Az utóbbi évek kutatásai részletesen feltárták az élelmi rostok egészségre gyakorolt számos jótékony hatását. A rendszeres rostfogyasztás leggyakrabban említett pozitív hatásai: a szív egészségének megőrzése, rák megelőzés, koleszterincsökkentés, epe-, és vesekő kialakulásának megelőzése, egészséges bőr, stroke megelőzése, egészséges fogyás, normális bélmozgás, vércukorszint kontrollálása.

1, Szívünk egészsége

Kutatási adatok szerint a gyakori rost fogyasztás, így a napi 5 alkalommal történő gyümölcs és zöldségfogyasztás segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását. 

Az élelmi rostok kalóriatartalma nulla, azonban nagyon fontos szerepük van az emésztésben.

2, Rák megelőzés

Az elmúlt évek vizsgálatai alapján úgy tűnik, hogy a magas rosttartalmú táplálkozás elsősorban a vastagbélrák, mellrák, petefészekrák és méhnyak rák megelőzésében hatásos. Az ételekben lévő rost felgyorsítja a táplálék áthaladását az emésztőrendszeren, s így segíti számos ráktípus megelőzését.   

3, Koleszterincsökkentés

A rostok az emésztés során hozzákötődnek a koleszterinhez, így gátolják azok felszívódását és bejutását a véráramba. Ez a folyamat csökkenti a vér LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintjét.

4, Epe-, és vesekő kialakulásának megelőzése

A rostok gátolják az emésztés során kialakuló kórosan magas inzulintermelődést, ami a vese- és epekövek kialakulásának egyik oka lehet.  

5, Egészséges bőr

A rostok fontos szerepet játszanak azon méreganyagok kiürülésében szervezetünkből, melyek negatív hatással vannak a bőr működésére. A testünkben felhalmozódó méreganyagok egész szervezetünkre negatív hatással vannak, ami elsősorban bőrünk egészségének romlásában mutatkozik meg.

6, Stroke megelőzés

Az Amerikai Kardiológus Társaság napi 25 g rost elfogyasztását javasolja (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák), ami korábbi kutatások szerint jelentős mértékben csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét.(ennek a felét sem fogyasztjuk el jelenleg!)

7, Egészséges fogyás

Megfelelő táplálékbevitellel könnyedén szabályozhatjuk és kordában tarthatjuk étvágyunkat. A rostok elsősorban az egészséges teltség érzet kialakulásában segítenek, hatásukra kevesebb kalóriával is elérhetjük ugyan azt a jóllakottság érzetet. 

8, A belek egészséges működése

A megfelelő mennyiségű rostbevitel elengedhetetlen az egészséges, formált széklet kialakulásához. A táplálékokban található élelmi rostok segítik a belek természetes mozgását, megelőzik a székrekedés vagy hasmenés kialakulását. Az egészséges bélflóra kialakításában illetve fenntartásában is elengedhetetlen az élelmi rostok szerepe. Az egészséges bélműködés hatására csökken a vastagbélrák rizikója is. 

9, Vércukor kontroll

A magas rosttartalmú ételek kiváló táplálékai a cukorbetegeknek, hiszen a rostok csökkentik a szénhidrátok utáni sóvárgást, fontos szerepük van az inzulinrezisztencia megelőzésében.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!