A kimutatás szerint a túlsúlyosság a dohányzás után a második legfontosabb rákos megbetegedésre hajlamosító tényező és akár napi egy korsó sör is növelheti a személy máj- és bélrák kockázatát. Amellett, hogy az alkoholnak nincs tápértéke, általában csökkenti a gátlásokat is, így még többet és még kevésbé egészségeset eszünk, mint szerettük volna. Ha feladja az ivást, annak jelentős fogyás lehet az eredmény, vagy képes lehet megtartani az új, kisebb és egészséges testsúlyt.

Másképp emésztődik meg: Amikor iszunk, szervezetünk az alkoholt mérgező anyagként érzékeli és próbál megszabadulni tőle. Az alkoholt alkohol-dehidrogenáz enzim bontja le aldehidekké. Ezek az anyagok mérgezőek. A szervezet próbál megszabadulni ezektől azáltal, hogy elégeti őket a mozgáshoz és egyéb aktivitáshoz. Ez azt jelenti, hogy a szervezet lecsökkenti 75%-ra a zsírégetést már másfél ital után.

Először is, miért kell lemondania az alkoholról, ha fogyni szeretne. Jóval több kalória van benne, mint gondolná: 30 ml whiskey (egy kis pohárnyi) 111 kalóriát tartalmaz. Egy felesnyi vodka 55 kalóriát, míg egy üveg világos sör (650 ml) 208 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképp, 100 g csirkemell 116 kalóriát tartalmaz és egy sajtos McChicken 460 kalóriát. Az alkohol tehát nem tartalmaz annyi kalóriát, mint a gyorsétel, de azért mindenképp jelentősen hozzáad a napi bevitelhez.

Vízhajtó: Ez azt jelenti, hogy vízhiányt és dehidratációt okoz. A vízzel fontos ásványi anyagokat veszítünk, mint a magnézium, a kálium, a kalcium és a cink – ezek mindegyike elengedhetetlen a szervezet egészséges működéshez, beleértve az anyagcserét is. A másnaposság lényegében a szervezet víz és ionhiánya következtében alakul ki. Értelemszerűen ezek pótlása a legjobb ellenszere ennek az állapotnak.

Az alkohol más módon is rossz hatással van a szervezetre: Bár az ivás segíthet elaludni, ez az álom nem természetes álom lesz, így másnap nyugtalanul és fáradtan ébred. Emellett sokszor kiváltja a vágyat kalóriában gazdag ételekre másnap. Az alkohol növeli a gyomor savtermelését, a nyálkahártya gyulladását. Idővel ez gyomorfekélyhez, máj- és szívbetegségekhez vezet. 

Csökkenti a gátlásokat: A komoly ivászat hatással van az érzékelésünkre és azok az ízletes, ropogós rágcsálnivalók biztosan növelik a súlyunkat. Emellett az alkohol serkenti az étvágyat is. Kutatások bizonyítják, hogy az étkezés alatti vagy előtti alkoholfogyasztás csökkenti a gátlásokat és az akaraterőt. Ilyen állapotban valószínűbb, hogy túlesszük magunkat főleg olaj és zsíros ételekkel. 

A kólák és üdítők: A koktélokban megjelenő üdítők kalóriában dúsak. Ezek helyett vízzel, diétás szódával vagy club szódával is keverheti italait.

Csalós trükkök, ivás súlygyarapodás nélkül

Lesznek olyan pillanatok, amikor nem tud majd nemet mondani, például egy üzleti bulin vagy a legjobb barátja esküvőjén. Íme, néhány tipp, amely segít eligazodni az italok között és alacsonyan tartani a kalória bevitelt.

-    Előre jelölje ki hány pohár alkoholt iszik majd:  A férfiak ne igyanak napi 3-4 alkoholegységnél többet rendszeresen, a nők pedig napi 2-3 alkoholegységnél többet.
-    Igyon sok vizet: Igyon egy pohár vizet minden egy es alkoholos ital után, ez megelőzi majd a dehidratációt.
-    Ne igyon üres gyomorra: A legjobb esetben érdemes egy egészséges étkezés után italozgatni, ha azonban ropogtat ivás közben, próbáljon egészségesebb rágcsálnivalókat találni. Jó lehet például a sósmogyoró a standard chips vagy sült krumpli helyett.
-    Ütemezze be magát: Kortyoljon kisebbeket, hogy ezáltal állandó ritmusban igyon. Ezzel a módszerrel biztos, hogy kevesebbet iszik majd és nem olyan gyorsan, mint esetleg a barátai.
-    Kerülje az „alkalmi ivászatot”: Ha egész héten nem fogyaszt alkoholt, a hétvégén nem szabad az egész heti adagját meginnia. Tartsa észben, hogy ez is csak egy nap és a szervezete esetleg nem bírja ezt a mennyiséget. Kerülje a fenékig ürítést és az ivós játékokat. Igyon kulturált ember módjára.
-    Ne fogyasszon tisztán alkoholt: Kerülj a tiszta alkoholt. Ehelyett szódát vagy vizet adhat hozzá, amely növeli az ital mennyiségét is.
 
Mindezek után érdemes megjegyezni, hogy az a legjobb, ha teljes egészében abbahagyja az alkoholfogyasztást, mialatt szigorú diétát és edzéstervet követ. Az italozásnak nincs helye egy egészséges személy életében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!