Most az új kutatás rávilágít, hogy hogyan tudjuk növelni a barna zsírt, ami az egészséges zsír, ezzel is kalóriát égetve és eltűntetve a fehér zsírt.

Ne éhezzen! 

Az éhség-szabályozást az agyban működő neuronok végzik, azonban ezeknek a neuronoknak más feladatuk is van: a Yale School of Medicine kutatói azt találták, hogy ezek a neuronok felelősek a fehér zsír barnává átalakításáért is. A Cell szaklapban megjelent tanulmány szerint ha túl kevés kalóriát viszünk be a szervezetbe, akkor a fehér zsírok nem tudnak barnává átalakulni, míg ha elegendő mennyiséget eszünk ahhoz, hogy az éhségérzet elmúljon, a neuronok működése és a folyamat beindul. 

Más tanulmány arra világít rá, hogy a túl sok evés szintén kárt tehet: nem csak növeli a fehér zsír mennyiségét, de a kalóriaégetés is meghiúsul a fehér zsír nem átalakulása miatt.

Egyen egy almát! 

Egy alma távol tartja az orvost! Az Iowai Egyetem kutatói szerint az ursolic sav (az alma héja tartalmazza, ez felelős a héj fényességéért) elősegíti a barna zsír kialakulását az egerekben, még akkor is, ha magas zsírtartalmú étrenden vannak.

Edzés. 

Egy állatokon végzett tanulmány eredményei szerint az edzés egy irizin nevű enzim termelését idézi elő, ami arra ösztönzi a fehér zsírokat, hogy barnává alakuljanak át. A 2013. évi éves konferenciáján az Amerikai Diabetikusok Társaságának azt is megállapították, hogy a mozgás főleg a férfiakban indíthatja el ezt a folyamatot, ami 12 hét edzés után még intenzívebbé válik.

Kapcsoljuk le a fűtést!

A hideg időnek jó oldala is van: égeti a kalóriákat. Egy, a Journal of Clinical Investigation-ben publikált tanulmány 12 fiatal férfit vizsgált meg, akik az átlag alatti, aktív barna zsírral rendelkeztek. Arra kérték őket, hogy egy 17 °C-os teremben üljenek 2 órán át minden nap 6 héten át. Ezáltal 108 extra kalóriát égettek el, további eredményképp pedig 6 hét után a testük a hidegre reagálva további 239 kalóriától szabadult meg, ezzel is azt a hipnózist kialakítva, hogy a hideg növeli a gének aktivítását a kalóriaégetés terén.

Növeljük a melatonin bevitelt!

Nem csak a hormonok melatoninja szabályozza az alvásciklust, hanem a kutatók azt is megállapították patkányokon végzett kísérleteken, hogy növeli a bézs zsír mennyiségét a szervezetben, ami nagyon hasonló tulajdonságú, mint a barna zsír. A szakértők szerint a legegyszerűbb módja a kalória égetésnek, ha kerüljük éjszaka a fényeket (TV, számítógép és más képernyők) bekapcsolását. A megfelelő melatonin szintet napközben tudjuk elérni a napfénnyel, illetve további ételekkel, mint a mandula, a paradicsom, a kardamon vagy a koriander.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!