Az étrend sok fehérje fogyasztást ír elő, és 100 különböző étel korlátlan fogyasztását engedélyezni, amely 28 állati eredetű tápanyagot és 28 növényfélét tartalmaz. 

Az első fázisban csak zsírszegény fehérjék fogyaszthatóak, a szénhidrát bevitel napi 1.5 evőkanálnyi zabkorpára korlátozódik. A második fázisban bizonyos zöldségek fogyaszthatóak a fehérjék mellett, míg a harmadik fázisban fehérjék, zöldségek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, sajt, és teljes kiőrlésű kenyérféléket is ehet. A negyedik szakasz a súly fenntartását célozza meg, amely már több étel fogyasztását engedi. 

A Pierre Dukan által kifejlesztett négyfázisú fogyókúra segít a testsúly csökkentésében, majd a kívánt súly stabilizálásában is.

A gyakran a diéta kezdeti szakaszában fellépő mellékhatások a következőek lehetnek: 

1. Székrekedés

A problémát az étrend kezdetén fokozott fehérjebevitel okozza, amely önmagában nem elegendő a megfelelő anyagcsere folyamatokhoz.     

2. Kellemetlen lehelet

A szervezet ketózisos állapotba kerül, hiszen az alacsony szénhidrát bevitel miatt saját zsírkészletét alakítja energiává. A túlzott fehérjebevitel aceton termelést okoz, amely jellegzetes szaga miatt rossz leheletet okoz. 

3. Köszvény

Szintén a magas fehérjebevitel okozza a szervezet húgysav szintjének növekedését, amely kristályokká formálódva fájdalmat okozhat a láb ízületeiben. 

4. Veseproblémák

5. Tápanyag problémák 

Sok étel kizárásával komoly vitamin- és ásványianyag hiány léphet fel, a szervezet elektrolit egyensúlya is felborulhat a diéta első szakaszában. Emiatt székrekedés, hasmenés is felléphet, amely további problémákhoz vezet, mint a korai öregedés, rák, szürke hályog, és szívproblémák.

6. Szénhidrát megvonási tünetek

A szénhidrát megvonása influenzát, lázat, hányingert, hangulatingadozásokat, fejfájást, koncentrációzavart okozhatnak. Mindez a diéta első szakaszában jellemző, csakúgy, mint a fáradtság és a kevés energia. 

7. Súlygyarapodás

Sokan tapasztalták, hogy a diéta befejeztével és rendes étrend folytatásával a leadott súlyfelesleg nagyja visszatér.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!