Az alapanyagcsere mindenkinél különböző, hiszen függ az életkortól, súlytól, magasságtól, hőmérséklettől, fizikai aktivitástól és a nemtől.

Tehát, a diéta összeállításánál vegye figyelembe testi adottságait, a testtömeg-indexét és az Ön által kedvelt ételeket. Étrendjében fogyasszon kevés magas szénhidrát tartalmú ételeket és növelje a rostok és fehérjék bevitelét.

Egy átlagos női test napi 1500 kalóriát, egy átlag férfi 2000 kalóriát éget el naponta. Az a tény, hogy a bevitelt csökkentjük 1200 kalóriára, fontos eszköze a fogyásnak. Ügyeljen arra, hogy ennél kevesebb kalóriát ne fogyasszon, mert a szervezetében súlyos mellékhatások léphetnek fel.

Mit lehet enni egy 1200 kalóriás diéta során?
 
A keményítőt tartalmazó ételek, mint a kenyér, tészta, édesség és a magas zsír különösen kerülendő, mivel több kalóriát tartalmaznak és súlygyarapodáshoz vezethetnek.

Étel  -  Kalória  -  Zsír (g)  -  Szénhidrát (g)  -  Fehérje (g)

4 nagyobb tojás    276    20    0    24
180 g görög joghurt    112    0    12    16
Pepperónis marhaszelet    105    9    0    6
120 g csirkemell    186    6    0    33
1 pohár almalé    64    0    16    0
1 pohár 2%-os tej    125    5    12    8
180 g lazac    332    20    0    38

Összesen    1200    60    40    124

Ez a minta étrend erősen fehérje túlsúlyos, szénhidrátokban szegény, hiszen a kívánatos minimális 130g szénhidrátot (ennyi kell az agynak naponta) meg sem közelíti. Ilyenkor a szervezet a drága fehérjékből fog majd glukózt készíteni (glukoneogenezis).

•    Fogyasszon zöldségeket és gyümölcsöket, mert az alacsony kalória-és szénhidrát tartalmuk mellett jó vitaminforrások. Ilyenek például: uborka, gomba, sárgarépa, cékla, spárga, paprika, leveles zöldségek, banán, szilva, cseresznye, meggy, szőlő, alma, őszibarack.

•    Egyszerű szénhidrátra van legkevésbé szüksége a testnek ahhoz, hogy fitt és egészséges maradjon. A gyorséttermi ételek sok egyszerű szénhidrátot tartalmaznak, ezért jobb őket elkerülni. Azonban a szénhidrát energiaforrást jelent, ezért nem célszerű teljesen kizárni az étrendből. Korlátozza az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, mivel a kevés tápértékük miatt gyorsan megemésztődnek, így hamar lesz éhes. Gyümölcslé, tej, joghurt, cukor és a finomított élelmiszerek tartalmaznak egyszerű szénhidrátokat. Összetett szénhidrátok vannak a teljes kiőrlésű kenyérben, tésztában, korpában. Meghosszabbítják az emésztési folyamatot, így kellően megnyújtja a következő étkezés idejét. Lehetőleg próbáljon összetett szénhidrátokat fogyasztani.

•    A telített-és transz zsírokat kerülni kell, mivel magas kalória tartalmuk miatt súlygyarapodást és zsírszövet növekedést okoznak. Margarin, tojás, tej, sajt, és a vörös húsok is tartalmaznak telített zsírsavakat. A vörös húsokat teljes mértékben ki kell zárni az étkezésből, mert nagyon magas a kalória tartalmuk. Margarin és vaj helyett főzzön olíva-vagy mogyoró olajjal. Ezek az olajok csökkentik a kalória-és telített zsírbevitelt. A kalóriák tovább csökkennek, ha halat vagy baromfihúst fogyaszt. Azonban kerülje a panírozott, rántott ételeket.

•    Bárki, aki diétázik, fontos, hogy sok fehérjét fogyasszon. A fehérje segít megőrizni az izomszövet egészségét zsírégetés közben. Továbbá fogyasztása révén javul a vércukorszint és megakadályozza az éhségérzetet.

•    Ahelyett, hogy betartaná a három fő étkezést, egyen inkább naponta hatszor, de kisebb adag ételt. Ez segít elosztani a táplálékbevitelt és csökkenti az éhségérzetet. Próbáljon egyensúlyt teremteni az étkezések között: például a vacsora lehet kalóriadúsabb, mint az utána, késő este fogyasztott nasi. 
 
Az 1200 kalóriás diéta
 
Az 1200 kalóriás diétának nincs logikája, amit követni kell, csupán be kell tartani a megadott kalóriaszámot, és nem fogyasztani annál többet. Számos ételt lehet a diéta során fogyasztani, mint például sovány fehérjét, teljes kiőrlésű gabonát, egészséges zsírokat, hüvelyeseket, és természetesen zöldségeket, gyümölcsöket. A skála tehát sokrétű, az alábbi étrend csak egy példa a fogyasztható ételekre.
 
Reggelire:

-    1 csészényi korpa gabona
-    1 csésze sovány tej
-    1 banán

Ebédre:

-    Tonhalas szendvics teljes kiőrlésű kenyérből, alacsony zsírtartalmú majonézzel
-    2 csésze nyers zöldség (darabolt sárgarépa, paprika, zeller)
-    1 kis alma

Uzsonnára:

-    Nektarin
-    Citromos ásványvíz

Vacsorára:

-    90 g grillezett csirkemell
-    ¾ csésze párolt zöldbab
-    saláta: 1 csészényi fejes salátából, fél csészényi koktélparadicsomból és fél csészényi reszelt répából
-    2 teáskanál olíva olaj és balzsamecet
-    1 barack

Esti nasi:

-    1 kis körte
 
Test karbantartás
 
Nincs konkrétan javasolt testedzés ehhez a diétához, a fogyókúrázónak tudnia kell, hogy nap, mint nap edzeni kell a fogyás fenntartásához és az általános jó közérzethez. Ennek ellenére, nem kell túlzásba vinni a mozgást, hiszen az alacsony kalória-bevitel kevés energiát termel, és nem kell, hogy túlhajszolja önmagát. Dolgozzon ki egy rendszert. Járhat edzőterembe, tehet tempós sétákat, egy a lényeg, naponta legalább egy órát végezzen valamilyen mozgást.

A diéta előnyei
 
Számos jótékony hatása van a diétának a fogyáson túl. Ezek például a következők:

•    Egyszerű és könnyen követhető, hiszen sok olyan ételt tartalmaz, amit ehet. Ehhez sokkal könnyebb igazítani az étrendet

•    Számos diétát lehet követni és kialakítani az 1200 kalóriás étrendből. Ha magas fehérjetartalmú étrendet követ vagy csökkenteni szeretné a vércukorszintjét, alkalmazza ezt a diétát

•    Többféle menüből és fogásból lehet választani, annyi a lényege, hogy saját ízlésének megfelelő ételeket fogyasszon a megadott, fogyasztható ételek közül

•    Költséghatékony, és az interneten ingyen, bármit el lehet róla olvasni

•    Biztosítja a megfelelő táplálékbevitelt, miközben arra a szintre csökkenti a kalóriát, amire a fogyókúrázóknak szüksége van

•    Egészségügyi szakemberek ennek a segítségével alakítanak ki más diétákat
 
A diéta hátrányai
 
Minden étrendbeli változás hátrányokkal járhat. Hiába gondolják sokan, hogy a kevés kalória-bevitel segíthet, sajnos nem mindenki számára megfelelő.

•    A kalóriacsökkentés bizonyos létfontosságú táplálékok csökkenéséhez vezethet. Ezért fontos, hogy tervezze meg a diétát, hogy megakadályozza a tápanyagok elvesztését, és azt, hogy valamilyen tápanyaghiány lépjen fel testében

•    A jó egészségi állapot fenntartásához zsíros ételeket is kell fogyasztani. A jó minőségű zsírok segítenek a betegségek elleni védekezésben, az emésztésben, a vitaminok felszívódásában, a bőr egészségének megőrzésében, a sejtek megfelelő működésében. Ebben a diétában azonban figyelni kell, hiszen drasztikusan csökkenti a zsírbevitelt.

•    A kalória számolása és az ételek mérése ebben a diétában nagyon fontos

•    A legfontosabb mellékhatásai az éhség és a fáradtság, hiszen csökken az energia-bevitel

•    A diéta nem ajánlott fizikailag aktív személyeknek, hiszen nekik nagyobb kalóriaadagra van szükségük - egészségük fenntartásához
 
Rövidtávon jól működik ez a diéta, de hosszabb távra nem ajánlott. Ahhoz, hogy a fogyás fennmaradjon, fontos, hogy tegye egészségessé étrendjét. A mediterrán étrend a legmegfelelőbb erre a célra. A sikert növeli, ha kiegyensúlyozott tápértékű ételeket fogyaszt. Építse bele a napi rutinba a mozgást is, és kezelje a napi stresszt. Az alkohol semmi módon nem lehet része az étrendjének. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!