Mindannyian tudjuk, hogy az alkohol túlzott fogyasztása mind érzelmi, mind fizikai problémákhoz vezet. Sőt kihathat a családi életünkre és a munkánkra is.

Miért fogyasszunk kevesebb alkoholt?

Testsúly

Amikor az emésztőrendszer lebontja az alkoholt, az több lépésben cukorrá és zsírrá alakul.   A fölösleg a zsírszövetekben a  májban elraktározódik. Az alkohol rendszeres fogyasztása, valamint a hozzáadott cukrok és kalóriák súlygyarapodáshoz vezetnek, főleg a test középső részén (has, derék, csípő). Ezt nevezik sörhasnak.

Egy sör átlagosan 99 kalóriát tartalmaz. Három vagy négy sör megfelel egy kisebbfajta étkezésnek. Aki mindennap fogyasztja, okkal várhatja a súlynövekedést.(Ráadásul a híg alkohol az éhség érzetet növeli, tehát az ilyen ember többet is eszik, mint egyébként tenné.)

Érzelmek

Az alkohol természetes depresszáns. Fogyasztása nagyban befolyásolja a hangulatot, és bizonyos embereknél hangulatingadozást válthat ki. A hangulat rendszeres változása egészségtelen és a körülöttünk lévő emberek sem könnyen alkalmazkodnak ehhez. 

Kapcsolatok

Otthon és a munkahelyen is egyaránt fontos a kapcsolatok megfelelő ápolása. Az alkohol okozta hangulatváltozás és viselkedés negatív következményekkel járhat mind a házastárssal és gyerekekkel való kapcsolatban, mind pedig a főnökkel, illetve a munkatársakkal való viszonyban. Ha egy kemény ivást követő reggelen megjelenik a munkahelyén, akkor az azt eredményezi, hogy nem tud koncentrálni és kevésbé lesz termelékeny, mintha tiszta fejjel jött volna be. Nemcsak a döntéshozatali folyamatokra lesz kihatással, a munkáltatók és munkatársak neheztelést is okozhatja, akik felveszik a fapofát, ha nem teljesíti az elvártakat a munkahelyen. A házastársak és gyerekek is észlelik a változást. A hangulatunkban és viselkedésünkben bekövetkező változás negatívan befolyásolja őket is, két különböző emberként ismernek meg minket, ami elpusztíthatja a bizalmat és a családi kohéziót a családtagok között.

Több lehetőség is van a felelősségteljes ivásra. Az alkalmi, társasági ivás nem árt senkinek, de ha úgy találja, hogy az alkohol más fontos területen befolyásolja az életét, akkor itt az idő, hogy visszafogja magát. Ha segítségre van szüksége az ivás kontrollálásában, nem kell egyedül végeznie. Rengeteg mentsvár létezik, amely támogatást kínál azoknak, akik kevesebbet akarnak inni vagy teljesen felhagyni ezzel a káros szokással, ami mindig magában rejti a függőség kialakulását!

Ha a "normális" élet rendszeres alkohol fogyasztása nélkül nem képzelhető el, akkor nincs mit szépíteni, ez már az alkoholizmus (nem kell hozzá feltétlenül négykézláb mászkálni).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!