Az elmúlt hónapok legjobban felkapott fogyókúrás őrülete a zöld kávé, nézzük meg, mi állhat ennek a hátterében?

Négy fő típusát ismerjük a kávé növénynek,  az Arabika, Liberica, az Excelsa és a Robusta. Sokkal ritkább a jamaicai Blue Mountain és a brazil Mundo Nuovo. A legjobb minőségű zöld kávébab kivonatok az Arabika növényből származnak, antioxidáns klorogénsav és kávésav tartalmuk magas. A legtöbb kávéfogyasztó nem részesül a kávé valódi hasznos tulajdonságaiból, mivel a pörkölés során a kávé antioxidáns tartalma jelentősen csökken. 

Kutatási eredmények szerint a zöld kávé képes jelentősen csökkenteni a vércukorszintet.

Ráadásul kevesen tudják, hogy a kávé az egyik legjobban permetezett és gyomirtózott növény a világon. Korábba kutatások azt mutatták, hogy bizonyos kávék akár 1000 toxikus vegyületet is tartalmazhatnak. 2006 óta a Nestlé génkezelt kávécserjéket is kinevelt. Az organikus, bio kávé nem tartalmazza ezeket a káros vegyületeket. 

A másik potenciális veszélye a feketekávénak a magas hőmérsékleten történő pörkölés. Ennek során ugyanis olyan vegyületek keletkezhetnek, melyek rákkeltő hatásúak. Ezzel szemben több kutatás is megállapította, hogy a kismértékű, rendszeres kávéfogyasztás pozitív hatással lehet egészségünkre.

Zöld kávé vs. vércukor egyensúly

A megfelelő vércukorszint alapvetően meghatározza életminőségünket és életkilátásinkra is erősen hatással van. A túl sok cukrot és szénhidrátot tartalmazó étrend felboríthatja a vércukorszint egyensúlyát: hipoglikémia és hiperglikémia válthatja egymást. Ez a káros folyamat hosszútávon meggyengíti az immunrendszert, krónikus gyulladások kialakulásához vezethet, ami károsíthatja szerveinket, szöveteinket. 

Az emelkedett  éhhomi  vércukor a szénhidrát háztartás zavarát jelzi. Ennek során a májból és az izmokból glükóz jut a véráramba annak ellenére, hogy a vércukorszint emelkedett. Ennek jele a G6P enzim megnövekedett aktivitása.

Kutatások szerint a zöld kávéban található klorogénsav képes gátolni a G6P enzim aktivitását és stabilizálni a vércukorszintet. Egy klinikai vizsgálat során napi 400mg zöld kávébab kivonat 32%-kal csökkentette az étkezés utáni vércukorszint maximális értékét. 

A vércukorszint stabilizálásával nő a szervezet energiaszintje, javulnak a hormonális funkciók, a szervezet méregtelenítő funkciója felgyorsul és megkezdődhet az egészséges fogyás. A zöld kávébab más szupertáplálékkal, pl. kakaóval vagy fahéjjal történő együttes alkalmazása még jobb hatást eredményezhet. A kávé vízhajtó hatású, így fontos, hogy kávé fogyasztása esetén megfelelően hidratáljuk szervezetünket. A koffein tartalma ugyan olyan magas, mint a pörkölt kávéé, csészénként 50-60mg. Ezzel számolni kell mindenképpen annak, aki zöld kávéval kívánja testsúlyát csökkenteni.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!