Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy nincs rövid út a fogyáshoz. Nem egy éjszaka alatt növekedett meg a súlya, így hogyan várhatja el, hogy villámsebességgel fogyjon le? 

Manapság mindenki egy szempillantás alatt szeretne fogyni és elérni az álomtestalkatot és így gyors diétákhoz folyamodnak, amelyek rövidtávon működnek is. Segítenek, hogy az izmokból és csontokból fogyjon, ezáltal gyengének és betegnek érzi magát. Azonban amint visszatér a megszokott napi rutinhoz, megint növekszik majd a súlya ugyanannyival, amennyit leadott, vagy akár még többel rövid idő alatt. Ha mindent összevet, mi értelme van egy olyan diéta követésének, amely rövidéletű, elvonja a tápanyagokat és kockázatos hatással lehet a szervezetre is.

Ha el akarja kerülni az egészségkárosodást, ne próbálkozzon „gyorsdiétával”. Elég, ha kiegyensúlyozottan étkezik és mozog, hogy megérezze a különbséget testileg és lelkileg is. A folyamat hosszabb és kevésbé drámai lehet, de az eredmények hosszú távúak lesznek és egészségesebb szervezetet is eredményeznek a szigorú és extrém diétákkal szemben.

A legjobb fogyási módszer a helyes étkezés, emellett megfelelő mennyiségű mozgás, napi minimum 45-60 perces edzés. A cél a folyamatos fogyás, nem a hirtelen súlyvesztés. Az életmódváltás a megoldás és nem a gyorsdiéták csapdája. De honnan ismerhető fel, hogy egy diéta „gyorsdiéta”?

Hogyan ismerjük fel a „gyorsdiétákat”?

-    Túl jó eredményeket ígér pár napon belül, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak is legyenek
-    Általában szigorú étkezési szabályokat tartalmaz
-    Sok ételcsoportot tiltólistára tesz, mint a szénhidrátok, a zsírok, stb.
-    „Varázsételeket” reklámoz
-    A diétát pár vallomás alapján reklámozzák kutatási háttér nélkül
-    Nem tartalmaz edzéstervet az étrend mellett
 
A „gyorsdiéták” ártalmas hatásai

-    Szorulást okoz
-    Gyengeséghez, erőtlenséghez vezet
-    Csökken a koncentrációképesség
-    Hányinger
-    Fejfájás
-    Depresszió
-    Izomtömeg vesztés
-    Egészségügyi veszélyek, mint a csontritkulás kockázata

Bár sok „gyorsdiétával” találkozhatunk, néhány időről időre feltűnik, főleg, amikor ismert személyiségek is kipróbálják. Alább olvasható tehát pár népszerű diéta, amelyet érdemes elkerülni.

Sütemény diéta: a Dr. Siegal által feltalált diéta során napi kilenc süteményt kell elfogyasztani, amely 500 kalóriával ér fel, majd 500 kalóriás vacsorát kell fogyasztani, ezáltal naponta 1000 kalóriát szabad bevinni.

Miért ártalmas: monotonná válhat és táplálkozási hiányosságokhoz vezethet.

Bébiétel diéta: ezen diéta során naponta tizennégy adag bébiételt és egy rendes vacsorát szabad enni. A bébiétel pépes gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz.

Miért ártalmas: nem elégíti ki a tápanyagszükségletet és fehérjében szegény. 

Káposztaleves diéta: ez egy hét napos diéta, amely abból áll, hogy naponta minél több káposztalevest kell enni kevés gyümölcs és zöldség kíséretében.

Miért ártalmas: a diéta szürke, unalmas és erőtlenné tesz. A legnagyobb hátrány, hogy felfúvódást és gázokat okoz.

Folyadék diéta: az ötlet az, hogy megtisztítsuk a szervezetet és megfiatalítsuk vízzel, gyümölcslevelekkel és tiszta levesekkel.

Miért ártalmas: fehérjében rendkívül szegény, így elgyöngít, egy napnál tovább nem ajánlott követni.

Atkins diéta: a Dr. Robert Atkins által leírt étrend az egyik legnépszerűbb „gyorsdiéta”, amely lecsökkenti a legfőbb energiaforrás, a szénhidrát bevitelét napi 20 grammra és a zöldségekre, zsírokra és fehérjékre fókuszál. 

Miért ártalmas: a diéta mellékhatása, hogy 30% feletti zsírbevitelt követel meg, amely az orvosok által ajánlott mértéket meghaladja és extrém ketózishoz vezethet, amely hosszútávon árthat a szerveknek.

Vércsoport diéta: a Dr. Peter D’Adamo által kifejlesztett diéta bizonyos ételeket ajánl és másokat tilt vércsoporttól függően. Egyfajta „egy méret mindenkire jó” gondolatot követ.

Miért ártalmas: sok egészségjavító ételt tilt és megnehezíti az éttermi étkezést, emellett sokan tökéletesen egészségesek lehetnek akkor is, ha a tiltott ételeket eszik.

A „General Motor’s” diéta: ez egy hét napos étrend, amely bizony ételcsoportok bevitelén alapul, mint a nyers zöldségek, gyümölcsök, gyümölcslevek, és a sovány hús. Tiltja bármilyen tejtermék fogyasztását és heti 4,5 kg fogyást ígér. Minden nap csak egy-két fajta nyers étel fogyasztható korlátlan mennyiségben.

Miért ártalmas: ez a diéta gyengévé és éhessé tehet, ezáltal alkalmatlanná tesz az edzésre, depresszióhoz és fájdalmakhoz vezethet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!