A szebb külső (megjelenés) érdekében történő fogyás nem lehet akadálya az egészséges életmód kialakításának.

Gyakori tévhitek a fogyásról

Tévhit: a cukormentes üdítők és a mesterséges édesítők segítenek a súlyvesztésben, miközben zavartalanul élvezheti mindazt, amit elfogyaszt. 

Egy ajurvédikus orvos segíthet meghatározni a testtípusát és a megfelelő ételeket. Egyes nyugati táplálkozási szakértők már átvették ezt a módszert.

Csak nézze meg, hogy az elhízott emberek mivel szerelkeznek fel – bizony, cukormentes üdítőkkel. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a mesterséges édesítők igenis hozzájárulhatnak az elhízáshoz. A cukormentes üdítőket fogyasztók továbbra is elhízottak maradnak, miközben pusztulnak agysejtjeik és egyéb egészségügyi kockázatok is kialakulhatnak.

Tévhit: egyen zsírszegény vagy zsírmentes ételeket a hatékony fogyás érdekében. 

Az 1950-es években a Junk Science által megalkotott hamis koleszterin pánik szülte meg az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes élelmiszeripari „forradalmat”. Azokat az ételeket is általában mesterséges édesítőkkel lágyították, s ezzel megduplázták az egészségügyi kockázatokat. 

Kerülje a margarint és a hidrogénezett olajokat!

A szervezetnek szüksége van a jó zsírokra, hogy segítsenek sejtfalat építeni, agysejteket termelni és olyan velőshüvelyt (myelin hüvely) létrehozni, ami az idegek normál működését biztosítja. A D3-vitamin előállításához is szüksége van a szervezetnek a zsírokra.

Jó zsírok között tartjuk számon a hidegen sajtolt, szűz olíva olajat, a kókuszolajat, a halolajat, a kendermag és lenmag olajat, vagy bármely más hidegen sajtolt, növényi olajat, a repceolaj kivételével. A szójabab olajat általában genetikailag módosított szójababból készítik. Még a vajban, tojásban és fűvel táplált állatok húsában található telített zsírok is mérsékelten egészségesek.

Tévhit: a drasztikusan alacsony kalóriabevitellel járó rövid, speciális diéták gyakori választásnak bizonyulnak a túlsúlyos embereknél, s ezek garantált eredményt hoznak. 

Ezek az emberek azonban csak egy rövid időre szabadulnak meg súlyuktól. A drasztikus kalóriamegvonás hatására ugyanis a szervezet kisebb sebességre kapcsol és igyekszik a bevitt táplálék minél nagyobb arányú részét elraktározni.  

Ezt követően, amikor valaki, akár csak részben, visszatér a szokásos étrendjéhez, a lassult anyagcsere az étel kisebb mértékű metabolizálását eredményezi, míg többsége zsírként raktározódik. E miatt van a súly hullámvasút szerű ingadozása (jojó effektus), ami a diétázó emberek csapdájává válik. Ráadásul a diéta alatt nem csak a zsírszövetjeiből veszít, hanem az értékes izomszöveteiből is. Mikor újra visszahízik, akkor már kevesebb izommal fog rendelkezni, mint a fogyókúra előtt így nem csak a testsúlya, hanem testében a zsírszövet aránya is fokozatosan növekszik. 

Tévhit: fogyás szempontjából a kukoricaszirup jobb, mint a cukor. 

Valójában a cukorral jobban jár. A kukoricacukor egy álruhába bújtatott, magas fruktóz tartalommal rendelkező termék, amely számos független egészségügyi szakértő szerint az egyik fő oka lehet a tömeges elhízásnak és a zsírmáj kialakulásának. 

Tévhit: a kevesebb evés és a kalóriaszámlálás az egyetlen módja a fogyásnak. 

Fontos dolog tudni, hogy mennyi kalóriát fogyaszt, azonban ez könnyen kontraproduktívvá is válhat.

Mielőtt kiválasztja a megfelelő táplálkozási szemléletet, határozza meg a testtípusát. A testtípusának megfelelő ételek természetesen segítik a zsírégetés folyamatát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!