Számos olyan táplálék létezik, mely rendkívül tápláló, finom és kalóriákban mégis szegény. 

Mostanában egyre gyakrabban olvashatunk vagy hallhatunk a „rezisztens keményítő” (resistant starch) kifejezésről.

Ahhoz, hogy megértsük ennek működését, először is tisztáznunk kell, hogy mi is a keményítő? 
A keményítő a növényekben előforduló összetett szénhidrát. Keményítőt találhatunk pl. a burgonyában vagy egyes gabonákban. 

A rezisztens keményítőt az emberi szervezet csak részben tudja megemészteni.

A keményítő megfelelője az állati szervezetben a glikogén, amiből az emberi szervezetben képződik a glükóz. 

A keményítők egy része gyorsan emészthető, másik része lassabban emészthető, míg a harmadik csoport egyáltalán nem emészthető, ezek az ún. rezisztens keményítők. 

A rezisztens keményítők tehát úgy működnek a szervezetben, mint a rostok, megemészteni nem tudjuk őket, ugyanakkor tisztítják és javítják a belek működését és fontos szerepük van a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. 

A rezisztens keményítő ellenáll a gyomor és vastagbél emésztőenzimeinek, így nem kerül a vérbe, nem provokál inzulin kiválasztást és nem emeli a vércukorszintet. 

A rezisztens keményítők bontása csak a vastagbélben indul meg (a bélflóra által), ahol a hosszú láncú szénhidrátok rövid láncú zsírokká bomlanak (erre csak a vastagbélben élő baktériumok képesek).

A rezisztens keményítőket tartalmazó ételeket tehát nem tudjuk teljesen megemészteni, így a bennük lévő szénhidrátok nem alakulnak cukorrá, s ez által nem kezdődik meg az energia zsírokban történő elraktározása sem.

Az ilyen ételek kiválóak az egészséges fogyáshoz, védenek az inzulin rezisztenciával szemben és nem okoznak cukorbetegséget sem. 

Milyen ételek tartalmazzák a rezisztens keményítőket?

A kicsit éretlen, még zöldes banán kiváló ebből a szempontból, hiszen ilyen típusú keményítőket tartalmaz. Ma már kapható a zöld banánból készült liszt, melynek segítségével szintén élvezhetjük a rezisztens keményítők adta előnyöket. 

A teljes kiőrlésű rizs és az édesburgonya még főzve is megőrzi a rezisztens keményítőket. Megtalálhatjuk még őket a hüvelyesekben és a borsófélékben. 

Milyen ételek segíthetnek még az egészséges fogyásban?

Az avokádó a világ egyik legegészségesebb étele. Olyan jó zsírokat tartalmaz, melyek védik az agysejteket és idegeket és segítik a napsütés D-vitaminná alakulását szervezetünkben. 

A zöldségek többsége szintén rendkívül tápláló, nagyon egészséges és kalóriában szegény táplálék. Fogyasszunk tehát minél több spenótot, kelkáposztát, brokkolit, salátát, hiszen tápanyagokban, enzimekben és rostokban igen gazdagok és jótékony hatásuk a főzéskor és a pároláskor is megmarad.    

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!