A személyiségtípus diétát Dr. Robert Kushner fejlesztette ki. Dr. Kushner egy olyan gyakorló orvos, aki a táplálkozástudományra és a fogyásra specializálódott. Azért fejlesztette ki ezt a diétát, hogy segítséget nyújtson azoknak az átlagos diétázóknak, akik tevékeny életet élnek és gyakran elfoglaltak. Az évek során sok embernek nyújtott segítséget a fogyásban, így az általa összegyűjtött információkat használta fel a diéta kialakításához. Dr. Kushner a diétát hosszú távú használatra tervezte, amellyel felvehető a harc az elhízással, de közben személyre szabottan kielégíti minden diétázó speciális szükségleteit is.

Dr. Kushner Az Illinois Orvosi Egyetemre járt Chicagóban. Ekkor kezdte érdekelni az elhízás és a fogyás. Miután megszerezte az orvosi diplomáját 1979-ben, és letöltötte rezidensi idejét a Northwestern Memorial Hospitalban, belgyógyászatra specializálódott. Egyetemi ösztöndíjjal végezte el a klinikai táplálkozás-tudományt a Chicago-i Egyetemen 1984-ben. A Northwestern Memorial Hospital Wellness intézet orvosi igazgatója és a Táplálkozás-tudomány Specialisták amerikai bizottságának elnöke. Ő írta az Amerikai Orvosi Egyesület „Az elhízás kezelésének menete orvosok részére” című könyvét, valamint számos tudományos értekezést adott ki az elhízással, fogyással és táplálkozással kapcsolatban. „A személyiségtípus diéta” című könyvét feleségével, Nancy Kushner-rel (aki amúgy nővér) együtt írta meg.

Személyiségtípus diéta

 

Személyiség    Személyiség jellemzői

 

Az irányíthatatlan evő    Nagyon keveset gondol az ételre

Az éjszakai nassoló    A táplálék mennyiségének több mint felét vacsoránál vagy azután viszi be a szervezetébe

A kényelmes fogyasztó    Rendszeresen étkezik, viszont ritkán főz

A gyümölcsmentesen lakmározó    Lehet, hogy rendszeresen étkezik, viszont hajlamos kihagyni két fontos táplálék csoportot: a gyümölcsöket és a zöldségeket

Az esztelenül rágcsáló    Folyamatosan rágcsál nap közben, általában annak ellenére, hogy sokat eszik reggelire, ebédre és vacsorára

A bőségesen evő    Lehet, hogy napi háromszor étkezik, de az étkezésnél hajlamos túlenni magát

Az elnyomott nassoló    Folyamatosan diétázik

A diéta leírása

A személyiségtípus diéta azért készült, hogy hasznára legyen azoknak a hétköznapi embereknek, akik fogyni szeretnének, de nagyon elfoglaltak és nincsen idejük és/vagy energiájuk arra, hogy naponta több órát szánjanak a fogyásra. Mielőtt az ember elkezdené a diétát, ki kell töltenie a 66 kérdésből álló kérdőívet, ami segít annak a meghatározásában, az ember milyen típusú diétázó, hogyan áll a testmozgáshoz, és milyen megküzdési mechanizmusokat használ. A kérdések az étkezési- és testmozgási szokásokra kérdeznek rá, valamint a stresszre és a megküzdési mechanizmusokra. Dr. Kushner úgy gondolja, hogy a sikeres fogyás és az egészséges élet felé tett első lépés az, ha sikerül megállapítani, az ember hogyan eszik, hogyan áll a testmozgáshoz és hogyan küzd meg a problémákkal. Mindegyik típust bemutatja általánosan, valamint tippeket és további információkat is szolgáltat róluk. Az embereket tehát hétféle típusba lehet beosztani a táplálkozásuk alapján:

Az irányíthatatlan evő

Az irányíthatatlan evők hajlamosak nem gondolni az ételre. Többször is esznek egy nap, de ritkán állnak meg egy normális étkezésre vagy gondolnak bele, mit is esznek. Általában az evés egy nagyon elfoglalt és pörgős életvitel másodrangú pontja, vagyis az étel bármi lehet, ami a közelben van és könnyen elérhető. Az ilyen típusú ember úgy eszik, hogy közben más dolgo(ka)t csinál, ezért az adag nagysága drasztikusan függhet attól, mi az elérhető és azt mekkora adagban árulják.

Az éjszakai nassoló

Az éjszakai nassolóknál a táplálékbevitel több mint fele vacsoránál vagy azután történik. Ahelyett, hogy a nap során rendszeresen enne, ez az ember lehet, hogy egészen vacsoráig semmit sem eszik. Az éjszakai nassoló néha még vacsorára sem eszik semmit, vagy csak elrágcsál valamit munka után mielőtt aludni menne.

A kényelmes fogyasztó

A kényelmes fogyasztó lehet, hogy rendszeresen étkezik, viszont nagyon ritkán főz. Mivel nem otthon, saját maga készíti el az ételt, ezért leggyakrabban előre csomagolt- vagy éttermi (gyorséttermi láncokból származó) ételt eszik. A kényelmes fogyasztó ezen kívül sok mikrózható ételt is eszik.

A gyümölcsmentesen lakmározó

A gyümölcsmentesen lakmározó lehet, hogy rendszeresen étkezik, de általában kihagy két fontos táplálék-csoportot: a gyümölcsöket és a zöldségeket. Ezek helyett az ilyen típusú ember sok húst és szénhidrátot eszik.

Az esztelenül rágcsáló

Az esztelenül rágcsáló nevéhez hűen a nap során folyamatosan rágcsál valamint, általában annak ellenére, hogy sokat eszik reggelire, ebédre és vacsorára. A rágcsálás igazából csak megszokásból vagy érzelmi okokból történik, mivel az ember nem is éhes.

A bőségesen evő

A bőségesen evő napi háromszor étkezik, de általában egy étkezésre túl sokat eszik. Néha ez azért alakul így, mert az étkezések között túl sokat időt hagy.

Az elnyomott nassoló

Az elnyomott nassolók gyakran olyan emberek, akik folyamatosan diétáznak. Olyan ételek után vágyakoznak, amelyet szerintük nem kéne fogyasztaniuk, ezért más ételekkel eszik tele magukat. Ez gyakran a fogadalmak és a fogadalmak megszegésének körforgása.

Dr. Kushner úgy hiszi, segíteni kell az embereknek abban, hogy fel tudják ismerni, melyik típusba tartoznak. Ez az első fontos lépés afelé, hogy meg tudják változtatni az étkezési szokásaikat. Figyelni kell arra, mit eszik az ember: ez is segít a negatív minták megváltoztatásában. Dr. Kushner szerint minden típusnak megvan a maga speciális problémája, amit speciális technikával kell kezelni. Például, a bőségesen evő esetében meg kell tanulni annak az alapjait, hogy melyik étkezés során mennyit kellene enni. Ezen kívül naponta egy-két alkalommal érdemes elrágcsálni valamint, ami biztosítja, hogy az ember ne éheztesse ki magát a főétkezésig, mivel akkor hajlamos túlenni magát.

Ezen kívül számos személyiségtípust különböztethetünk meg a testmozgás szempontjából is, például az „utálok mozogni” és a „nincs időm a sportra” típust. Dr. Kushner sokféle ötlettel látja el a diétázókat, amellyel szabályos, egészséges testmozgási szokások alakíthatóak ki. A fentebb említetteken kívül még a megküzdési mechanizmusok alapján is besorolhatjuk az embereket. 

A diéta célja

A szeméyiségtípus diéta azért készült, hogy segítsen az embereknek elindítani azokat a változásokat, amelyek aztán egy életen át fenntarthatóak. Habár a diéta elsődleges célja a fogyás, igazából mégis másodlagosnak számít, mivel a jobb és egészségesebb evés természetes következményeként kellene történnie a diéta során. A jobb evési, testmozgási és megküzdési stratégiák fogyáshoz vezetnek, és egészségesebbé is teszik az embert, amely egy életen át tart.

A diéta jótékony hatásai

Sok jótékony hatása van annak, ha az ember lefogy és fittebb lesz. A fogyás pozitív hatásai nagyon jelentősek lehetnek, főleg az elhízott emberek esetében. A túlsúlyos embereknél nagyobb a cukorbetegség, szívbetegség, valamint számos más betegség és probléma kialakulásának kockázata. Ezeknek a problémáknak a kockázata és súlyossága annál nagyobb, minél túlsúlyosabb valaki. A fogyás, ha megfelelő ütemben, egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással történik, csökkentheti ezek és más elhízáshoz köthető betegségek kockázatát. A több testmozgás ezen kívül csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A személyiségtípus diéta egy másik pozitív hatása, hogy az ember megtanulja, hogyan szabályozza jobban az életét úgy általánosságban, mivel megtanulja felismerni és kijavítani a negatív viselkedésmintákat, valamint aktívan szabályozni az étkezéseit és a súlyát.

Figyelem!

Mindenki, aki egy újfajta diétát szeretne elkezdeni, először mindenképp beszéljen egy orvossal. A kalória-, zsír- és tápanyag-szükséglet jelentősen változhat személyenként, kortól, nemtől, súlytól, és más tényezőktől függően (például betegségek vagy egészségügyi problémák). A várandós és szoptatós nőknek különösen elővigyázatosnak kell lenniük, mivel az anya étrendje hatással van arra, a baba milyen tápanyagokat kap.

A diétával járó kockázatok

A diéta elkezdése azonban kockázatokkal is járhat. Ez a diéta engedi, hogy az ember mindenfajta egészséges táplálékot egyet, és igazából egy táplálék-csoport fogyasztását sem tiltja meg teljesen. Ezért a személyiségtípus diétával járó kockázat talán nem olyan jelentős, mint más diéták esetében. Ettől függetlenül egy multivitaminos étrend-kiegészítő (érdemes megkérdezni az orvost, mit ajánl) biztosítani tudja, hogy a diétázó szervezete megkap minden szükséges tápanyagot és vitamint, amelyre szükség van ahhoz, hogy egészséges maradjon az ember. A vitaminok és étrend-kiegészítők szedésével is jár némi kockázat, ezért a várandós és szoptatós nőknek elővigyázatosabbnak kell lenniük ezekkel is. A személyiségtípus diétának eddig nincs ismert kockázata, mivel lassú változást és kiegyensúlyozott étrendet ír elő.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Ha elkezdem a diétát, milyen multivitaminos vagy más étrend-kiegészítőre lesz szükségem?
•    Az egész családom csinálhatja ezt a diétát?
•    Hosszú időn keresztül is biztonsággal követhetem a diéta előírásait?
•    A céljaim eléréséhez ez a legmegfelelőbb diéta?

Kutatás és általános elfogadottság

Habár speciálisan nem tanulmányozták a személyiségtípus diétát, számos tudományos bizonyíték található rá, hogy a zsírban szegény és zöldségekben, valamint növényi termékekben gazdag étrend rendkívül egészséges. Nagyszámú bizonyíték támasztja alá azt is, hogy a kiegyensúlyozott étrend nagyon fontos a fogyás és az általános egészséges szempontjából.

Az is általánosan elfogadott tény, hogy a fogyás jelentősen javítja az általános egészséget. Az elhízáshoz számos különböző egészségügyi probléma köthető. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, az alvás közbeni légzésszünet és a szív- és érrendszeri problémák. A tanulmányok kimutatták, hogy minél túlsúlyosabb valaki, annál valószínűbb, hogy megbetegszik, vagy más, elhízással kapcsolatos betegség alakul nála ki. A fogyás jelentősen csökkenti ezeket a kockázatokat és csökkenti a tünetek súlyosságát is, ha a betegség már kialakult.
Dr. Kushner nevéhez számtalan tudományos cikk fűződik az elhízás és a fogyás témával kapcsolatban. Véleménye és elméletei általánosságban elfogadottak az orvosi körökben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!