A vaj miért nem emeli meg a vér lipid szintjét?

A kutatók rámutattak, hogy a vajban található zsírok 20 százaléka rövid- és közepes hosszúságú zsírsav láncokból áll. Ezek közvetlenül energiaként kerülnek felhasználásra, ezért nem maradnak túl sok ideig a vérben, így nem is lehetnek nagymértékben hatással a vér zsírmennyiség szintjére.

A kutatók úgy vélik, hogy habár a vaj hosszú távon megemeli a vér koleszterin szintjét, rövidtávon a hatásai kifejezetten pozitívak.

Nem mindenki ért abban egyet, hogy a vaj tényleg csak rövidtávon számít jobb tápláléknak az olíva-, repce- és zöldségolajnál. Sally Fallon, a The Weston A. Price alapítványtól egyértelműen hisz abban, hogy a vaj jótékony hatású táplálék, és elutasítja azt, hogy a vaj szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának növelésében.

Tehát akkor…?

A korai 1920-as évek óta a vajat egyre kevesebben fogyasztották, mivel megjelent a margarin és más népszerűbb zsírok. A vajat egészségre káros telített zsírnak bélyegezték, amely szívbetegségeket okoz. Azelőtt azonban több ezer évig számos kultúrában fogyasztották a vajat, méghozzá mellékhatásokra utaló tünetek nélkül.

1920 és 1960 között az amerikaiak vaj-felhasználása 8 kilogramm/főről 1,8 kilogrammra csökkent. Ezzel ellentétben a szívbetegségek egy viszonylag ismeretlen problémából az elsődlegesen halált okozó betegségekké váltak.

Fallon szerint a vaj a „zsírmentes konspiráció” áldozata lett, amit azok találtak ki, akik hasznot húztak abból, hogy az egészséges vaj helyett az emberek a tömegesen előállított zöldségolajokat és transzzsírokat kezdték fogyasztani.

Mindent összevetve azonban, a vaj tényleg jó hatással van a szervezetre.

Alább olvashatja a vaj 10 jótékony hatását.

1.    A vaj az A-vitamin legkönnyebben felszívódó forrása, amely támogatja a pajzsmirigy és mellékvesék, valamint a szív- és érrendszer működését.

2.    A vaj nem segíti elő a hízást, mivel rövid- és közepes hosszúságú zsírláncai gyorsan energiává alakulnak, és nem kerülnek elraktározásra. Ezen kívül a vaj eltelíti az embert, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevést is.

3.    Gazdag antioxidánsokban, beleértve az A- és E-vitamint, valamint a szelént, amely védelmet nyújt a szívbetegségek és a rák kialakulása ellen.

4.    A vaj nagy mennyiségben tartalmaz egészséges koleszterint, amely antioxidáns hatású: helyrehozza a szabadgyökök (amelyek a zöldségolajok és transzzsírok miatt jönnek létre) okozta károkat. A koleszterin ezen kívül segíti az agy és idegrendszer fejlődését a gyerekeknél.

5.    A vajban lévő telített zsírok rövid- és közepes hosszúságú zsírsavakból állnak, amely tumor ellenes hatásúak és erősítik az immunrendszert.

6.    A vaj konjugált linolénsavat (CLA) tartalmaz, amelyek védenek a rák kialakulása ellen.

7.    Nyers és pasztörizálatlan állapotban a vaj Wulzen-faktornak nevezett tulajdonsággal bír, ami azt jelenti, hogy védelmet nyújt az ízületi gyulladással, a szürkehályoggal, valamint az artériák falának megkeményedésével szemben.

8.    A vaj nagy mennyiségben rendkívül jól felszívódó jódot tartalmaz, amely elengedhetetlen a megfelelő pajzsmirigy működés érdekében.

9.    A vaj hozzájárul ahhoz, hogy a belek egészségesek maradjanak, és csökkenti a hasmenés gyakoriságát a gyerekeknél.

10.    A vaj nagy mennyiségben K2-vitamin található, amely megakadályozza a fogszuvasodást és erősíti a fogakat, valamint a csontokat.

Fontos megjegyezni, hogy a legjobb hatása a nyers vajnak van, amely legelőn tartott tehenek tejéből készül.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!