A legszigorúbban vett vegetáriánusok, a vegánok nem fogyasztanak tejtermékeket, tojást és más, állati eredetű ételeket, még mézet sem. Ők úgy gondolják, hogy az élet így egészséges és etikus. 

A vegán étrend kiváló lehetőség az egészséges fogyásra. De mit is tartalmaz az étrendjük? Főként friss gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat és magvakat. Természetesen ma már számtalan feldolgozott, vegán étel megtalálható a szupermarketek polcain, így a vegánok is fogyaszthatnak növényi alapú hot-dog-ot, hamburgert, pizzát, szendvicset, jégkrémet, stb., bár ezeket az ételeket érdemes alaposan megvizsgálni, mielőtt megvásárolnánk őket. 

A vegetáriánus étrend szakszerű kivitelezése és tartása nem könnyű feladat, főleg azoknak, akik korábban sok húst fogyasztottak. De a fenti előnyök ismeretében érdemes mégis mérlegelni ennek az új életformának a kipróbálását. Legalább is átmenetileg!

Sokan azt gondolják, hogy a vegán étrend során megfosztjuk szervezetünket a fehérjéktől. A valóság azonban az, hogy minden szükséges fehérje és aminosav megtalálható a babban, tofuban, a gombákban, borsóban, lencsében, burgonyában, kukoricában, magvakban, pl. zab, köles, árpa, rozs, barna rizs és bizonyos zöldségekben. 

Emellett a növényi alapú étrendben megtalálható mindenféle tápanyag és ásványi anyag is, amire a szervezetnek szüksége lehet, megfelelő minőségű zsírokat tartalmaz,pl: kókuszzsír, oliva olaj, lenmag olaj, tökmag olaj  bele értve még az omega-3 zsírsavakat is.

Általánosságban elmondható, hogy a vegán étrendet követők kevesebb kalóriát visznek be szervezetükbe, mint a húsevők.

A teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek segítenek a teltségérzet mielőbbi elérésében, így csökken a diétát követő egyén BMI-indexe. Ha a vegán étrend mellé megfelelő mennyiségű sport is társul, akkor könnyedén elérhetjük kitűzött testsúly céljainkat. 

Az állati eredetű ételek kiiktatásával csökkenhet testsúlyunk, ettől már önmagában is egészségesebbek lehetünk, megnőhet az energiaszintünk, és fittebbek lehetünk, mint bármikor korábban. Sokaknál figyelhető meg vérnyomás- és koleszterinszint csökkenés és a vércukorszint javulása a diéta hatására. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!