Az anyagcsere-folyamatok során a szervezet a táplálékot energiává alakítja át. A szervezet alapanyagcsere-értéke (BMR) befolyásolja a szervezet alapvető funkcióinak működését a pihenés során, így például a sejtmegújulást és sejthelyreállítást, a vérkeringést, a légzést és a hormonális egyensúly fenntartását.

1. oldal:

Számos dolog befolyásolja az alapanyagcsere-értéket, így például a kor, a nem, a súly, a magasság, a testfelépítés és az étrend.

Ha gyors az anyagcseréje, akkor az azt jelenti, hogy elég energikus és aktív, a szervezete pedig egészséges!

Másrészről viszont, ha lassú az anyagcseréje, akkor olyan problémákkal kell szembenéznie, mint a kimerültség, a magas koleszterinszint, az izomgyengeség, a száraz bőr, a súlynövekedés, a bedagadt ízületek, a fájdalmas menstruáció, a depresszió és a lelassult szívverés. Ezért fontos arra figyelni, hogy az anyagcsere elég gyors legyen - így a szervezet egészséges marad.

Habár igaz, hogy az anyagcsere részben a genetikától függ, de vannak olyan természetes módszerek, amelyekkel fel lehet gyorsítani az anyagcserét. Ennek egyik módja az, ha anyagcserét serkentő táplálékokat fogyasztunk.

10 anyagcsere fokozó táplálékról olvashat.

1. Citrom

A citrom kiváló táplálék, mivel felgyorsítja az anyagcserét.

Továbbá méregteleníti a májat és az emésztőrendszert is. A citromban található enzimek és C-vitamin megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, mivel olyan vegyületekké alakítja át őket, amelyek képesek kiürülni a szervezetből salakanyag formájában. Ezáltal pedig egyértelmű, hogy javítja az anyagcserét.

Minden reggel facsarja ki fél citrom levét egy pohár meleg vízbe, és igya meg üres gyomorra - ezzel fel tudja gyorsítani az anyagcseréjét. A citromot pedig fogyassza rendszeresen - így nem csak az ételeket ízesítheti vele, de hasznot húzhat a citrom jótékony hatásaiból is.

2. Zöldtea

Ha az anyagcsere felgyorsításáról beszélünk, a zöldtea kihagyhatatlan ital. Mivel tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, a zöldtea rendkívül jól képes felgyorsítani az anyagcserét.

1999-ben, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zöldtea "felmelegíti" a szervezetet, vagyis fogyasztásától a benne lévő koffein miatt megnő a testhőmérséklet, így felgyorsul a zsír oxidációja.

Később, 2010-ben, a Physiology & Behaviour című folyóiratban publikált tanulmány szerint a zöldteával felgyorsítható a fogyás és sikeresen fenntartható az egészséges testsúly. A koffein és a katekinek formájában megjelenő antioxidánsok növelik az energiafelhasználást, és felgyorsítják az anyagcserét a fogyás ideje alatt.

A Maryland-i Egészségügyi Központ Egyeteme szerint érdemes naponta 2-3 csésze zöldteát meginni, mivel ezzel már nagymértékben felgyorsítható az anyagcsere.

3. Cayenne-i bors

A Cayenne-i bors egy kapszaicinnek nevezett vegyületet tartalmaz, ami pozitív hatással van a szervezet anyagcsere értékére. A kapszaicin is képes megnövelni a testhőmérsékletet, ezáltal a sejtek az energiát könnyebben át tudják alakítani hővé.

2008-ban, a Journal of Biological Chemistry című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a kapszaicin fogyasztása során hő keletkezik, emiatt pedig nem csak a testhőmérséklet nő, de az anyagcsere is felgyorsul.

2011-ben, az Oxford Journal Chemical Senses című folyóiratban megjelent tanulmány szerint pedig a kapszaicin által beindított hőkeletkezés segítségével könnyebben fenntartható a súly.

Továbbá a 2010-ben, a Journal of Proteome Research című folyóiratban megjelent tanulmány azt állította, hogy a kapszaicin megnöveli a zsírsejtekben lévő proteinek aktivitását, azokét, amelyek segítik a zsír lebontását. A kutatók a kapott eredmények alapján azt állapították meg, hogy sok zsírt és kapszaicint fogyasztó csoportnál sokkal nagyobb mértékben csökkent a testzsír-százalék aránya, mint annál a csoportnál, amelynek tagjai ugyanazon az étrenden voltak, mint az első csoport, viszont nem kaptak kapszaicint.

A 2012-ben, az Appetite-ban megjelent tanulmány szerint a Cayenne-i bors fogyasztása háromféle módon segíti a fogyást - mivel megnöveli az energiafelhasználást, a lipidek oxidációját, valamint csökkenti az étvágyat.

2013-ban, a PLOS ONE-ban publikált tanulmány során pedig kiderült, hogy már 2,56 milligramm kapszaicin is felgyorsítja a zsírok oxidációját az emberi szervezetben.

4. Grapefruit

A grapefruit gazdag C-vitaminban, amely képes felgyorsítani az anyagcserét. A C-vitaminról köztudott, hogy segíti a zsírégetést és a zsír anyagcseréjét.

A grapfruitban ezen kívül naringenin található, egy olyan flavonoid, amely kiváló antioixdáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal pedig jó hatással van az anyagcserére. A naringenin csökkenti a vérben az inzulin-szintet, ami azt jelenti, hogy ezáltal kiegyensúlyozza a vércukor-szintet és felgyorsítja az anyagcserét is.

2006-ban, a Journal of Medicinal Food című folyóiratban megjelent tanulmány bebizonyította, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik rendszeresen fogyasztottak grapefruitot, grapefruit levet vagy grapefruit kivonatot tartalmazó kapszulát, jelentősen többet fogytak, mint a gyümölcsöt nem fogyasztó társaik. Ezen kívül a friss grapefruittal az inzulinrezisztencia is csökkenthető.

2011-ben, a Nutrition and Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha az ember az alacsony kalóriatartalmú diéta mellett minden nap elfogyaszt egy pohár grapefruit levet vagy egy grapefruitot, az jó hatással van a szervezet energiaegyensúlyára, a fogyásra és a testszerkezetre is. A grapefruit azonban a lipid profilra is rendkívül jótékony hatással van.

Egyszóval, ha szeretné felgyorsítani az anyagcseréjét és a fogyás folyamatát, akkor fogyasszon több friss grapefruitot és a grapefruit húsos, fehér hártyáját, valamint igyon több grapefruit levet, amely nagy mennyiségben tartalmazza a grapefruit húsát.

Megjegyzés: Mivel a grapefruit és a grapefruit leve befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, jó, ha a gyümölcs rendszeres fogyasztása előtt beszél erről a háziorvosával is.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!