Talán hallott már róla, hogy a klorella egy tápanyagokban gazdag, hatékony szupertáplálék, de vajon tudta-e, hogy kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a zsír felszívódását a belekben, ezzel redukálva a szívbetegségek kockázatát?

A klorella 60 százaléka a tojásban lévőhöz hasonló minőségű fehérje; magas rosttartalma van; valamint gazdag zsírban oldódó vitaminokban, alapvető ásványokban és kolinban.

A klorella egy egysejtű algákból álló étel, amelyet régóta használnak étkezési és orvosi célokra több ázsiai országban, és amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Évtizedek óta sejtették a kutatók, hogy a klorella segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Például egy 1975-ös tanulmány kimutatta, hogy azok a magas koleszterinszinttel rendelkező betegek, akik több klorellát fogyasztottak, alacsonyabb koleszterinszintet mutattak. 1987-ben pedig arra jöttek rá, hogy a Chlorella vulgaris (a klorella egy fajtája) segít helyreállítani az abnormális vérzsír szintet és az artériák falának vastagodásait.

Egy újabb kísérletben egy másik típus, a Chlorella pyrenoidosa csökkentette a teljes koleszterin / magas sűrűségű lipoprotein arányt hörcsögöknél, ezzel javítva a szív egészségén. A klorella ezen kívül patkányoknál is megváltoztatta a vér és a máj zsírtartalmát.

A zsír felszívódásának csökkentése

Egy 2005-ös tanulmány szerint a Chlorella pyrenoidosa azáltal csökkentette a vérzsír szintet, hogy lecsökkentette a zsír felszívódását a bélrendszerben. Egy másik tanulmányban, amelyet 2008-ban publikált a Nutrition Research and Practice folyóirat, a dél-koreai Ewha Női Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy ez a tevékenység megfigyelhető-e közvetlenül a Chlorella vulgaris-t használva.

A kutatók hím patkányokat vizsgáltak az étrendjük alapján: normális vagy magas zsírtartalmú ételeket adtak nekik, ami nulla, 5 vagy 10 százalék klorellát tartalmazott a patkányok súlyának megfelelően. Kilenc hét után azt állapították meg, hogy a több zsírt fogyasztó patkányok közül jelentősen alacsonyabb volt azok vérzsír szintje és máj trigliceridszintje, akik kaptak klorellát, mint azoknál, akik nem. Emellett a vér triglicerid-, a teljes koleszterin-, a teljes májzsír- és a teljes májkoleszterin-koncentráció sokkal alacsonyabb volt a 10 százalék klorellát fogyasztó csoportban, mint akik nem kaptak klorellát.

A klorellát fogyasztó csoportnál szintén feltűnően magasabb volt az ürülékben lévő zsír, a triglicerid és a teljes koleszterin-kiválasztás (a normális és a zsíros étrendűeknél egyaránt), mint a klorella mentes étrendű csoportoknál, ami arra enged következtetni, hogy a klorella valóban a zsír és koleszterin csökkentett felszívódásához és megemelkedett kiválasztásához vezet.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a Chlorella vulgaris hatékony a diszlipidémia megelőzésében, ami a zsírlebontás modulációjának és a magasabb zsírkiválasztásnak köszönhető.

Egy jótékony hatás a sok közül

Habár a kutatók még nem értik pontosan azt a folyamatot, amivel a klorella lecsökkenti a vérzsír szintet, feltehetőleg a szupertáplálék magas rosttartalma lehet a felelős. Valóban, az alacsony rosttartalmú étrend nagy kockázati tényezőnek számít nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, de az elhízás, az emésztőrendszeri betegségek és a vastagbélrák kialakulásában is. Ezzel ellentétben klinikailag bizonyított tény, hogy a magas rosttartalmú ételek lecsökkentik a magas koleszterinszintű állatok vérzsír szintjét.

Amellett, hogy csökkenti a zsír- és koleszterinszintet, a klorella gátolja a nehézfémek felszívódását, lebontja a méreganyagokat, elősegíti az állatok növekedését, felturbózza az immunrendszert, növeli a citokinek termelését, csökkenti az oxidatív stresszt, megelőzi a gyomor és nyombélfekély  kialakulását és segít felépülni a  krónikus fáradtság okozta fizikai és mentális állapotból.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!