A görögdinnye már régóta ismert magas víztartalmáról, melynek köszönhetően a nyári melegben kitűnő eledel folyadékpótlásra, és alacsony kalóriatartalma miatt diétához is kitűnő. 

Az utóbbi években azonban az is egyre világosabb, hogy jóval több pozitív tulajdonsággal rendelkezik, így például az érrendszerre gyakorolt jótékony hatása révén segít megakadályozni az olyan krónikus betegségeket, mint az érelmeszesedés vagy a szívroham.

A görögdinnye egy kiváló lúgosító gyümölcs, mely hidratálja szervezetünket a nyári melegben.

A Purdue University és a University of Kentucky a Journal of Nutritional Biochemistry című lapban közölték kutatásuk eredményét, miszerint a görögdinnye olyan potenciális bioaktív összetevőket tartalmaz, mint például a citrullin, mely gátolja az érelmeszesedés kialakulását, csökkenti az LDL koleszterinszintet, és még a testsúly karbantartásában is segít.

A kutatásban a görögdinnyét rendszeresen fogyasztók LDL-koleszterinszintje 50%-kal csökkent, vérükben magas arányban volt jelen a citrullin, a görögdinnyében található hatékony antioxidáns, illetve a testsúlyuk is 30%-kal kevesebb lett a kontrolcsoporténál.

A kutatók a következő kutatásukban azt fogják vizsgálni, hogyan hat sejtszinten a citrullin. 

Az már most is bizonyos, hogy a gyümölcs nagyon kis koncentrációja is rendkívül jótékony hatásokkal bír, heti többszöri fogyasztása mindenképpen ajánlott tehát az érrendszer és a testsúly gondozása érdekében.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!