Hogyan segíthet a zab leküzdeni a súlyfelesleget?

Fehérjetartalom. 

Egy csészényi (156 g) nyers, durvára vágott zab közel 26 gramm fehérjét tartalmaz.

A fehérjében gazdag étrend, amely étkezésenként 25-30 gramm fehérjét juttat szervezetébe, növeli a jóllakottság érzetét, segíti a megfelelő testsúly fenntartását, valamint csökkenti a cukorbetegség, a szívroham, és a stroke kockázatát is, derült ki a The American Journal of Clinical Nutrition szaklapban 2015-ben megjelent tanulmányból. 

Az étkezési fehérje fogyasztásával segítheti a szervezetében lejátszódó termogenezist, amely során bizonyos ételek fogyasztásával segítheti szervezete anyagcsere folyamatait. 

A fehérjéket szervezete sokkal nehezebben bontja le, mint a zsírokat és a szénhidrátokat, ezáltal szervezete a fehérjék emésztése során több energiát használ fel. Így nagymértékben gyorsíthatja szervezete anyagcsere folyamatait. 

Összetett szénhidrát tartalom.

A zabban található összetett szénhidrátoko lassabban alakulnak át cukorrá mint az egyszerű szénhidrátok, amelyeket a finomított termékekből készített ételekben találhat. A cukor biztosítja a szervezetének szükséges energiát. 

Amennyiben a cukor egyszerre kerül vérébe, ahogyan az az egyszerű szénhidrátoknál történik, egy része energiává alakul, a maradék pedig zsírként elraktározódik. 

A fokozatos energiafelszabadítás ezt meggátolja, ezáltal csökkenti az elhízás esélyét. 

Az Amerikai Orvosi Szövetség szaklapjában megjelent 2003-as tanulmány során 60 résztvevőt arra kértek, hogy egy bizonyos étrendet kövessen, amely nagyrészt lassan felszabaduló energiát biztosító, összetett szénhidrátokat tartalmazó ételekből állt. A kutatásban résztvevő másik 60 főt pedig arra kérték, hogy kedjenek egészséges életmódot folytatni, azonban nem kötötték ki, milyen étrendet kövessenek. 

Két év elteltével a kutatásban résztvevő első csoport jóval nagyobb mértékű testsúly, testtömegindex (BMI), vérnyomás, glükóz, inzulin, és triglicerid csökkentést tapasztalt, mint a kutatásban résztvevő második csoport. 

A zab rendszeres fogyasztásával tehát segítheti testsúlyának csökkentését és szervezete egészségi állapotának javítását. 

Alacsony kalória- és zsírtartalom.

Fél kilogrammnyi testsúly leadásához 3500 kalória elégetése szükséges. Egy csészényi zabpehely csupán 106 kalóriát tartalmaz. 

Ugyanekkora mennyiségű zabpehely 11 gramm zsírt is tartalmaz, azonban ennek elhanyagolható mennyisége sorolható a telített zsírsavak közé, amelyek a testsúly növeléséért és a szívproblémák kialakulásáért felelősek. 

Az alacsony kalóriatartalmú zabpehely ráadásul jótékony hatású béta-glükánt, valamint nagy mennyiségű rostot és fehérjét is tartalmaz, ezáltal a tökéletes étel a jóllakottság érzetének növelése és a testsúlyfelesleg leadása érdekében. 

Segíti a testedzést.

A zab béta-glükánban, vízben oldódó élelmi rostokban, fehérjében, és összetett szénhidrátokban gazdag, ezáltal fokozatos energiafelszabadítást biztosít szervezete számára. Ezáltal igen jó választás zabot fogyasztani testedzés előtt. 

Az anyagcserével foglalkozó Metabolism szaklapban 2001-ben megjelent kutatás szerint a testedzés kezdete előtt 45 perccel zabot fogyasztó férfi sportolók hosszabb ideig tudtak edzeni, miközben szervezetük glükóz szintje fennmaradt, valamint megnőtt szervezetük szénhidrát anyagcseréje is, amely energiát szabadít fel.

A többi teljes kiőrlésű gabonához hasonlóan a zab antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítik a mitokondria, azaz szervezete energiaraktárának védelmét az energiát igénylő szabadgyökökkel szemben. 

A zab ráadásul vitaminokban is gazdag, főképp B-vitaminokban, mint a folsav és a tiamin, valamin ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a mangán, a magnézium, és a foszfor. Emellett omega-3 zsírsavakban is gazdag. Ezek a tápanyagok segítik szervezete energiakészleteinek feltöltését, ezáltal segítik a testedzés folytatását. 

Alacsony cukortartalom. 

A nagy mennyiségű cukrot tartalmazó ételek nehezíthetik a testsúlyfelesleg leadását. Hacsak nem gyorsan elkészíthető, instant zabpelyhet vásárol, a zab nagyon kevés cukrot tartalmaz, a legtöbb esetben egyáltalán nem tartalmaz cukrot. 

A feldolgozási módtól függően 100 grammnyi zab 0-0.99 grammnyi cukrot tartalmazhat. 

A zab fogyasztása tehát igen jótékony hatású, amennyiben Ön cukorbetegségben szenved, 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!