Az elhízás nagymértékben megnöveli a koszorúér betegség és a magas vérnyomás kialakulási esélyeit, valamint fontos szerepe van a vér glükóz szintjének megemelésében is.

Az elhízás megnöveli a vérerek összehúzódási és tágulási problémáinak kialakulási esélyeit is, ezáltal sem a vérerek belső rétege, sem a szív nem képes megfelelően funkcionálni. 

Ezáltal a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, és a cukorbetegség is könnyebben kialakulhat, valamint a koszorúér betegség kialakulásának is megnöveli az esélyeit. 

Egy 2001-ben, a megelőző orvoslással foglalkozó American Journal of Preventive Medicine szaklapban megjelent tanulmány alátámasztja, hogy a magas zsírtartalmú étrendet követően a rendszeres zabfogyasztás nagymértékben csökkentette a problémát. 

A Járványügyi és -megelőzési Központ felmérései szerint az Egyesült Államokban 78.6 millió fő, az ország lakosságának több, mint harmada kórosan túlsúlyos. 

A kóros túlsúly okozta orvosi költségek 2008-ban 147 milliárd dollárt emésztettek fel, derült ki a Helath Affairs szaklapban 2009-ben megjelent felmérésből. Azt is kimutatták, hogy a túlsúlyos személyek orvosi ellátása fejenként 1429 dollárral többe került évente, mint azok ellátása, akik nem szenvednek túlsúlytól. 

Amennyiben Önnek is problémát okoz a túlsúly, és arra azonnali megoldást vár, csalódni fog. A testsúlyfelesleg leadása egy folyamat része, amelyhez kitartásra van szüksége. 

Amennyiben ehhez segítségre van szüksége, keressen fel egy táplálkozási szakértőt és egy személyi edzőt, akik segíthetnek az akadályok leküzdésében. 

Emellett pedig mindenképpen fogyasszon naponta zabot, ezáltal nagymértékben hozzájárulhat szervezete egészségének visszaállításához. 
Íme néhány indok, amely miatt a zab igen gyorsan segíti a felesleges kilók leadását: 

1.    Teljes kiőrlésű gabona.

A teljes kiőrlésű gabonák lassan, fokozatosan bontják le és juttatják a cukrot véráramába, ezáltal állandó energiaszinten tartják szervezetét. 

A cukrok energiát biztosítanak szervezetének, azonban amennyiben szervezetében túlzott mennyiségű cukor található, a felesleges mennyiség zsírként tárolódik el. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával ezt megakadályozhatja. 

Az alacsony kalóriatartalmú, élelmi rostokban gazdag gabonákat tartalmazó étrend, valamint a rendszeres testmozgás, emellett a szükséges ásványi anyagok és nyomelemek fogyasztása szükséges ahhoz, hogy testzsírszázaléka nagy mértékben csökkenjen, derült ki a Journal of American Dietetic Association szaklapban 2006-ban megjelent tanulmányból. 
Ráadásul a teljes kiőrlésű gabonák teljes tápanyagtartalmukkal rendelkeznek, ez a finomított gabonákról nem mondható el. A zab többi jótékony hatása mellett ez is igen fontos tényező, mivel így biztosíthatja szervezete számára a szükséges tápanyagokat, amellett, hogy a súlyfelesleg leolvad Önről.

2.    Élelmi rostok.

Csakúgy, mint amikor fogyasztás előtt folyadékkal felöntve megszívja magát, a zab az emésztőrendszerben is gél-szerű anyaggá alakul át, és nagyban segíti az emésztés rendszeresítését. 

Ezáltal hosszabb ideig teltségérzet biztosít, csökkenti a hirtelen jelentkező éhségérzet kialakulási esélyeit, ezáltal pedig csökkenti a napi kalóriabevitelt is. 

A The Journal of Nutrition szaklapban 2000-ben megjelent tanulmány szerint az élelmi rostok fogyasztása megakadályozza az elhízást és teltségérzetet biztosít, mivel rendszeresíti szervezete energiafelhasználását és az ételekből származó zsír felszívódását is, amely így nem egyszerre használódik fel. 

A vízben oldódó élelmi rostok mindezeken túl segítik a túlsúlyos személyek szívének védelmét is. 

A tápanyagokkal foglalkozó Food and Nutrition Research szaklapban 2015-ben megjelent kutatásban 14690 gyermeket (2 és 18 éves kor között) figyeltek meg egy tíz éves periódusban, 2000 és 2010 között, a vizsgálat során a zabfogyasztás hatásait figyelték. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a zab fogyasztása jobb tápanyagfelszívódáshoz és étrend minőséghez vezetett, valamint csökkentette az elhízás és a hasi zsírpárnák kialakulásának esélyét. 

3.    Béta-Glükán. 

A béta-glükán bizonyos növények, mint az árpa és a zab sejtfalában megtalálható összetevő. A legnagyobb koncentrációban a zab maghéjában található meg. 

A béta-glükánban gazdag zab nagymértékben csökkentette a testtömeg indexet (BMI), a testzsír százalékot, a testsúlyt, és a derék-csípő átmérőjének különbségét is azok körében, akik BMI-je 27 felett van, derült ki a Plant Foods for Human Nutrition szaklapban 2013-ban megjelent tanulmányból. 

A béta-blükán emellett a vér glükózszintjének egyensúlyban tartásával is segíti a súlyfelesleg leadását. 

A túlsúlyos személyek gyakran fogyasztanak szénhidrátokban gazdag ételeket és üdítőitalokat. Ezek az anyagok megnövelik a véráramba jutó cukor szintjét, amely egy része energiává alakul át, a felesleges mennyiség pedig zsírként raktározódik el. 

A zab alapú müzlik, amelyek csupán 4 gramm béta-glükánt tartalmaznak, nagymértékben csökkentették a vizsgált személyek vérének glükóz szintjét, derült ki az European Journal of Clinical Medicine szaklapban 2007-ben megjelent tanulmányból.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!