A csokoládé már rengeteg vitát váltott ki, de tanulmányok szerencsére bebizonyították, hogy mennyire fantasztikus a hatása az egészségre. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, egészséges zsírokat, fehérjét és rostot tartalmaz, amelyeket miatt lehetetlen tagadni azt, hogy jót tesz a szervezet számára, főleg ezt a leggazdagabb, fekete formájában. Minél sötétebb a csokoládé színe, annál gazdagabb a kakaóban és annál több benne az antioxidáns, emellett pedig feltöltheti önt már pár kockával is.

A következő alkalommal amikor bűntudattal egy kis csokoládéért nyúl, gondoljon az alábbi 10 bizonyított jótékony hatására és felejtse el a bűntudatot:

1. Magas a vas tartalma

A vas egy elengedhetetlen ásványi anyag az egészséges test számára, mivel felturbózza az oxigénszállítókat a vérben. 100 gramm csokoládé fedezi az ajánlott napi vasbevitel 44%-át, amivel fantasztikus vörösvérsejt támogatóvá válik.

2. Az élelmi rost forrása

Minél sötétebb a csokoládé, annál több rostot tartalmaz, 100 gramm csokoládéban, már 11 gramm rost található, ami az ajánlott élelmi rost bevitel 40%-át fedezi.A rost segít a rendszerességben, eltávolítja az artériákban kialakuló plakkokat és megsemmisíti a méreganyagokat. 

3. Kismértékű stimuláló szer

A csokoládé kis mennyiségű koffeint tartalmaz, ami segít stimulálni az agyat és az idegeket, így éberen tartva és energiával telítve önt. 

4. Segít önt a relaxálásban

Mivel magas a magnézium tartalma a csokoládé rendkívül jó nyugtató hatással van a merev izmokra , valamint kiváltja az agyban azokat a kémiai anyagokat, amik feloldják a stresszt és a mentális fáradtságot az agyban. 100 gramm az ajánlott napi magnézium bevitel 36%-át fedezi, amivel minden falatot fontossá tesz az ideg, az agy és az izmok működése szempontjából. 

5. Tele van fehérjével

A fehérje segíti az izmok, sejtek és szövetek épülését és a csokoládé pedig remek fehérje forrás. Az amino savak a csokoládéban segítik rendbehozni a fáradt izmokat és megújítják erősségét és tónusát. 

6. Javítja a keringést

Minden adag csokoládé tekintélyes mennyiségű káliumot tartalmaz, ami bizonyítottan relaxálja az artériákat, csökkenti a vérnyomást és javítja a vérkeringést. Emellett segít egyensúlyban tartani a test nedveit, ami fontos az optimális véráramláshoz.

7. Jót tesz a szívnek

A csokoládé erőteljes antioxidánsokat és flavonolokat tartalmaz, amik csökkentik a gyulladást és harcolnak a szabad gyökök által okozott károsodás ellen a szív és érrendszerben. A gazdag forrása a rostnak egészséges zsírokkal kombinálva egészséges szívet jelent hosszútávon.

8. Gazdag ásványianyag forrás 

Tartalmaz rezet, cinket, mangánt, magnéziumot, káliumot, vasat és szelént, ezzel a csokoládét gazdag ásványianyag forrássá téve, ami az egész testre jótékony hatással lehet. Ezek az elengedhetetlen ásványi anyagok segítenek megelőzni a betegségeket, a szerveket táplálva és segítve, hogy megkapják mindazt amire szükségük van ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. 

9. Kordában tartja az étvágyat

Az a kielégítő és endorfin felszabadító érzés ami a csokoládéval jár bizonyítottan csökkenti a napi kalória bevitel 17 %-át, mivel kordában tartja az étvágyat és segít egészgésnek maradni. 

10. Telis tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok varázs munkások ha a szabad gyökök által okozott károsodás elleni harcról van szó, ami azt jelenti, hogy rendkívül jó öregedésgátló nassolnivalók. Az egész testet egészségesen tartja, mivel megújítja a sejteket, véd a szennyeződéstől, a kemikáliáktól és a nap káros UV sugaraitól. 

Következtetés: 

Mindegy, hogy hányan állítják, hogy a csokoládé rossz, kutatások bizonyítják, hogy a rossz tulajdonságait kiegyensúlyozzák a jó tulajdonságai. A jó minőségű csokoládé heti pár alkalommal való fogyasztása- főleg a sötét csokoládé- olyan löketet ad önnek, amit nem is várt egy ilyen finom nassolnivalótól. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!