Edzés vagy játék – Ön mit választana?

Tegyük fel, hogy két lehetősége van, egy 30 perces edzés az edzőteremben vagy egy fél órás tollaslabda meccs, Ön melyiket választaná? Valószínű, a játékot választja, akkor is ha nem tud tollasozni. Miért? Azért, mert szórakoztató. Játék alatt nem kártyajátékot értünk, hanem valami olyan játékos formát, amely testmozgással jár. Miért is olyan unalmas a testedzés?

Kezdetnek, minden nap ugyanazt csinálja. Általában egyedül teszi ezt és hosszú időn keresztül. Persze ezt orvosolhatja új gyakorlatok beépítésével vagy edzőtárs keresésével, de talán itt az idő, hogy új és szórakoztató edzésformákat próbáljon ki. Íme, néhány lehetőség.

Hullahopp karika

Gondolta volna, hogy a hullahoppozás akár 600 kalóriát is elégethet óránként? Persze egy órán át hullahoppozni nehéz, de érzékelhető, hogy amellett, hogy szórakoztató és otthon is végezhető, intenzív is, mint testmozgás. Igen, a fogyásban is segít. Ha Ön kezdő, használjon nehezített karikát és idővel váltson egyre könnyebbre, amely több rotáló aktivitást kíván és így több kalóriát éget. Az idősebbek is nyugodtan kipróbálhatják. Csak tegyen be zenét és már kezdheti is.

Korcsolyázás

A korcsolyázást mind próbáltuk, az esések és megcsúszások ellenére is. De azt nem tudta, hogy kalóriákat is égethet vele, ha 70kg feletti a súlya, óránként több, mint 500 kalóriát. Nem csak az izmokat erősíti, a szívének is jót tesz. Költséghatékony és csak egy sima felületre és egy szabad területre van szükség hozzá.

Frizbi

Van kutyája és egy park a közelben? Vásároljon egy frizbit és kezdjen játszani. Barátokat is elhívhat hétvégenként és velük is játszhat. Akárhogyan is a dobás, elkapás és rohangálás segíti a szervezetet a fogyásban. Egy 30 perces játék során több, mint 100 kalóriát éget el, ha 60kg körüli a testsúlya. És nem kell, hogy feltétlenül frizbi legyen, a röplabdát is kipróbálhatja.

Tollaslabda

Azon kevés játékok egyike, amelyeket bárhol játszhatsz, és fokozottan addiktív. Persze a hasonló teniszt, krikettet és baseballt is kipróbálhatja, de ezekhez általában több hely, több ember és drágább felszerelés szükséges. A tollaslabdához még háló sem kell. Sok energia, versengés, és futás, mindez nagyon jót tesz az állóképességnek. Dióhéjban, bármilyen sport nagyszerű. 

Tánc

Talán mindközt a legszórakoztatóbb, a tánc nem csak segíti fitten tartani a testét, de akár új emberekkel is megismerkedhet. Segít kiszabadulnia a burkából, arról nem is beszélve, hogy egy új képességet fejleszthet ki. Járhat Zumba vagy salsa órára, az aerobic óra is szórakoztató edzésforma.

Kickboxing

Sok edzőterem ajánl boksz és kickbox edzéseket, mindkettő jó módja a stressz levezetésének. Emellett az önvédelmi technikáit is fejlesztheti általuk.

Túrázás

Ez túl nehéznek tűnhet ahhoz, hogy szórakoztató legyen, de nem így van. A barátaival hétvégente járjon ki a hegyekbe pár órára. Megmászhatják a csúcsot, piknikezhetnek és játszhatnak is. Ez nem csak az edzésre jó lehetőség, de a város zajától és sürgés-forgásától is távol kerülhet. Manapság sok csoport szervez kéthetente túrákat. Mielőtt észrevenné, függővé válik.

Úszás

Talán már hallotta, az úszás az egyik legjobb szív- és érrendszert segítő edzésforma. És ki ne szeretne a hideg vízbe csobbanni? Hogyan tehetné még élvezetesebbé? Ha elunja magát, játszhat vízilabdát vagy fogócskát is.

Mi van, ha nem tudok kitartani az edzés mellett?

A rutinok és gyakorlatok unalmassá válnak, hiszen rutinszerűen végezzük őket. Amint kötelezőnek érez valamit, már nem lesz hozzá sok kedve. Gondolkodjon kicsiben. Ha úszni szeretne, havi bérletet vegyen, ne negyedéveset. Ugyanez igaz lehet a táncórákra is. Ahelyett, hogy egyből beáll, menjen próbaórákra.

Ha úgy érzi, megunta az úszást, váltson át valami újra, például a lovaglásra! Ha folyamatosan változtat, nem un bele. 

Miért jobb a szórakoztató edzés, mint a sima edzés

-    Valami újba kezdhet minden alkalommal, az egyik hónapban úszás, a következőben Zumba, nem lesz hely az unalomra
-    Új embereket ismerhet meg, minél többet jár el és próbál ki új dolgokat annál társaságiabb személy lesz
-    Új dolgot tanulhat, ha dolgozó, tudja, hogy manapság mennyire fontos a sokoldalú képzettség
-    A barátait is bevonhatja, ha szórakoztató az edzés valószínű, hogy a barátai is szívesen csatlakoznak majd.

Manapság szélsőségesen passzív életformára kényszerülünk és ez rávilágít a fizikai és mentális aktivitás fontosságára. Azonban az edzést, muszájnak, kötelezettségnek fogjuk fel, amelyet meg kell tennünk, akár élvezzük, akár nem? Ez nem kell, hogy így legyen. Hatalmas a választék, a kérdés csak az, készen áll rá?

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!