A méregtelenítő diéták olyan rövid ideig tartó diéták, amelyek arra szolgálnak, hogy megszabadítsák a szervezetet a felgyűlt méreganyagoktól és melléktermékektől.

1. oldal:

Ezek a természetgyógyászattal (amely kiemeli a tápanyag szükségességét a szervezet öngyógyító mechanizmusában) kapcsolatos emésztéssel foglalkozó teóriákon alapulnak.

Általánosságban a méregtelenítő diéták a következő dolgokra helyezik a hangsúlyt:

•    A vegyületek minimális bevitele vagy a bio és nem feldolgozott táplálékok fogyasztása
•    A gyümölcsök, zöldségek és más táplálékok bevitele nagyobb mennyiségben, amelyek elvileg segítik a méregtelenítést
•    A táplálékok és folyadékok bevitele nagyobb mennyiségben, amelyek felgyorsítják a vizelet és széklet kiválasztását
A méregtelenítő diétákat számos alcsoportra oszthatjuk fel: nyers táplálék diéta, amely azon az elven alapszik, hogy a megfőzetlen táplálékok megakadályozzák, hogy a méreganyagok felgyűljenek az emésztő rendszerben; 
•    Mono diéta, amely során a diétázó csak egy vagy két fajta táplálékot fogyaszt (néha csakis folyékony formában) 10-14 napig; 
•    Gyümölcslé böjt, mely során a diétázó nagy mennyiségben gyümölcs és zöldségleveket fogyaszt vízzel és gyógynövényekből készült teával 1-3 napig; 
•    Vegetáriánus vagy fél-vegetáriánus méregtelenítő diéták, mely során a diétázó számos különböző táplálékot fogyaszthat: főzött teljes kiőrlésű gabonaféléket, párolt zöldségeket, friss gyümölcsöket, valamint kis mennyiségben proteint és sok vizet, illetve gyógynövényből készült teát.

A diéta eredete

A méregtelenítő diéták olyan általánosan gyakorolt tevékenységek, amelyek akár 5500 évre is visszavezethetőek. Általában a test és lélek felkészítésének éves rituáléja során használták, amelyet pancha karmának nevezünk, és Indiában az Ajurvédikus gyógyászat része. Az Ajurvédia egy olyan hagyományos gyógyászati rendszer, amely Kr.e. 3500-ra vezethető vissza; neve szankszrit nyelven „a hosszú élet tudományát” jelenti. A pancha karma a betegségek megelőzését segíti elő, ami az Ajurvédikus gyógyászatban megkívánja a lelki megújulást és a negatív érzelmi minták megtörését, valamint a fizikai megtisztulást is. Három fázisból áll: egy előkészületi fázisból, mely során a személy tartózkodik az édességektől, a koffeines italoktól és a feldolgozott táplálékoktól, valamint több időt tölt meditációval és sétával a természetben.

A megtisztító fázis véreztetésből, erőltetett hányásból, az orrüreg kitisztításából, valamint a beöntés és hashajtó szerek használatából áll, ezen kívül pedig az ember egy nagyon korlátozott étrendet ehet, amely gabonafélékből és zöldségekből áll. Kanadában és az Egyesült Államokban található Ajurvédikus gyógyászatot gyakorló orvosok általában kihagyják a hányást és a véreztetést a pancha karma második fázisában.

Európában és Észak-Amerikában a méregtelenítő diéták népszerűségének egyik legfontosabb része a természetgyógyászat, amely alternatív módon igyekszik az egészséget befolyásolni, és amely a természetes gyógyító mozgalomból alakult ki, amely Németországból és Észak-Amerikából származik, a 19. századból. A természetgyógyászat közeli kapcsolatban van a vegetarianizmussal, részben a nyers táplálékok fogyasztása miatt. A 21. század természetgyógyászai számos különböző technikát gyakorolnak a páciensek kezelése során, beleértve a hidroterápiát, a gerinc manipulációhát, a fizikai terápiát, valamint táplálkozási és diétás tanácsokkal látják el az embert. Az Egyesült Államokban az 1980-as évek óta éledt újjá az érdeklődés a természetgyógyászat iránt.

A méregtelenítés során használt leggyakoribb gyógynövények

Antibiotikumok    Hurut kialakulása elleni szerek    Véritsztítók

Fokhagyma    Amerikai lázgyökér    Bojtorján
Kasvirág    Kasvirág    Pitypang gyökér
Eukaliptusz    Fokhagyma    Kasvirág
Fekete üröm    Aranygyökér gyökere    Közönséges mahónia gyökere
Mirha    Kerti izsóp    Réti here virága
Mandzsu arália kérge    Zsálya    Fodros lórom gyökere
Propolisz    Cickafarkkóró    

Izzasztószerek/bőrtisztítók    Vizelethajtó szerek    Hashajtó szerek

Amerikai lázgyökér    Ragadós galaj    Varjútövis
Bojtorján gyökere    Kukoricahaj    Kaszkarabokor
Cayenne-i bors    Equisetum    Pitypang gyökere
Bodzavirág    Borókabogyó    Édesgyökér
Gyömbér    Petrezselyem levél    Rebarbara
Aranygyökér    Orvosi medveszőlő    Szennabokor levele
Borsmenta    Cickafark    Fodros lórom
Közönséges mahónia gyökere          
Cickafark          

A természetgyógyászat gyakran ajánlja a méregtelenítő diéták használatát, mivel így a szervezet megszabadulhat a különféle méreganyagoktól, amelyek különböző forrásokból származhatnak:

•    Nehéz ételek: Ezek közé tartoznak az olyan anyagok, mint a kadmium, arzén, nikkel, alumínium, króm, higany, vanádium, stroncium, antimon, kobalt és ólom, amelyeket különböző feldolgozási folyamatok és néhány orvosi eljárás során használnak fel, valamint amelyek megtalálhatóak az elemekben, elektronikus tárgyakban, érmékben, konyhai felszerelésekben, ételtárolókban és más hétköznapi háztartási tárgyakban.
•    A mérgező vegyületek egyenesen az emésztőrendszerbe jutnak az alkoholos italokon keresztül. A bolti termékeken rovarirtó szer maradványok, a feldolgozott élelmiszerekben adalékanyagok találhatóak. Más méreganyagok, amelyek a háztartási oldószerek részei, a légzőszervekbe jutnak el a légzés során (körömlakklemosó, benzolt tartalmazó folteltávolító, stb.). 
•    A proteines anyagcsere lebomlási termékei az ammónia és a karbamid (vagy húgyanyag). A természetgyógyászat gyakran ajánlja a vegetáriánus életmódot és az időszakos intenzív méregtelenítést azért, hogy minimalizálható legyen a hús és tejtermékek fogyasztásakor keletkező ilyesfajta melléktermékek kialakulása.

A harmadik faktor, amely érdeklődni kezdett a méregtelenítő diétákban az 1990-es és 2000-es évek elején, az a környezetvédelem. Néhányan ugyanis aggódnak azokért az állatokért, amelyeket táplálkozási célokból nevelnek fel, ezért a méregtelenítő diétát használják arra, hogy áttérjenek hosszú távon a vegetáriánus vagy vegán életmódra.

Továbbá egyre tudatosabbak az emberek is, és tudják, hogy számos ipari vegyületnek, rovarirtó szernek, dohányfüstnek és más szennyeződéseknek vannak kitéve nem csak otthon, de a munkahelyen is. Emiatt sokan megfontolják a méregtelenítő diéták használatát, mivel ez meggátolja a betegségek kialakulását: például csökkenti az ízületi gyulladás és más degeneratív betegségek kialakulásának esélyét.

A diéta leírása

Az alternatív gyógyászat orvosai gyakran azt tanácsolják, hogy a melegebb hónapokban jobb elkezdeni a méregtelenítő diétát, habár néhányan a januári kezdéssel értenek egyet, mivel így felvehető a harc az ünnepek alatti túl sok evéssel és ivással. A legtöbb ember szerint érdemes a méregtelenítő diétát hétvégén vagy szünnapon elkezdeni, mivel így az ember kipihenheti magát, ha szüksége van rá. Méregtelenítő diétát évente csak egyszer vagy kétszer tartson.

Sok méregtelenítő diétáról szóló könyvben található egy tüneteket tartalmazó lista, amely segíti az olvasókat abban, hogy meg tudják határozni, szükségük van-e egyáltalán a méregtelenítésre. A következő lista eléggé jellemző: ha több mint négyre „igennel” válaszolt, akkor az azt jelentheti, hogy pozitív hatással lenne a szervezetére egy méregtelenítő diéta.

•    Naponta vagy kétnaponta csak egyszer van széklete?
•    Szed előre szórakozásból, orvos által felírt vagy otthoni gyógyszereket?
•    Heti több mint két alkalommal eszik húst?
•    Eszik gyorséttermekben vagy feldolgozott táplálékokat?
•    Dohányzik, vagy gyakran érintkezik dohányfüsttel?
•    Vannak bőr-, bélgáz- vagy puffadásos problémái?
•    Iszik alkoholt?
•    Nagyobb városban él?
•    Iszik csapvizet, kávét vagy üdítőitalokat?
•    Fáradtnak érzi magát, rosszul alszik és kevés energiája van?

Azok, akik szeretnének végigcsinálni egy méregtelenítő diétát, 7-10 nappal a diéta megkezdése előtt fokozatosan csökkentsék a koffeines italok fogyasztását, mivel a koffeines italok hirtelen megvonása fejfájást okozhat. A diétázók csökkentsék a cukros táplálékok, a csokoládé, az alkohol, a tejtermékek, a magas zsírtartalmú ételek, a gabonát vagy élesztőt tartalmazó táplálékok, és a glutént tartalmazó gabonafélék (zabban és rozsban található rugalmas rostok) fogyasztását. A méregtelenítő diéta (kivéve a mono diétákat) során tanácsos a következőket fogyasztani: friss bio gyümölcs és zöldség, rizs (barna és basmati rizs), rizsből készült sütemény, rizstészta; olyan gabonafélék, mint a köles, rizsparéj, és hajdina; babfélék, lencse, szárított sárga- vagy zöldborsó, sózatlan diófélék, különböző magok, olívaolaj és gyógynövényből készült teák. A diétázó naponta igyon meg legalább 8 pohár átszűrt vagy nem csapból származó vizet a méregtelenítő diéta során.

A méregtelenítő diéta végén a diétázó fokozatosan térjen vissza a teljes étrendre, első nap talán érdemes egy zöldséglevessel vagy párolt zöldségekkel kezdeni. A második vagy harmadik napig ne fogyasszon még ennél is több gyümölcsöt vagy zöldséget.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!