A legújabb tanulmányok szerint a köménypor beindítja a fogyást, csökkenti a testzsírt és segít a koleszterint természetes módon szinten tartani.

Az iráni Shahid Sadoughi University of Medical Sciences kutatói véletlenszerűen kiválasztás után 88 túlsúlyos nőt választottak ki és osztottak 2 csoportra. 3 hónapig mindkét csoport étkezési tanácsadáson vett részt és csökkentették a napi kalóriabevitelüket (500 kcal-lal). Az egyik csoport ehetett naponta 3 gr (kevesebb, mint 1 tk) köményport joghurtba keverve, a másik kontrollcsoport ugyanazt a joghurtot kapta, csak köménypor nélkül. 3 hónap után a köményporos csoport többet fogyott, mint a nem-köményes kontrollcsoport tagjai. Még szembetűnőbb, hogy a köményes csoport tagjai a testzsírjukat 14.64%-kal csökkentették, triplájával, mint a nem köményes csoport tagjai. (-4.91%), köszönhetően a zsírégető köménypornak.

A kömény gazdag fitoszterolban, egy növényi vegyületben, amit úgy ismerünk, mint ami meggátolja a koleszterin felszívódását. Az első kutatásokból kiderült, hogy ez a fűszer fogyasztó hatású, de a tudósok úgy sejtik a kutatás alapján, hogy időszakosan felpörgeti az anyagcserét.

Belső jótékony hatások is voltak. A köményes csoport káros vérzsírja, vagy triglicerid szintje 23 ponttal csökkent, míg a másik csoportnál mindösszesen 5 pontos a csökkenés. A köményfogyasztók csoportja továbbá közel 10 ponttal csökkentette a rossz koleszterin szintjét (LDL), míg a kontrollcsoport csak fél ponttal.

###kep1###

Többféleképp is ki lehet próbálni a köményport, ugyanis a joghurtba keverés nem a legcsábítóbb nassolási lehetőség.

•    néhány teáskanálnyit hozzákeverhetünk a kedvenc sült zöldségeinkhez (édesburgonyához, sütőtökhöz, répához, karfiolhoz kifejezetten jól illik)
•    chilivel, fokhagymaporral, paprikával összekeverve saját fűszerkeverékként is használható
•    majonézhez és humuszhoz hozzákeverve szendvicseket is ízesíthetünk vele
•    a guacamolét is feldobhatjuk egy-két csipettel 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!