A fejlett világ lakosságának majdnem egyharmada elhízott. Sokan folytatják közülük az éppen aktuális, legfelkapottabb diétát, illetve árgus szemmel figyelik a kalória bevitelüket. Ezeken kívül azonban még rengeteg tényező adódik elhízás esetén, melyet figyelembe kell venni. Lássuk, mik ezek!

1, Renyhe pajzsmirigyműködés

Sokan szenvednek pajzsmirigy rendellenességektől, akár saját tudtukon kívül is! A pajzsmirigy létfontosságú szerv, hiszen az egyik legfontosabb, többek között az egész anyagcserét, a test energiaháztartását és növekedését is szabályozó hormont, a pajzsmirigyhormont bocsátja ki. A fluoridos háztartási szerek mérgező hatása, a jód és a szelén hiány,a nehézfém szennyezés és túlzott szójabevitel következtében a pajzsmirigyműködés renyhévé válhat. A pajzsmirigy alulműködés gyakori jelei a bőr, haj és a köröm elgyengülése, minőségének romlása, a súlygyarapodás, gyenge agymunka, memóriazavarok, és a testhőmérséklet ingadozásai (leginkább az alacsony testhőmérséklet a jellemző). Ilyen tünetek esetén vizsgáltassuk meg pajzsmirigyműködésünket, illetve méregtelenítsünk, együnk több tengeri halat, kerüljük a szójatermékeket és a glutént tartalmazó ételeket!

Bizonyos esetekben nem csak a kalóriák határozzák meg a fogyókúra sikerét.

2, Ételallergia és ételérzékenység

Sokan szenvednek ételallergiában, vagy –érzékenységben, melyet sok esetben későn diagnosztizálnak. Ezek a betegségek folyamatos gyulladásokat idéznek elő, melyek az immunrendszert is gyengítik, illetve az egészséges fogyást is akadályozhatják. Ezen kívül súlyos tüneteket is produkálhatnak, mint például a krónikus fájdalom, emésztőrendszeri problémák, vagy a súlygyarapodás. Végeztessünk tehát minél előbb allergiatesztet, illetve figyeljük testünk reakcióit az elfogyasztott ételek után.

3, Gyógyszerek és mesterséges édesítők

A hétköznapi orvoslásban az erős hatású kémiai anyagokban és mérgekben bővelkedő gyógyszereket és a mesterséges édesítőket nagyon ritkán hozzák fel a súlygyarapodás okai között, pedig sok esetben van szoros kapcsolat. A diabéteszben alkalmazott gyógyszerek,(egy fajta kivételével) szteroidok, hormonkészítmények, vérnyomás gyógyszerek és antidepresszánsok bizonyítottan növelik a testtömeget. Az olyan mesterséges édesítőszerek pedig, mint az aszpartám vagy a szukralóz, sokszor teljesen hétköznapi helyettesítői a cukornak, pedig egyre több kutatás mutatja ki, hogy semmivel sem kevésbé károsak annál, ráadásul még a köztudomással ellentétben nemhogy segítik a fogyást, hanem kifejezetten hizlalnak.

4, Hormonzavarok

A pajzsmirigy-rendellenességekhez hasonlóan bizonyos hormon zavarok (pl. mellékvesekéreg túlműködése, adenomái) sok esetben állnak a képtelen fogyás és a kóros elhízás hátterében, hiszen a hormonháztartás nagy szerepet játszik az elfogyasztott ételek megfelelő feldolgozásában. Nem az elfogyasztott, hanem a megemésztett ételtől hízunk el. A környezeti mérgek, az ételekben található adalékanyagok, a stressz, a vitamin-, ásványi anyag- és tápanyaghiány mind hozzájárulnak a hormonzavarok kialakulásához. Pihenjünk sokat és jól, végezzünk rendszeres és többféle testmozgást, igyunk sok tisztított vizet, méregtelenítsünk és vegyünk magunkhoz vitamin- és tápanyag dús zöldségeket és gyümölcsöket. 

5, Rosthiány

Sok esetben az elhízás egyszerű oka a rosthiány. A rostok létfontosságúak szervezetünk számára, hiszen segítik az emésztést, megakadályozzák a vércukorszint hirtelen megnövekedését és lassítják a szénhidrátok felszívódását. Váltsunk hát teljes kiőrlésű termékekre, fogyasszunk rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket, de mellette mindig figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is. Az ajánlott napi rostbevitelnek el kellene érni a 30g-ot. A rostok kalória tartalma elenyésző, ugyanakkor a vastagbél baktériumai értékes rövid szénláncú zsírsavak képesek belőlük szintetizálni (vajsav, propionsav), ugyanakkor többségük a széklettel kiürül. Nagy tömegüknél és vízmegkötő képességük következtében a bél perisztaltika gyorsul, a széklet állaga normális lesz, mindig formált, könnyen és gyorsan ürülő. A növényevő állatok képesek a rostok jó részét hasznosítani, míg a ragadozók nem. Mi, akik a mindenevők közé tartozunk, csak igen kis részben tudjuk a rostokban lévő kalóriát hasznosítani, ezért minden diéta alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű rostbevitel étkezéseink során.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!