Ma már tudjuk, hogy a karcsú, egészség test elérésének vagy éppen fenntartásának a módja az életmód helyes irányba történő megváltoztatása, megfelelő, egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Ez azonban csöppet sem egyszerű feladat, éppen ezért azok, akik gyorsan és eredményesen szeretnének lefogyni, hajlamosak különböző praktikákat bevetni, hogy céljukat minél hamarabb elérjék. Nézzük meg, milyen hibákat követhetünk el a fogyókúra során.

1, Mítosz: az édesítőszerek használatával, valamint a zéró cukor tartalmú üdítőitalokkal könnyedén fogyhatunk. 

Valóság: friss tanulmányok arra a megállapításra jutottak, hogy a különböző mesterséges édesítőszerek alacsony vagy éppen nulla kalóriatartalmuk ellenére is elősegítik a túlsúly kialakulását, ráadásul egyes édesítőszerek károsíthatják az agysejtek működését is.

Az egészséges fogyás elérésének legjobb módja az életmódváltás: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás.

2, Mítosz: az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes diéta a hatékony fogyás kulcsa.

Valóság: az Egyesült Államokban pár évtizeddel ezelőtt indított és oly népszerűvé vált fat-free (zsírmentes) kampány teljes bukáshoz vezetett, nem hogy javított volna a helyzeten, hanem tovább rontotta. Zsírokra, jó minőségű zsírsavakra szervezetünknek hatalmas szüksége van. A margarinokat, hidrogénezett olajokat, transz zsírokat valóban messziről el kell kerülni, de a jó minőségű olajokat, mint amilyen pl. az olíva olaj, avokádó olaj, kókuszzsír, halolaj, lenmagolaj, mákolaj, kendermagolaj, stb. érdemes rendszeresen fogyasztani. A lenmagolaj pl. kifejezetten elősegíti az egészséges fogyást.

3, Mítosz: a kis mennyiségű, rendkívül alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása révén fogyhatunk hatékonyan. 

Valóság: a drasztikus kalóriamegvonás, az éhezés kezdetben látványos sikereket hozhat a testsúly tekintetében, azonban egy életen át nem lehet éhezni, így idővel kialakul a jojó effektus, s az esetek legnagyobb részében a fogyókúrázó hamar visszahízza a leadott kilókat. Ilyenkor az anyagcsere lelassul, a szervezet takarékos, raktározó üzemmódra vált, s már normál étrend mellett is bekövetkezik a hízás. 

4, Mítosz: a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup elősegíti a fogyást.

Valóság: az utóbbi években beigazolódott, hogy a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup sokkal egészségtelenebb a cukornál, több kutató szerint pedig fontos szerepe van a túlsúly és elhízás kialakulásában. Figyeljünk erre, hiszen számos termék tartalmazza nagy mennyiségben, mivel íze édes, előállítása pedig meglehetősen olcsó. 

5, Mítosz: sportolás közben a test azon részén következik be a fogyás, ahová az adott tevékenység koncentrálódik.

Valóság: sportolás során a testünk teljes izomzata megkezdi a zsírégetést. Zsírégetés céljából a legkiválóbb gyakorlatok az ún. intervallumedzések, melyek során a nagyon intenzív és kevésbé intenzív mozgásformák váltakoznak, jelentős mértékben fokozva ezzel az anyagcserét. 

6, Mítosz: a sikeres fogyáshoz kizárólag a kalóriákra kell koncentrálni.

Valóság: a kalóriák számolása fontos részét képezi a legtöbb fogyókúrás programnak, azonban legalább annyira fontos, hogy étrendünk összetételére is odafigyeljünk, a megfelelő fehérje-szénhidrát-zsír arány meghatározására. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!