A túletetés (tömés) miatt a felesleges zsír egy része a májsejtekben rakódik le, és ha a máj zsírtartalma meghaladja az 5%-ot, akkor zsírmáj kialakulásáról beszélünk. Nincs ez másként az emberben sem.

Persze a máj zsíros elfajulását még az elhízáson kívül egyéb okok is kiválthatják. Emberben ilyen ok az alkohol, a szteroid gyógyszerek, májtoxikus anyagok, pl. réz. Jól tudták ezt a régi májliba nevelők is. A libával egy kis rézpénzt is lenyelettek, ami a begyében maradt és a réz onnan fokozatosan felszívódott. Ez, és a tömés együtt még nagyobb, még „érettebb” májat eredményezett (és még betegebb libát).

Akiknek a testtömeg indexe meghaladja a 30-at vagy elhízottak és cukorbetegek, azok biztosak lehetnek benne, hogy a májuk ugyan úgy átalakul, mint a hízott libáé. Ez a nagyon kövérek 65%-ban, míg a cukorbeteg elhízott egyénekben 75%-ban így van.

Nagyon elhízott betegekben manapság néha egészen heroikus műtéteket végeznek, amely során a vékonybél egy igen hosszú darabját az emésztésből kiiktatják (jejunal ileális bypass), ez által a felszívó felülete a vékonybeleknek drámai módon csökken, ami az elhízás kezelésének nagyon hatékony módszere. De a kiiktatott bélkacsban baktériumok egész kolóniája telepszik meg és az általuk termelt toxikus anyagok ugyancsak súlyos zsírmájat okozhatnak. Sajnos ezt a jelenséget a népszerű probiotikumok fogyasztásával nem lehet kivédeni.

A zsírmáj visszafordítható egy ideig. De, ha kialakul belőle a zsírmáj okozta májgyulladás, melynek talaján gyakori a májzsugorodás és a májrák kialakulása, akkor már nem. Ez a veszély különösen magas akkor, ha az elhízott egyén még rendszeresen alkoholizál is, vagy esetleg hepatitis B vagy inkább C vírus is rongálja a máját.

Mit tehetünk ellene?

Fogyni kell, amit mediterrán étrenddel, rendszeres fizikai mozgással, szénhidrátokban szegény táplálkozással érhetünk el a legkönnyebben. Az alkoholt kerülni kell, különösen a hasra hízó kövér embereknek. A rendszeres mozgás (napi 40 perc intenzív séta) vagy más fizikai aktivitás kötelező. Némi segítséget nyújtanak a vitaminok (C vitamin, E vitamin), a resveratrol, illetve jó eredményeket láttak egy korábban érszűkületben alkalmazott gyógyszer használatától is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!