A leptin szó eredete görög, jelentése könnyű. A szervezetben található egy különös hormonszerű anyag, amit leptinnek nevezünk.

Jól tudjuk, hogy az étkezéseinket össze kell hangolni a nappali fény mennyiségével. Világosban kell elfogyasztanunk az ételeinket, sötétben már ne együnk.

A leptin szintje tájékoztatja agyunkat testméretünk valódi voltáról, szabályozza a jóllakottság, illetve az éhség időtartamát és intenzitását.

A leptin szint erősen követi a napon belüli ritmust (cirkadián ritmus). Reggel a legalacsonyabb a szintje, majd fokozatosan nő és a maximumát az éjszaka közepén éri el.

Nem mindegy, hogy mikor és mit eszünk, mert ételeink különböző mértékben hatnak a leptin szintre. A zsírfogyasztás a leptin szintre nincs hatással, ezért a reggeli és a délelőtti órákban fogyaszthatunk bátran zsírosabb ételeket. A szénhidrátok a leptin szintre nagyon erőteljesen hatnak. Szénhidrát fogyasztást követően 4-9 óra időtartamon belül nagyon jelentős leptin szint emelkedés igazolható. Következésképpen a szénhidrátokat célszerű a napnyugta környékén fogyasztani, míg a zsírokat és a fehérjéket a reggelivel és az ebéddel fogyasszuk el. 

A napon belüli cirkadián ritmus hormonális működésünket erősen meghatározza. A napfény hormonja a D3 vitamin (hiszen természetes körülmények közt csak a napfényben tud termelődni), tehát aki D3 vitamint szed, az mindig a reggeli órákban vegye be ezt a vitamint és soha ne délután. Ha a napfény hormonja a D3 vitamin, akkor az éjszaka hormonja a melatonin. Alvás közben termelődik és csúcspontja éjjel 2 óra körül van. A melatonin felelős a nyugodt, békés alvásért. Ezen felül elősegíti az izomzat növekedését (tehát az edzés éjszakai pihenés nélkül mit sem ér) és az immunrendszer működését is támogatja. E mellett csökkenti a magas vérnyomást, véd a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben. Tumorsejt ölő hatása is van. A modern medicina ezt a sokrétű hatást ki is használja. Kritikus állapotú betegek gyógyulását elősegíti, ha ebben az időszakban a beteget napokig mesterségesen „altatják".

Még a magnéziumról is bebizonyosodott, hogy izomlazító, vérnyomás csökkentő, szívritmus szabályzó hatása estefelé fogyasztva sokkal jobban érvényesül, mint a reggeli órákban.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!