A lenmagolaj és az őrölt lenmag egyaránt elősegítheti az egészséges fogyást. Ezek az értékes táplálékok ugyanis csökkentik az étvágyat, javítják az anyagcserét, szabályozzák a vércukorszintet, javítják az emésztést és elősegítik a termogenikus zsírégetést (az anyagcsere fokozása révén).

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk a fogyókúra során, hogy soha nem szabad éheznünk. A szervezet éheztetése rövidtávon hatásos lehet, de hosszútávon biztosan nem működik. 

A lenmagolaj, valamint az őrölt lenmag kiváló zsírégető étel, minden hatékony fogyókúrás program részét kell, hogy képezze.

A koplalás során szervezetünk ugyanis rááll egy magasabb hasznosítási fokra, a kevesebb tápanyag azt üzeni testünknek, hogy kezdjen el minél többet raktározni, amikor csak teheti. Ennek következtében a helyzet még rosszabb lesz, hiszen amikor a fogyókúrázó visszaáll egy normál étrendre, még akkor is hízni fog, hiszen a szervezet a minél nagyobb arányú zsírraktározásra törekszik. 

Ráadásul akik koplalnak rendszerint nem zsírt veszítenek, hanem vizet és sajnálatos módon izomszövetet.

Ebből is láthatjuk, hogy az egészséges, normál ütemű és tartós fogyás nem egyszerű dolog.

Egészséges fogyás, omega-3 zsírsavak

A lenmagolaj kb. 50%-a omega-3 alfa-linolénsav. A közhiedelemmel ellentétben bizonyos zsírok nemhogy hizlalnának, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon is elősegítik a fogyást. Omega-3 zsírsavak szedése nélkül sokkal nehezebb fogyni. 

A lenmagolajban található alfa-linolénsav egy esszenciális zsírsav. Esszenciális, mivel elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, előállítani nem tudjuk, kizárólag a táplálkozás során tudjuk magunkhoz venni. A táplálkozáskutató szakemberek szerint ezekből a fontos zsírsavakból a szükségesnél kevesebb mennyiséget fogyasztunk megszokott táplálkozásunk során.  

Az omega-6 zsírsavak, mint pl. a linolénsav szintén esszenciális, azonban a tipikus nyugati étrend meglehetősen sokat tartalmaz.

Az ideális omega-3 – omega-6 zsírsav arány legalább 1:5-höz, de ideálisabb az 1:2-höz. Ehhez képest a valóság az, hogy kb. 1:20 arányban fogyasztjuk őket. 

Ez a felborult omega zsírsav beviteli arány, mely felelős lehet számos betegség kialakulásáért: gyulladásos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi gyulladások, asztma, bőrproblémák, elhízás, stb.

Lenmagolaj és zsírraktározás

A lenmagolajban tehát különböző esszenciális zsírsavakat találunk. Szervezetünknek szüksége van ezekre a zsírokra, hiányuk éhségérzet kialakulásához vezethet, ami a túlzott kalória bevitel egyik fő oka.  

Nagyon fontos, hogy ha éhesek vagyunk, ne nyúljunk rögtön a szénhidrátokhoz, a kekszek, chipsek, csokik helyett fogyasszunk inkább tökmagolajat, diót, mandulát, stb. 

A lenmagolaj, illetve az őrölt lenmag növeli a teltségérzetet, így elősegíti az egészséges fogyást. Emellett lassítja az emésztés folyamatát, így nem provokál hirtelen vércukor emelkedést és inzulin kiválasztást. 

Az inzulin az a hormon, mely a zsírraktározásért felelős. Amikor magas szénhidráttartalmú és alacsony rosttartalmú étrendet választunk, vércukorszintünk drámaian megugorhat.

A hirtelen megnövekedett vércukorszint nagy mennyiségű inzulin kiválasztáshoz vezet, melynek során elfáradunk, ráadásul a maradék szénhidrátot trigliceriddé alakítja testünk, amit elraktároz a zsírszövetekben.

A zsírszövet felszaporodása a szövetek inzulinra való válasz készségét csökkenti és kialakul a cukorbetegség első állomása: az inzulinrezisztencia. A hasnyálmirigy ezt a relatív inzulin hiányt még több inzulin szintézisével próbálja kompenzálni, ami előbb utóbb a béta sejtek túlterheléséhez és pusztulásához vezet. Ekkor már a relatív inzulinhiány mellett abszolút inzulinhiány is jelen van, a cukorbetegség pedig „kiteljesedik”.

Lenmagolaj, anyagcsere, zsírégetés

A lenmagolaj rendszeres szedése felpörgeti az anyagcserét és növeli a termogenikus zsírégetést.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!