Sok olyan ismerősünk van, aki nagyon sokat mozog, edz és mégis túlsúlyos, kövér. Ugyancsak nem ritkán megfigyelhető pl. súlyos beteg embereknél, hogy miközben intenzíven fogynak a betegségük miatt, ez elsősorban nem a zsírszövet rovására történik, hanem az izomzatuk az, ami nagyon látványosan elsorvad.

Mi történik ilyenkor?

Eddigi tudásunk szerint a szervezetünk úgy működik, hogy ha a kalória bevitelünk kevesebb, mint amit a szervezetünk megkíván, akkor elsősorban a zsírszövet leépítéséből fedezzük a hiányt, majd ha az elfogy, akkor az izomszövetekre kerül sor. A végső cél az, hogy a létfontos szerveink (agy, szív, máj vesék) táplálék ellátottsága biztosított legyen.

Nézzük meg az elhízás kialakulását egy másik szemszögből.

Ezért megfigyelhető, különösen nagyon sovány embereken (anorexia nervosa), hogy éhhomi vércukruk alacsony, de ha cukorterhelést végeznek náluk, akkor az kórosan magas értékeket fog mutatni, mert a szervezetben egyfajta inzulin rezisztencia alakul ki, így az izmok nem tudják felvenni a cukrot, mivel minden elsőbbség az agyat, a szívet és a létfontos szerveket illeti. Ez a jelenség jól ismert, de a másikkal sokkal kevesebbet foglalkoztak idáig.

Van olyan helyzet, amikor  azonban  a hipothalamusz tévesen értékeli a helyzetet és azt az utasítást adja ki, hogy a zsírszövet mindennél fontosabb, még az izomnál, sőt a belső szerveknél is! Az ilyen beteg szó szerint éhen hal, izomzata szinte felszívódik, miközben tekintélyes mennyiségű zsírfeleslege van. Pl. a petefészek eltávolított hölgyek esetében, ha a műtét különösen a menopauza előtt történt, akkor ez a kóros szabályozás gyakran tetten érhető.

A leptinek tájékoztatják a hipotalamuszt arról, hogy a test zsírszövet tartalma milyen magas. Ha ez a mechanizmus károsodik, akkor a hipotalamusz azt "hiszi", hogy nincs elégendő zsírszövet a testben, holott ennek az ellenkezője az igaz, így a beteg masszívan hízni fog minden falat ételtől. 

A mozgás talán nem is kalória égetés szempontjából fontos (mert nagyon sok mozgással sem égetünk el sok kalóriát), hanem azért, hogy az izomszövetek ne épüljenek le, és ez megelőzheti a hipotalamuszban a kóros zsírszövet preferáció kialakulását. Mert úgy tűnik ez mindennek az alapja. Ezért eredménytelen a fogyókúrák 98%-a.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!