Egy új tanulmány a napi súlyzós edzést ajánlja. 

Az Obesity által publikált tanulmányban a Harvard Egyetem kutatásai rávilágítanak, hogy azok a férfiak, akik naponta egy 20 perces súlyzós edzést végigcsináltak, fogytak hasból, azokkal a társaikkal szemben, akik kardió edzéseket csináltak vagy a konditerem gépeit használták.

10.500 40 vagy afölötti férfitól gyűjtöttek adatokat az elmúlt 12 évben a tanulmányhoz.

A hasi zsír magas egészségügyi kockázatot jelent: minél nagyobb a derékbőség, annál magasabb a valószínűsége az olyan krónikus betegségek kialakulásának, mint a cukorbetegség vagy a különböző szívbetegségek. Ennek tudatában a kutatócsoport azt próbálta kideríteni, hogy hogyan befolyásolják a testsúlyt és a derékbőséget a különböző fizikai edzések, főleg az idősebb felnőtteknél, akik a koruknál fogva hajlamosak izmot veszíteni és zsírt felhalmozni. 

Azok a férfiak, akik 20 perces súlyzózást iktattak a napi kardiós edzésükhöz, kevesebb hasi zsírt halmoztak fel összehasonlítva azokkal a férfiakkal, akik semmilyen súlyzós edzést nem végeztek, hanem ezt az időt a kardiónak, a szabadtéri edzéseknek szentelték vagy egyáltalán meg sem mozdultak. 

Vajon mi okozza ezt?

A kutatócsoport elmélete szerint a súlyzós testedzés izomtömeget épít, és csökkenti a zsírt a test minden részéről, ami elősegíti az anyagcserét és ez eredményezi a hasi zsír csökkenését. A tanulmány azonban csak a férfiakra koncentrál és csak a megelőzésre, arra nem, hogy miként lehet megszabadulni a már kialakult makacs zsírpárnáktól. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!