A South Beach diéta Miami egyik híres és csillogó vidékéről lett elnevezve. Szénhidrátszegény diétának is szokás nevezni. A diéta csökkenti a szénhidrát bevitelt és növeli a fehérje és az egészséges zsírok bevitelét, amik nagyon hasznosak a szervezetnek.

A diétát Arthur Agatston kardiológus és Marie Almon dietetikus fejlesztette ki. Ez tulajdonképpen egy másfajta verziója az Atkins diétának, csak valamivel egészségesebb. A diéta betartásával könnyebben és gyorsabban fogyhatunk. Az Atkins diétával ellentétben nem csak korlátozza a szénhidrátok fogyasztását, hanem megengedi az egészséges ételek fogyasztását, és ellenzi az egészségtelenekét. 

Arthur Agatston egyébként ma a világ egyik leghíresebb kardiológusa, precíz algoritmust dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy kinél célszerű a bypass műtét, kinél jobb megoldás a stentekkel történő koszorúér tágítás. Ennek alapján döntik el az invazív kardiológusok a követendő megoldást (Agatston score!)

Nagyon sok érv áll amellett, hogy miért válasszuk ezt a diétát 

Továbbra is élvezhetjük a finom ételeket

Ha mindig is egy olyan diétát keresett, ami egészséges, de közben megengedő is, akkor ez a diéta Önnek való.

Ha olyan diétát keres, amit segít visszafogni a túlzott szénhidrát- és zsír bevitelt, miközben fogyaszt, akkor válassza ezt a diétát!

A South Beach diéta ösztönzi a testmozgást, mint a diétás terv egy elengedhetetlen részét. A kutatók szerint a folyamatos testmozgás egészségessé tesz, mert serkenti az anyagcserét és segíti a súly megtartását. 

Diétás terv

3 fázisa van a diétának

•    Első fázis:  az első fázisban a középpontban az étel utáni vágy leküzdése és az étvágy kontrollálása van. Az első két hétben el kell engedni a szénhidrátokat, mint a rizs, kenyér, tészta és gyümölcsök. Helyette magas fehérje tartalmú ételeket kell fogyasztani, és alacsony szénhidrát tartalmúakat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és magas rosttartalmú zöldségeket, illetve telítetlen zsírsavakat. A tengeri herkentyűk, a szójatermékek, az avokádó, a diófélék és a magvak mind-mind ajánlatosak.

•    Második fázis: ez egy hosszú fogyókúrás fázis. Ezalatt néhány, az első fázisban tiltott ételt elkezdhetünk hozzáadni az étrendhez addig, ameddig a kívánt súlyt el nem érjük. A gyümölcsök, teljes kiőrlésű tészták, barna rizs és több zöldség is fogyasztható ilyenkor. 

    Harmadik fázis: ha elérte a kívánt súlyt, akkor a harmadik fázist, az utolsó fázist élete végéig be kell tartania egy egészségesebb életmód érdekében. Néha megszegheti azonban. A legfontosabb talán, hogy minden olyat ehet, amit csak megkíván.

Mivel a diéta maga egy alacsony szénhidrát tartalmú diéta, így segíti a szív- és érrendszert, miközben csökkenti a vér koleszterin szintjét.

A diéta kockázata minimális. Ha komolyan korlátozza a szénhidrát bevitelét, akkor olyan panaszai lehetnek, mint a székrekedés, gyengeség, dehidratáltság, vagy szédülés. Ez amiatt van, hogy a szervezet nem jut elég szénhidráthoz és az elraktározódott zsírt kezdi el lebontani, ami ketózishoz vezet.

South Beach diéta során javasolt és tiltott ételek

Javasolt ételek: sovány sajt, joghurt, húsok (pl. baromfi), minden hal és kagyló, tojás, csonthéjas magvak, tej, alacsony glikémiás indexű gyümölcsök (pl. citrom, grapefruit, áfonya, dinnye, stb.), zöldségek.

Tiltott ételek: kenyér, tészta, zsíros húsok (pl. kolbász, szalonna, disznóhús) zsíros sajtok, burgonya, magas glikémiás indexű gyümölcsök (pl. banán, őszibarack, stb.), alkohol, jégkrém, fagylalt, zsíros tejtermékek.

A diéta valószínűleg legjobb és legfontosabb eleme a testmozgás, amit erőteljesen szorgalmaz.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!