Annak ellenére, hogy a kakaó, mint olyan nem igazán ismert név Észak-Amerikában, ez az egyik legfőbb nyers alapanyag a csokoládé készítésben. Annak biztosítása érdekében, hogy ön a legegészségesebb csokoládét vásárolja meg , olvassa el a boltban a csokoládé csomagolásán található százalékot és ha ez 70-85 % között található és csak korlátozott mennyiségben tartalmaz olyan hozzávalókat, mint a tej, a cukor vagy a szója ( nehéz mind a hármat elkerülni, de ha egyet kell választani, próbáljon olyat vásárolni, ami alig tartalmaz tejet), akkor nyert ügye van.

A nyers kakaó nagyon keserű és csak igen kevés ember fogyasztja szívesen valamilyen édesítő anyag hozzáadása nélkül. A legtöbbek számára ez a csokoládét már-már nemkívánatossá teheti, de mi nem szeretnénk ettől a szuperélelmiszert kihagyni az étrendünkből, mivel számos egészségre jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Ennek tekintetében vásárláskor próbálja meg a legjobb döntést hozni , majd helyezze kényelembe magát egy kis darab csokoládéval és érezze jól magát az alábbi okokból kifolyólag.

Magas az antioxidáns tartalma

A nyers kakaónak rendkívül magas az oxigén gyökök abszorbcióképessége , ami a természetes összetevőjének köszönhető, ami biológiailag aktív és antioxidánsként működik. Az magas antioxidáns tartalmú ételek listáján a dobogó harmadik fokát foglalja el. 

Az antioxidánsok nagyon fontosak, mivel megakadályozzák a szabadgyökök felhalmozódását, ami hajlamosak lerontani az egészséget. Gondolhat rájuk úgy is, mint „öregedés gátló” összetevők, emiatt az egészséges csokoládé fogyasztása lelassíthatja az öregedést. 

Ásványianyagokban gazdag

Az ásványianyagok hiánya egy komoly probléma lehet, de szerencsére a csokoládénak köszönhetően ez is kezelhető, amíg a csokoládé nem tejtermékektől és GMO alapanyagoktól ( mint a szója) mentes. Néhány olyan ásványianyag amikhez egy kis csokoládéval hozzájuthat ( alapul 100 gramm csokoládét vettünk, 70-85%-os kakaó tartalommal): 

- Vas 67 %-a az RDA-nak ( javasolt napi bevitel) 
- Mangézium 58%-a az RDA-nak
- Réz 89%-a az RDA-nak
- Mangán 98%-a az RDA-nak

Emellett magas cink, foszfor, kálium, szelén és kálcium tartalommal rendelkezik. 

Feldobja a kedvet

Mindegy, hogy épp jó kedve vagy rossz kedve van, a csokoládé mindkét esetben jótékony hatással lehet önre. Ez amiatt is történhet, mert a csokoládé  fejleszheti a kognitív funkciókat és emeli az olyan ’boldog kemikáliák’ szintjét, mint a szerotinin, az endorfin, a feniletilamin és az anadamid. 

A tudományos érveléstől eltekintve senki se tagadhatja a boldogságot, amit egy kis darab csokoládé okozhat, és ez egy nagyon jó dolog. 

Jót tesz a szív és érrendszer egészségének

 A szívecske csomagolású csokoládé egyrészt kifejezi az egyik ember szeretetét a másik felé, másrészt viszont szimbolizálja a csokoládé egyik relatíve ismeretlen jótékony hatását a megfelelő szív és érrendszeri működésre. A kakóban található egyik kémia anyagnak köszönhetően számíthat arra, hogy egy jó darab csokoládé elősegítheti a vér áramlását, csökkentheti a vérnyomást és jó hatással lehet a koleszterin szintre.

A kulcs ezekhez a jótékony hatásokhoz, a nyers, organikus formája a csokoládénak, amit kakaóként ismerünk. Annak érdekében, hogy szervezetetét egészséges csokoládéhoz jutassa tehát mindenképp olyan csokoládét keressen, amelynek kakaótartalma 70-85% között található, vagy készítse el saját mesterművét a nyers kakaó használatával és kerülje el a káros hozzávalók hozzáadását. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!