Mielőtt megismerné azokat az összetevőket, amelyek segítik a gyors és egészséges fogyást, meg kell értenie, min megy keresztül teste a fogyás folyamata során. A zsír, a fehérje, és a szénhidrátok energialerakatként elraktározódnak szervezetében, amelyek beviteli mennyiségét kalóriákkal lehet mérni. Szervezete a zsírt különféle folyamatokkal felhasználható energiákká alakítja, a nem szükséges energiát pedig elraktározza. A fogyáshoz több energiát (vagy kalóriát) kell leadnia, mint amennyit elfogyaszt. Amikor ugyanis több kalóriára van szüksége szervezetének, mint amennyit bevitt, az elraktározott zsírsejtekhez nyúl, amelyeket energiává alakít, csökkentve a zsírsejtek méretét. Az alapvető folyamat mellé természetesen genetikai és környezeti hatásokat is figyelembe kell vennie, a folyamat sikere mindenkinél más és más.

1.    Fahéj tea

A vércukor közvetlen befolyással van súlyára, és hatással van éhségérzetére és energiaszintjeire is. Amennyiben energikusnak érzi magát, sokkal könnyebben kezd el testmozgást végezni. Kiegyensúlyozott vércukorszint mellett sokkal kisebb az esély a nagy étvágyra, valamint szervezete sokkal könnyebben használja fel az elraktározott zsírokat is. Bár hatékonyságát még viták övezik, egyre több és több kutatás mutatja ki, hogy a fahéj segíti a vércukor megfelelő szinten tartását. Készítsen tehát ön is egy csésze egészséges fahéj teát. 

Szüksége lesz...

- 1 teáskanál őrölt fahéjra, 
- 1 fahéjrúdra, 
- 2,5 dl friss vízre. 

Elkészítés: 

Tegye a fahéjat egy bögrébe, öntse le a forrásban levő vízzel, majd leszűrés előtt hagyja 15 percig lefedve állni. Naponta 1-2 alkalommal fogyassza. 

2.    Zöldtea és gyömbér

A zöldteát hosszú évek óta a fogyás egyik segítőjeként emlegetik, azonban pontos hatékonyságát még kérdések övezik. Míg néhány kutatás végeredményéül semmilyen eredményt nem kaptak, más kutatások felfedezték a zöldteában található három olyan összetevőt, amelyek segítik a testsúly szinten tartását, ezek a koffein, a katekinek, és a teanin. A koffeint beindítja szervezetét, felgyorsítja a különféle testfunkciókat, köztük az anyagcsere folyamatokat is, amelyeknek nagy szerepe van a testsúly fenntartásában (az anyagcsere folyamatok azokat a biológiai folyamatokat jelzik, amelyekre egy szervezetnek szüksége van a túléléshez).

A katekinek antioxidáns tartalmú flavonoidok, amelyek a feldolgozási különbségek miatt sokkal nagyobb mennyiségben megtalálhatóak a zöldteában, mint az erjesztéssel készített fekete teában. A pontos folyamat felfedezésére még további kutatások szükségesek, azonban laboratóriumi és emberek bevonásával végzett kísérletek is azt mutatják, hogy a katekinek segítik a lipidek (zsírok) felszívódásának csökkentését az emésztőrendszerben. A teanin egy a zöldteában található aminosav, amely segíti a dopamin felszabadítását, amely kémiai anyag a boldogságért és a nyugodtságért felelős. Amennyiben főképp a stressz miatt szokott enni, a zöldtea különösen sokat segíthet önnek. Ráadásul koffeintartalmának köszönhetően nem éli át a fogyókúrák során gyakran jelentkező ingerlékenységet és kimerültséget. A zöldteához hozzáadott gyömbér segíti az emésztés javítását és egy kis ízt ad a teának. Ne adjon hozzá cukrot vagy tejet!

Szüksége lesz...

- 1-2 cm-es friss, hámozott és apróra vágott gyömbérdarabra vagy ½ teáskanál őrölt gyömbérre,
- 1 teáskanál zöldteára,
- 2,5 dl friss vízre,
- ízlés szerint mézre. 

Elkészítés: 

Helyezze a teát és a gyömbért egy teatojásba, öntse le a forrásban levő vízzel, majd hagyja 3-4 percig állni. Ennél hosszabb ideig semmi esetre ne hagyja ázni, mert úgy kesernyés íze lehet a teának. Amennyiben mindenképp édesebb ízre vágyik, egy kevés mézet adhat a teához, de a cukrot és a tejet mindenképp hagyja el. Éhgyomorra fogyasszon el napi 1-2 csészényit.   

3.    Rózsavíz

A rózsavíz hatékonyságát övezi a legtöbb anekdota, azonban ne hagyja, hogy ez befolyásolja önt. A rózsaszirmok nagyon enyhe vízhajtó hatásúak, amelyek segítik, hogy veséje több sót juttasson vizeletébe. A sófelesleg kivonja a vizet véréből, csökkentve a keringési rendszerében feleslegesen tárolt folyadékot. Ez a megoldás nem nyújt állandó megoldást, csupán a visszatartott víz súlyát távolítja el szervezetéből, azonban arra ösztönzi, hogy több folyadékot fogyasszon, ezáltal tisztán és hidratáltan tartsa szervezetét. A megfelelő hidratáltság alapvető fontosságú a testsúly csökkentésekor. 

Szüksége lesz...

- egy maroknyi friss vagy szárított rózsasziromra, 
- 1-2 csészényi szűrt vízre,

Elkészítése: 

Helyezze a lábost a tűzhelyre, tegye bele a rózsaszirmokat, majd öntse fel annyi vízzel, hogy az éppen ellepje a szirmokat. Fedje le egy jól záródó fedővel és hagyja 15-20 percig finoman forrni, amíg a rózsaszirmok majdnem teljesen elvesztik színüket. A folyadékot ekkor szűrje le, befőttes üvegben 6 napig a hűtőben tárolható. Reggelente éhgyomorra igyon meg belőle ½ – 1 pohárnyit. 

4.    Ginseng

A ginsengnek 11 fajtája van, a friss gyökerű, évelő növény a Panax     családba tartozik, amely görög szó jelentése mindent gyógyító. A sokféle ginseng közül a legtöbbet vizsgált és legtöbb kísérleten átesett kettő alkalmazása javasolt, ezek az amerikai ginsenng (Panax quinquefolius) és az ázsiai vagy koreai ginseng (Panax ginseng). A ginseng segíti az anyagcserefolyamatok gyorsítását, segít a kimerültség leküzdésében, növeli az energiaszintet és javítja a mentális frissességet. Egy 2010-es, a Mayo Klinikán végzett kísérlet szerint a napi rendszerességű ginseng fogyasztás még a kemoterápia okozta mindent legyőző kimerültséget is gyógyítja. Ez a felfedezés nagyon fontos a fogyás szempontjából is, hiszen energia nélkül nem lehet testmozgást végezni, testmozgás nélkül pedig szinte lehetetlen az egészséges fogyás. Az energiaszint növelése mellett a ginseng segíti a vércukorszint rendben tartását, amely szintén hatással van az energiaszintekre és az étvágyra is. 

Szüksége lesz...

- 1 tk apróra vágott amerikai vagy koreai ginsengre,
- 2.5 dl friss vízre,
- ízlés szerint nyers mézre és/vagy citromra.

Elkészítése:

Aprítsa fel a ginseng gyökeret és mérjen ki belőle 1 csésze vizenként 1 teáskanálnyit. Forralja fel a vizet, majd öntse a bögrébe helyezett ginsengre és hagyja 5-9 percig ázni. Ekkor szűrje le, adjon hozzá ízlés szerint mézet és/vagy citromot. Napi 1-2 alkalommal fogyassza.

5.    Gyermekláncfű és menta

A gyermekláncfűből és mentából készített tea segíti mája egészségének fenntartását, amely szerve különlegesen fontos, hiszen mája képes szervezete valós méregtelenítésére, ezáltal az anyagcserefolyamatokat is befolyásolja, amelyek nagyban befolyásolják testsúlyát is. Mája képes a zsírsejtek lebontására és azok energiává alakítására, valamint ezek a sejtek felelősek az epe keringtetéséért is, amely segíti a zsírok lebontását és felszívását is. A szénhidrátok lebontásakor mája segíti a vércukorszint megfelelő szinten tartását, ezáltal energiaszintje fenntartását és étvágya kontroll alatt tartását. A lista tovább folytatódhatna, azonban a lényeg így is világos, mája segíti testsúlya megfelelő szinten tartását, hiszen elengedhetetlen szerepe van a zsírok kezelésében és felszívásában. A gyermekláncfű és a menta is segíti máját. A gyermekláncfű hepato-védő összetevőket tartalmaz, vagyik segíti a májkárosodás elleni védelmet. A menta és a gyermekláncfű is automatikusan stimulálja a máj epetermelését, amely segíti az emésztést és a tápanyagok felszívását. A két gyógynövény keverékével erős májvédő teát készíthet. 

Szüksége lesz...

- 1 tk szárított gyermekláncfűre,
- 1 tk szárított mentára,
- 2.5 dl forrásban levő vízre,
- ízlés szerint citromra.

Elkészítése:

Öntse a forrásban levő vizet a gyermekláncfű és menta levelekre, majd hagyja lefedve 5-10 percig ázni. Szűrje le és ízlés szerint ízesítse citrommal. Naponta két alkalommal fogyasszon el belőle egy csészényit. Friss gyermekláncfűből és mentából is készítheti a teát, ilyen esetben nagyjából egy maréknyi mennyiséget használjon fel a gyógynövényekből. Amennyiben friss gyógynövényeket használ, mindenképpen bizonyosodjon meg arról, hogy termesztés közben nem érintkeztek kemikáliákkal, ez főképp a gyermekláncfű esetében fontos. Amennyiben rendszeresen szeretne gyermekláncfüvet fogyasztani, jobb, ha önmaga termeszti.

6.    Zsálya

Rohanó és hektikus világunkban a legtöbben napi szinten stresszelünk valamin. Szervezetünk azonban nincsen arra tervezve, hogy folyamatos stressznek legyen kitéve, ezért a stressz káros hatással lehet szervezetünk sokféle funkciójára, köztük a testsúlyra is. Stressz alatt szervezete kortizolt szabadít fel, amely szteroid hormon befolyásolja a vércukorszintet (így az étvágyat is), és elősegíti azt, hogy az energiát szervezete könnyebben tárolja zsír formájában. A neuropeptid Y egy szintén a stressz során felszabaduló neurokemikália, amely a zsírszövetek növekedését okozza, főképp a hasi részeken, valamint megnöveli étvágyát is. A folyamatosan jelenlevő stresszt csökkentheti azzal, ha rendszeresen zsályát fogyaszt, amely testét és lelkét is megnyugtatja. Egy csésze nyugtató hatású zsályatea, vagy akár a főzés közben ételeihez adott zsályalevelek is hatásosak lehetnek a stressz csökkentésében. 

Szüksége lesz...

- egy maroknyi friss zsályalevélre vagy 2 teáskanálnyi szárított zsályára,
- 2.5 dl forrásban levő vízre,
- ízlés szerint citromra.

Elkészítése:

Öntse a forró vizet a csészébe helyezett zsályalevelekre és hagyja 4-5 percig állni. Szűrje le, adjon hozzá ízlés szerint citromlevet. Napi 1-2 alkalommal fogyassza. 

7.    Rágógumi

A rágózással remek módon becsaphatja agyát és gyomrát is, azt elhitetve, hogy többet kap mint amennyit valójában. A rágó íze csökkenti az étvágyat és az egészségtelen ételek fogyasztása iránti vágyat, valamint segíti a nyálképződést. A nyálban található enzimek segítik a keményítők és a zsírok lebontását. 

Szüksége lesz...

- természetes, cukormentes rágógumira.

Amennyiben úgy érzi, valami egészségtelen rágcsálnivalóra vágyik, inkább kezdjen el egy rágót rágcsálni.

8.    Legyen napi rutinja, amely mellett ki is tart

A napi rutin a testsúly leadása érdekében megtehető három legfontosabb dolog közé tartozik, amelyek közül a másik két tényező a megfelelő étrend és a testmozgás. Amennyiben nem tart be egy bizonyos rutint, nem fog megfelelő eredményeket látni és könnyen elkedvetlenedik majd. Kezdetben nem egyszerű betartani bizonyos rutinokat, azonban idővel agya magától ösztönzi arra testét, hogy bizonyos rutin szerint működjön, ekkortól pedig már természetessé válik a rutin követése.

9.    Víz

A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen a fogyáshoz, azonban ezt sokan félreértik, azt gondolva, hogy a vízfogyasztástól szervezete vízvisszatartásban fog szenvedni, amelytől a mérleg is többet mutat és szervezete is puffadtabb lesz. A másik félreértés azt hangoztatja, hogy ha jéghideg vizet iszik, több kalóriát fog elégetni, ez sem teljesen igaz. Szervezete a jéghideg vizet először megpróbálja felmelegíteni, amely valóban eléget néhány kalóriát, azonban ez teljesen semmibe vehető mennyiség, nagyjából 8 kalóriányi. 

Amennyiben megfelelően hidratálja szervezetét, az könnyebben fog működni, így a zsírégetés is könnyebb és gyorsabb lesz. A víz megtisztítja szervezetét a méreganyagoktól és csökkenti étvágyát is. Ne féljen a vízvisszatartástól, amennyiben megfelelően hidratálja szervezetét, ennek nagyon kicsi az esélye, hiszen szervezetének nem lesz szüksége a víz elraktározására, hasonlóan ahhoz, hogy a rendszeres és egészséges, azonban nagyobb mennyiségű ételek fogyasztása is segítheti a fogyást. 

Semmi esetre se dőljön be a különféle vízspecialitásoknak. Szervezete vitaminigényét étrendjével és vitamintartalmú étrendkiegészítőkkel elégítse ki. A különféle dúsított vizek nem tesznek jót szervezetének, sok esetben annyi ízfokozót és adalékot tartalmaznak, hogy épp olyan egészségtelenek mint bármelyik szénsavas üdítőital. 

Fogyasszon el a nap során fokozatosan legalább 8 pohárnyi (2 liter) vizet. 

10.    Kókoszolaj a zsírok helyett

Az 1970-es és '80-as években a telített zsírsavakat kiáltották ki az elhízás fő okainak. A kókuszolajat, amely telített zsírsav, ezért szintén nem ajánlották, és a telített zsírsavak helyett megpróbáltak egészségesebb alternatívát találni, létrehozva a transz-zsírokat. Azt mondhatjuk, ez nem a legjobb döntés volt. A kóuszolaj nem csupán egy telített zsírsav, különleges zsírokat, úgynevezett közepes láncú triglicerideket tartalmaz, amelyek segítik az energia, vagyis a kalóriák hatékonyabb felhasználását. Ezek a trigliceridek valóban telített zsírsavak, azonban nem azonosak a bizonyítottan káros zsírsavakkal, amelyek hosszú láncú trigliceridek. A láncok hossza azért fontos, mert ez határozza meg azt, milyen módon dolgozza fel és bontja le szervezetünk a tápanyagokat. A kókuszolajat szervezete nem az emésztőrendszerben bontja le, így nem is tárolódik azonnal zsírként. Ehelyett szervezete könnyebben felszívja az olajat és azonnal májába juttatja, ahol energiaként felhasználódik. Természetesen úgy nem fog lefogyni ha ücsörög és kókuszolajat eszik, azonban jó választás lehet ha kókuszolajra cseréli a konyhájában eddig használt olajokat és zsírokat. Emellett a nyers kókuszolaj remek étvágycsökkentő, amely megnöveli energiaszintjeit, könnyebbé téve a testedzés elkezdését. 

Több kutatás is bizonyítja a kókuszolaj jótékony hatásait, 2002-ben a táplálkozással foglalkozó Journal of Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint a kókuszolaj segíti a fogyást, amennyiben hosszú láncú trigliceridek helyett fogyasztja, valamint nagy mértékben csökkenti az étvágyat és segíti a kalóriaégetést is. Egy 2003-as, az elhízás okait vizsgáló kutatás szerint a kókuszolaj az energiaszint megnövelő hatása miatt segítheti a kalóriaégetést. 2010-ben is bizonyították, hogy a kókuszolaj fogyasztása segíti az anyagcsere folyamatokat és csökkenti étvágyát. 

Szüksége lesz...

- 2 evőkanálnyi jó minőségű, szűz, hidegen préselt kókuszolajra.

Felhasználása: 

Naponta két alkalommal fogyasszon el 1-1 evőkanálnyi kókuszolajat. Fogyaszthatja étkezések előtt, közben, vagy után is. Amennyiben nehezére esik a megfelelő ételadagok fogyasztása, fogyassza a kókuszolajat közvetlenül étkezések előtt. Amennyiben az édességektől nem tudja magát távol tartani, fogyassza el a kókuszolajat étkezései után. Az olívaolajat is helyettesítheti kókuszolajjal.

11.    Natúr joghurt és méz

Remek reggeli, tízórai, vagy uzsonna, ráadásul olyan finom, hogy nem is hinné el, mennyire jót tesz önnek. A joghurtban található probiotikumok remek hatással vannak emésztőrendszerére és segítik a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartását, amely segíti a megfelelő emésztést és bizonyos összetevők, így a zsírok lebontását is. Az emésztőrendszer megfelelő működésének biztosításával szervezete jobban képes feldolgozni a tápanyagokat, ezáltal kisebb az esélye annak, hogy kilók kússzanak fel. A joghurtot ízesítheti egy kevés mézzel, amely édessége segíti az egészségtelen édességek iránti vágy csökkentését. Az ideális testsúlycsökkentés érdekében zsírmentes joghurtot válasszon. 

Megjegyzés: Nagyobb cégek egy időben elkezdték rengeteg hozzáadott cukorral dúsítani termékeiket, amely hatására a joghurtok több cukrot tartalmaztak mint a cukortartalmú reggelizőpelyhek. Ennek elkerülése érdekében mindig olvassa el a termék tápanyagtartalmát vásárlás előtt. 

Szüksége lesz...

- ½ – 1 csészényi natúr joghurtra, 
- 1 evőkanálnyi nyers és organikus mézre.

Fogyasztása: 

Fogyassza uzsonnára, tízóraira, vagy akár reggelire, mézzel ízesítve. Ha egy kis változatosságra vágyik, friss gyümölcsökkel vagy zabpehellyel is dúsíthatja. 

12.    Elegendő mennyiségű alvás

Szervezetünk egy összetett rendszer, nem külön-külön működő részek halmaza. Mindennek tökéletesen kell együtt működnie a kiegyensúlyozott és megfelelő egészséghez, valamint a megfelelő testsúly fenntartásához. Kutatásokkal bizonyították, hogy a rövid ideig, csupán négy napig tartó nem megfelelő mennyiségű alvás is megnöveli az inzulin rezisztanciát, 10-20 évvel öregítve az anyagcsere folyamatokat arra az adott időszakra. A zsírsejtek inzulin érzékenysége 30%-kal csökken, amely mértéket általában súlyosan elhízott vagy cukorbeteg emberek körében mérnek. A megfelelő mennyiségű alvás biztosításával nem csupán testét pihenteti, szervezete egész rendszerének biztosítja megfelelő működését, amely segíti a megfelelő testsúlyvesztést is. 

13.    Feketebors és citromlé

 Fűszeres italt készíthet a két összetevő felhasználásával, amely segíti szervezete megfelelő fogyását. A feketebors természetes piperin nevű kemikáliát tartalmaz, amely erős ízét is adja. Több frisss kutatás is kimutatta, hogy a piperin megakadályozza a zsírsejteket létrehozó gének működését, valamint csökkenti a véráram zsírtartalmát és segíti a tápanyagok megfelelő felszívását is. A citromlé segíti az emésztést és az ételek lebontását is. 

Szüksége lesz...

- frissen őrölt feketeborsra,
- fél citrom levére,
- friss vízre.

Elkészítése: 
Keverje el a citrom levét egy pohárnyi vízben majd adjon hozzá egy csipet feketeborsot (fűszerőrlővel ez 3-4 csavarásnyi mennyiségnek felel meg). Fogyassza naponta egyszer, étkezés után. 

14.    Ivótök lé

Az ivótökökről hosszú idők óta az a hír járja, hogy segítik a fogyást. Azok, akik erre esküsznek, magas rosttartalmának tulajdonítják hatékonyságát, amely segíti a teltségérzet fenntartását és az étvágy csökkentését is. Magas víztartalmú és sok tápanyagot tartalmazó zöldség. Ne essen abba a hibába azonban, hogy éhezteti magát és csak az ivótök levét fogyasztja. Szervezetének szüksége van a megfelelő, egészséges ételekre és tápanyagokra és a kiegyensúlyozott étrendre. Az ivótök levének fogyasztásával azonban segítheti az étel iránti vágyak és a rágcsálnivalók fogyasztási ingerének csökkentését. 

Szüksége lesz...

- 1 pohárnyi hideg ivótök lére,
- egy kevés lime-lére. 
 
Amennyiben úgy érzi, valami rágcsálnivalóra vágyik, fogyasszon el egy pohár hideg ivótök levet egy kevés lime-lével ízesítve. 

15.    Egyen többet

Az ételmegvonás sosem hatékony. Fájdalmas szenvedés csupán, amely majdnem minden esetben sikertelennek bizonyul. Ahelyett, hogy megvonná szervezetétől a tápanyagokat, inkább fogyasszon több egészséges, a szervezetének kedvező ételt. Naponta egyen 5-6 alkalommal kis adagokat, így csökkentheti annak esélyét, hogy az étkezések között is enni szeretne, amely gyakran ráadásul egészségtelen ételek fogyasztását jelenti, valamint megakadályozhatja azt, hogy szervezete több zsírt tároljon el, amelyet akkor tesz, ha éheztetve érzi magát. Azt is tudja meg, miért eszik, hiszen gyakran unalomból, idegesség vagy stressz hatására eszünk. Várja meg tehát amíg gyomra üzen önnek, hogy éhes, és csak ekkor egyen. 

16.    Almás rágcsálnivaló

Napi egy alma testét vékonyan tartja. Az alma nem tartalmaz olyan mennyiségű tápanyagot, mint a többi zöldség vagy gyümölcs, azonban rengeteg olyan jótékony hatása van, amely segítheti a testsúly leadását. Élelmi rost tartalma magas, amely segíti az étvágy csökkentését, egyen meg tehát egy almát, amikor úgy érzi, valami kevésbé egészséges ételt fogyasztana. Az alma segíti a vércukorszint megfelelő szinten tartását, ezáltal étvágyát és energiaszintjeit is befolyásolja. Az almában található pektin csökkenti a koleszterinszintet, amely szintén hatással van a vércukor szintjére, hiszen lassítja a szénhidrátok felszívódásának tempóját. Ezen felül az alma természetesen alacsony nátriumtartalmú étel, amely segítheti a vízvisszatartás és a víz okozta extra kilók csökkentését. 

Szüksége lesz...

- 1-2 friss almára. 

Mossa meg és szeletelje fel az almát, naponta 1-2 almát fogyasszon el. Ne hámozza meg a gyümölcsöt, hiszen a héja nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat. 

17.    Több spárga

Figyeljen oda a különböző gyümölcsök és zöldségek szezonjára és csapjon le a spárgára amikor eljön az ideje. A spárga tápanyagokban gazdag, és az almához hasonlóan sok élelmi rostot tartalmaz, amelyek segítik az étvágy csökkentését. Emellett sokféle vitamint tartalmaz, amelyek feldolgozzák a vér glükózszintjét, szinten tartva a vécukrot. Amennyiben puffadtnak érzi magát, a spárga remek választás annak enyhe vízhajtó hatása miatt. Fogyassza kedvenc ételei mellett köretként, enyhén megpárolva. 

Szüksége lesz...

- 1 csokor spárgára,
- egy kevés vízre. 

Elkészítése: 
Mossa meg a spárgát és finoman hámozza meg amennyiben túlzottan vastag a héja. Helyezze egy kevés vízbe, fedje le jól záródó fedővel, és párolja addig, amíg a zöldség puha nem lesz és egy villa könnyen átszúrható rajta, ez nagyjából 3 percet vesz igénybe.

18.    Tegye le villáját falatok között

Agya nagyjából 20 perccel van lemaradva gyomra mögött, ez azt jelenti, hogy jobb, ha nem rá hallgat amikor arról van szó, tele ette-e magát. A túlzott mennyiségű étel elfogyasztásának elkerülése és ezáltal az extra kalóriák fogyasztásának elkerülése érdekében egyen lassabban, falatok között tegye le evőeszközeit. Lehetséges, hogy elsőre furcsának tűnik majd, de nagyon sokat segít testsúlya megfelelő szinten tartásában.

19.    Lenmag

A lenmag évszázadok óta segíti az emésztési gondok orvoslását, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a fogyással is. A lenmag élelmi rostokban és nyálkában gazdag étel, amely segíti a koleszterinszint csökkentését, valamint bizonyítottan csökkenti a vércukor szintet is. Magas rosttartalmának köszönhetően a lenmag természetes módon rendszeresíti a bélmozgásokat és segíti a jótékony hatású bélbaktériumok szaporodását is, amely tényezők fontosak a megfelelő testsúly fenntartásának érdekében. Mindenképpen őrölt lenmagot fogyasszon, mivel az egészben fogyasztott lenmag a legtöbb esetben emésztetlen állapotban áthalad emésztőrendszerén, ilyen módon pedig nem biztosítja a megfelelő tápanyagokat. 

Szüksége lesz...

- 1 ek őrölt lenmagra

Fogyasszon el naponta egy evőkanálnyi őrölt lenmagot valamilyen ételébe keverve. A legegyszerűbb, ha reggelire fogyasztott gabonapelyhére vagy zabkásájába szórja. 

20.     Bogáncs

A bogáncs aktív flavonoid összetevőket tartalmaz, amelyek segítik a máj védelmét. Ez a létfontosságú szerv segíti a megfelelő testsúly fenntartását és a felesleges kilók leadásának megkönnyítését. Amennyiben mája túterhelt vagy túl lassan működik, kimutatások szerint a fogyás is 30%-kal lassulhat. A bogáncs hatóanyagai azonban, kapszulaként vagy vízbe keverve (például teaként fogyasztva) segítik problémi megszüntetését. 

Szüksége lesz...

- bogáncs étrendkiegészítő kapszulára vagy bogáncs teára

Kövesse a termék dobozán található fogyasztási vagy elkészítési tanácsokat. 

21.    Egyen csokoládét

A megvonás kevés esetben hatásos. Amennyiben úgy érzi, valami édességre vágyik, válassza a keserű csokoládét. Inzulin-rezisztanciát csökkentő flavonoid tartalmának köszönhetően csökkenti az édesség iránti vágyat. A keserű csokoládéban található egészséges zsírok lassítják a cukrok felszívódását a véráramba, ezáltal megakadályozva az inzulin túlzott megemelkedését. Kutatásokkal bizonyítható, hogy egy kevés mennyiségű csokoládé elfogyasztása csökkenti a cukor, só, és zsírok iránti vágyat. Az elfogyasztott csokoládé azonban minden esetben 70%-os kakaótartalmú legyen, egyéb esetben ugyanis túlzott mennyiségben tartalmaz tejet és cukrot ahhoz, hogy jótékony hatású legyen.

Szüksége lesz...

- 70%-os kakaótartalmú csokoládéra.

Étkezések után fogyasszon el egy nagyjából a hüvelyikujja méretének megfelelő nagyságú csokoládé darabot és élvezze jótékony hatásait. 

22.    Bab

A babfélék varázslatosak, minél többet eszik belőlük, annál több kilótól szabadul meg. Ezt fehérjetartalmának köszönheti, mivel a babok emésztése eltart egy darabig, amely csökkenti étvágyát és segítit a fogyást is. A babokban található élelmi rostok csökkentik a koleszterinszintet. 

Szüksége lesz...

- 1 csészényi szárított babra,
- 3 csészényi vízre.

Elkészítése: 

Helyezze a babokat egy lábosba és öntse fel háromszoros mennyiségű vízzel, hogy a víz 2-5 centire ellepje a babokat. Forralja fel a vizet, majd kis hőmérsékleten hagyja gyöngyözni, fedővel félig lefedve. Amennyiben hab képződne, azt szedje le a készülő étel tetejéről, a babokat hagyja 1 – 1½ óráig főni, amíg teljesen meg nem puhulnak. Salátához is keverheti, vagy önmagában is fogyaszthatja. 

Amennyiben fogyni szeretne, tartsa szem előtt, hogy nem létezik olyan csodamódszer, amely mindenkinek hatásos. A megfelelő étrend és a testmozgás elengedhetetlenül fontos, azonban mindenki más, másféle szervezettel, figyelembe kell vennie genetikai adottságait, egészségi állapotát, nemét, és életkorát is. Lehetséges, hogy munkatársa péksüteményeken élve is fitt és vékony, ön pedig salátát majszolva sem tapasztal változást, ez azonban ne kedvetlenítse el. Mindenki számára más-más út vezet a fittséghez, csupán meg kell találni a megfelelőt. Amennyiben nem biztos abban, helyes-e amit csinál, egyszerűsítse a folyamatot, egyen egészséges ételeket és végezzen testmozgást. Napjainkra olyan szintre emelkedett a fogyókúra folyamata, hogy már azt érezzük, szakemebrek segítsége nélkül nem is érdemes elkezdeni azt, azonban ez nem így van. Amennyiben nem szenved olyan egészségügyi problémáktól, amelyek komplikálnák a folyamatot, egyedül is képes elérni céljait! A bonyolult és kitartást igénylő folyamatot pedig segíthetik a felsorolt ételek és módszerek. 

Tanácsok: 

    A testsúlya sok esetben nem ad megfelelő választ. Az izmok nehezebbek a zsírnál, a fitt és egészséges külső és belső pedig sokkal fontosabb annál, hogy nagyon vékony legyen. Az egészséges külső vonzó, ezt tartsa szem előtt.
    Soha ne becsülje alá a stresszt, amely elhízást okozhat. Szervezete nem képes a megfelelő funkciók ellátására, így a zsírégetésre sem, amennyiben túlzott stressznek van kitéve. 
    Nem léteznek szuperételek. Soha ne támaszkodjon egy bizonyos ételre a fogyás érdekében, kövessen kiegyensúlyozott étrendet. 
    Ne egyen lefekvés előtt. Anyagcserefolyamatai lelassulnak alvás közben, amely miatt a lefekvés előtti étlezések nehezen elkerülhetővé teszik a hízást. 
    Egyik barátjával közösen igyekezzenek a célok elérésére. Ilyenkor amennyiben motivációját és kitartását veszti, barátjára támaszkodhat a sikerek érdekében. 
    Olvassa el Michael Moss, a New York Times riporterének könyvét (címe: Salt, Sugar, Fat: How the food giants hooked us). Kézzel fogható bizonyítékokat nyújt, amelyek segítik távol tartani önt az egészségtelen gyorsételektől. 
    Egészsége és boldogsága érdekében igyekezzen testsúlya megfelelő szinten tartására. Ne a tökéletes képeket figyelje, ne hallgasson a társadalom véleményére arról, milyennek kellene lennie. Az egészség és a boldogság megszépít.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!