A kis jövevény érkezése sok tekintetben kihívások elé állítja az anyukákat, akiknek szembe kell nézni ezekkel. Amíg arra kell koncentrálniuk, hogy etessék és gondozzák a babát, a terhesség alatt felszedett kilók is ott lebegnek a szemük előtt. 

Diéta

Diétázni vagy speciális, szigorú előírásokkal teli étrendet követni késlelteti a fogyási folyamatot. Az a diéta, ami az étel megfosztásából áll, csak fokozza a terhesség utáni stresszt és cserébe fokozza a terhesség utáni hízást. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a tejtermelést is befolyásolja, ami árthat a babának. Ehelyett jobb, ha kiegyensúlyozottan étkezünk, ami megfelelő tápanyagot biztosít. A kalóriák számolása során 1800 kalória alá nem mehetünk. 

A legtöbb anya kb. 11 és 18 kilónyi túlsúlyt szed fel a terhesség alatt. Nem könnyű visszanyerni a terhesség előtti súlyt, de egészséges étrenddel és mozgással ez is sikerülhet. Azoknak, akik a terhesség előtt is szenvedtek a túlsúlytól és még többet szedtek magukra a terhesség alatt, nekik ajánlott a fokozatos és lassú fogyás. Tehát a kérdés az, hogy hogyan is fogyjunk egészségesen és hatékonyan a terhesség után?

Szupertáplálékok

Amikor az anya testét próbáljuk formába hozni, tisztában kell lennünk azzal, hogy egy újdonsült anyukának több tápanyagra van szüksége és ezt odafigyeléssel kell megválasztani. Az ún. szupertáplálékok azok az ételek, amik tele vannak tápanyaggal és jók a szervezetnek. A hal pl. tele van DHA-val, ami jó a babának. 

Szoptatás

A szoptatás hozzátartozik a test anyagcseréjéhez és segíti az anyákat a terhesség előtti súlyuk visszanyerésében. Emellett a szoptatás serkenti a baba immunrendszerét is, ugyanakkor segíti a kalóriák elégetését is. 

Víz ivása

A vízivás teltségérzetet ad és megvéd a túl gyakori nassolástól. Emellett véd a dehidratációtól és felpörgeti az anyagcserét. A szoptatós kismamáknak néha nagyon nehéz a napi 2-3 liter víz megivása, pedig ez igen fontos lenne. 

Testmozgás

A diétázás önmagában nem fog fogyáshoz vezetni, hacsak nem mozgunk is mellette. A sétálás, futás és kocogás, vagy bármilyen más formája a kardiónak ajánlott a terhesség után. Az aerobic gyakorlatok szintén nagyon fontosak. A testmozgás nem csak elősegíti a fogyást, de segít a stressz oldásban is, mert endorfint szabadít fel az agyban.

Egy egyszerű, 20 perces gyaloglás mindennap segíthet, hogy a terhesség előtti alakot visszanyerjük. Az úszás az egyik legnépszerűbb módja a fogyásnak, amit az anyukák szívesen választanak, mert az egész testet átmozgatja és segít az izmok tónusossá tételében. 

Alvás

Az alvás kalóriát éget. Amellett, hogy az alváshiány stresszt okoz, ami rendszerint falásba torkollik és hízáshoz vezet, a megfelelő, 8 órás alvás nagyon fontos a szervezetnek, na, ebből jut általában nagyon kevés az anyukáknak! Kedves apukák! Egy-két éjszakai felkelés kiváltásával, hamarabb visszakaphatják csinos feleségeiket! Amikor a szervezet fáradt, akkor kortizolt termel, ami hízást eredményez. 

Az egyik legfontosabb dolog, hogy legyünk türelmesek. A drasztikus fogyás kifejezetten rossz a szervezetnek. Ezért jobb úgy fogyni, hogy hatékonyan és lépcsőzetesen haladunk.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!