezisztencia alakulhat ki, ami azt jelenti, a szövetekben található sejtek nem reagálnak többé az inzulinra. A szervezet továbbra is termeli az inzulint, viszont mivel a szövetek nem reagálnak rá, a szervezet képtelen megfelelően felhasználni a glükózt (cukrot). Az inzulin rezisztencia gyakran más egészségügyi problémákkal együtt alakul ki, például cukorbetegséggel, magas koleszterinnel, magas triglicerid szinttel, magas vérnyomással és szív- és érrendszeri betegségekkel. Ha ezek közül a betegségek közül több mint egy együttesen alakul ki, akkor „inzulin rezisztencia szindrómáról” beszélünk.

Nem áll rendelkezésre olyan orvosi teszt, amellyel kimutatható a szénhidrát függőség, ezért Hellerék kifejlesztettek egy saját tesztet, amellyel meghatározható, hogy az adott ember vajon szénhidrát függő-e. A teszt, amely elérhető a könyveikben és a honlapukon, 10 olyan kérdésből áll, amelyre „igennel” vagy „nemmel” lehet válaszolni. Ezek a következők:

•    Még akkor is éhes ebéd előtt, ha tartalmasan reggelizett?
•    Nehéz megállnia, hogy ne fogyasszon keményítő tartalmú ételeket, rágcsálnivalókat, gyorsételeket vagy édességeket?
•    Még akkor is éhes marad, ha épp csak befejezte az étkezést?
•    Eszik olyankor is, amikor nem éhes?
•    Szokott rágcsálnivalókat fogyasztani éjszaka?
•    Egy nagyobb étkezés után fásulttá válik?
•    Fáradt és/vagy éhes délután bármilyen ok nélkül?
•    Akkor is tovább eszik, ha már tele van?
•    Fogyókúrázáskor gyakran tapasztal jojó hatást?

A teszt pontozása az alapján történik, hány darab „igen” választ adott. A 0-2 pont arra utal, hogy nem szénhidrát függő. A 3-4 pont enyhe szénhidrát függőségre utal. Az 5-7 pont jelentős szénhidrát függőséget, míg a 8-10 pont súlyos szénhidrát függőséget takar.

A szénhidrát-függők diétája egy bevezető tervvel kezdődik, amely az első héten két kiegészítő étkezést és egy „jutalom” étkezést engedélyez minden nap. A rákövetkező hetekben a diétát a személy fogyási céljaihoz és előző héten leadott súly mennyiségéhez igazítják. A diéta engedélyezi a rágcsálnivalók és a saláták fogyasztását is. A kiegészítő étkezés egy adag húsból és két csésze alacsony szénhidrát-tartalmú zöldségből vagy két csésze salátából álljon. A húsok és a zöldségek esetében terjedelmes listából választhatunk. A „jutalom” étkezés során annyit ehet az ember, amennyit szeretne, viszont egyenlő mennyiségű protein, alacsony szénhidrát-tartalmú zöldség és magas szénhidrát-tartalmú táplálék (például desszert) adagokból kell állnia. A „jutalom” étkezést ezen kívül egy órán belül kell elfogyasztani. A rágcsálnivaló ugyanolyan, mint a kiegészítő étkezés, viszont fele akkora mennyiség. A diéta engedélyezi a korlátlan mennyiségű víz, diétás italok, édesítetlen kávé és tea fogyasztását.

Hellerék szerint csak nagyon kevés embernek van szüksége reggelire, amely egész nap energiával lát el. Mivel a tápláléknak órákba telik, míg kitisztul a gyomorból, és még néhány órába, míg a vékonybélben megemészti a szervezet, Hellerék szerint a lefekvés előtt elfogyasztott táplálék szolgáltat az embernek energiát a következő nap első részére. Hellerék azt tanácsolják azoknak az embereknek, akik reggelente nem éhesek, hogy hagyják ki a reggelit, és csak igyanak meg egy kávét vagy egy teát. Igazából azonban a reggeli kihagyását általában nem támogatják a táplálkozási szakértők.

Gyerekek és tizenévesek:

Kétféle különböző szénhidrát-függők diétája van, egy a gyerekek, és egy a tizenévesek számára. Mindkettő megtalálható Hellerék könyvében, a „Carbohydrate-Addicted Kids” című könyvben. A szénhidrát függőség a gyerekek és tinédzserek 74 százalékát érinti Hellerék szerint. A tizenéveseknél ez viselkedési, motivációs, koncentrációs, tanulási problémákat és hangulatingadozásokat is okozhat. A szénhidrát-függők diétája során a gyerekek lassabb ütemben haladnak, és a „jutalom” étkezések mellett további ösztönzést is kapnak. Az azonnal elkezdett szénhidrát-függők diétáját idősebb gyerekek és tinédzserek számára tervezték. A diéta során az emberek magas rost- és protein-tartalmú ételeket és rágcsálnivalókat fogyasztanak. Mint a felnőtt diétában, ebben is van egy „jutalom” étkezés, amely során a diétázó azt ehet, amit csak akar, legalább is, ha ugyanannyi mennyiségű proteint, alacsony szénhidráttartalmú zöldséget és magas szénhidráttartalmú táplálékokat fogyaszt. A könyv arról is ír, milyen ételeket fogyasszon az ember speciális alkalmakkor, például születésnapon, ünnepkor, nyaraláskor és más ünnepnapokon. A tizenéveseknek írt diétának egy vegetáriánus része is van.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!