Egy új keletű kutatás során felfedezték, hogy nem minden elhízott embernek vannak olyan anyagcsere problémái, amelyek általában a cukorbetegséggel, szívelégtelenséggel, vagy stroke-kal köthetőek össze. Ezt azt sugallja, hogy néhány túlsúlyos személy megvédhető ezektől az anyagcserével kapcsolatos betegségektől, még akkor is, ha hízni kezdenek. Ezeket a kövér embereket metabolikusan egészséges megjelöléssel különböztetjük meg sorstársaiktól.

A St. louis-i Washington Orvostudomány Egyetem kutatói húsz túlsúlyos személyt kértek fel arra, hogy néhány hónap alatt szedjenek fel még 7.5 kilót. Tanulmányuk eredményeit a klinikai ktatásokkal foglalkozó The Journal of Clinical Investigation magazinban publikálták. 
 
A kutatók ezután azt vizsgálták, hogyan hatott a hízás a vizsgált személyek anyagcsere folyamataira. A hízás előtt és után megmérték a résztvevők vércukorszint rendben tartásának képességeit, a májzsírszázalékát, valamint a személyek testfelépítését és inzulin érzékenységét is. 
 
A további hízáshoz a résztvevők gyorséttermekben étkeztek, egy dietetikus felügyelete mellett. Az éttermeket a kutatók írták elő, az onnan származó ételek tápanyagtartalma és az ételek adagjainak mérete szerint. 
 
Ha a résztvevők anyagcsere folyamatai normális szinten voltak a kutatás kezdetekor, a további hízás után is normális szintet mérhettek. 
 
Ám a kutatók emellett azt is felfedezték, hogy azok, akiknél a további hízás előtt is anyagcsere problémák voltak kimutathatóak, a hízás után arányaiban sokkal rosszabb állapotokat mérhettek anyagcsere folyamataikat vizsgálva. 
 
Dr. Samuel Klein, a Washington Egyetem Táplálkozási központjának vezetője a következőképp magyarázta az eredményeket: 
 
„A kutatás azt demonstrálja, hogy néhány elhízott személy védelmet élvez a kisebb mértékű hízás okozta egészségtelen anyagcsere változásoktól, míg másoknál mindenképpen bekövetkeznek ezek a változások. 
 
Klinikai szempontokból azért fontos ez a felfedezés, mert az elhízott személyek nagyjából 25%-ának nincsenek anyagcsere problémáik. Eredményeink azt mutatják, hogy ezek a személyek az anyagcsere folyamatok szempontjából egészségesek még a tovább hízás után is.”
 
 A legfontosabb összetevők megállapítása, amelyek megkülönböztetik a normális és az abnormális anyagcsere folyamatokat
 
A kutatók felfedezték, melyek azok az összetevők, amelyek megkülönböztetik az anyagcsere szempontjából normális elhízott személyeket az anyagcsere problémáktól szenvedő, elhízott személyektől. 
 
Az egyik ilyen fő összetevő a májban felhalmozódó zsír mennyisége az abnormális anyagcseréjű személyeknél, hiszen a normális anyagcseréjűek körében egyáltalán nem halmozódik fel zsír a májban. 
 
Emellett az egészséges anyagcseréjűek körében több olyan gén van jelen, amely a zsír előállításáért és raktározásáért felelős, mint azok körében, akik anyagcsere problémákkal küzdenek. A gének aktivitása megnövekedett, amikor az egészséges anyagcseréjű személyek hízni kezdtek, az abnormális anyagcseréjűek körében azonban semmilyen változást nem mutatott az aktivitásuk. 
 
A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a testzsír növekedésének és terjedésének képessége védheti meg a személyeket azoktól az anyagcsere problémáktól, amelyeket általában az elhízással együtt emlegetnek. 
 
„Fontos azt is kiemelnünk, hogy a kutatás befejeztével a résztvevőket beírattuk a fogyókúrás programunkra, amely során leadhatták a kutatás során felszedett kilókat, vagy akár többet is fogyhattak” - mondta Dr. Klein.
 
A következő kutatások során a csapat a zsírsejteket, izmokat, és májsejteket fogja vizsgálni normális testfelépítésű és elhízott személyeknél, arra keresve a választ, miért és hogyan élveznek néhányan védettséget az anyagcsere problémáktól, míg mások nem. 
 
Dr. Klein és csapata azt reméli, meg tudják oldani a globális elhízás okozta problémákat, legyen az genetikai, étkezési, életviteli, érzelmi, vagy akár bélbaktérium által okozott probléma. Ebben egy nagyon fontos lépés volt a metabolikusan egészséges kövér emberek csoportjának az elkülönítése.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!