A méregtelenítő diéták olyan rövid ideig tartó diéták, amelyek arra szolgálnak, hogy megszabadítsák a szervezetet a felgyűlt méreganyagoktól és melléktermékektől.

3. oldal: Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Milyen méregtelenítő diétát javasolna a számomra?
•    Mi a véleménye a természetgyógyászok magyarázatáról, miért is van szükség a méregtelenítésre?
•    Van-e más olyan betege, aki kipróbálta már a mono diétát? Ha igen, tapasztaltak-e bármilyen egészségügyi problémát a diéta során?

Kockázatok

A méregtelenítő diéták egyik legfőbb kockázatai közé tartozik az anyagcsere krízis a diagnosztizálatlan cukorbetegeknél, a gyomorfekélyek rosszabbodása, a szédülés és ájulás a hirtelen vérnyomáscsökkenés miatt, a dehidratáció és elektrolitok egyensúlyának felborulása okozta hasmenés, a felügyelet nélküli hosszú távú gyümölcslé böjt során kialakuló protein vagy kalcium-hiány. Néhány embernél a nyers táplálék méregtelenítő diéta során a fogak állapota kezd romlani.

Más mellékhatásokról is beszámoltak: fejfájás (legtöbbször a koffeinmegvonás okozza), kimerültség, székrekedés (nagy mennyiségű rost kerül a szervezetbe kevés vízzel), pattanások, irritáció, fájdalmas menstruáció a nőknél, valamint rendkívüli éhség.

A nyers táplálék méregtelenítő diéta során nő a kockázata annak, hogy az ember parazitákat juttat a szervezetébe, vagy olyan vegyületeket, amelyek normál esetben elpusztulnak a főzés vagy pasztörizáció során. Továbbá néhány nyers zöldség esetében (például a rebarbara levele és szára, a hajdina, bab és nyers burgonya), ha a zöldség bezöldül, akkor az azt jelenti, hogy mérgező, különösen nagy mennyiségben fogyasztva.

Azok, akik a méregtelenítő diéta során vállalják a bélfürdőt, nagyobb eséllyel kapnak el fertőzést, a nem megfelelően sterilizált eszközök miatt; esetleg komolyabban megbetegedhetnek vagy meg is halhatnak, ha felborul az elektrolitok egyensúlya a vérben, vagy ha perforálódik a bél fala a helytelenül használt eszközök miatt. A bélfürdő ronthat a végbélfekély tünetein is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!