Valószínűleg mindannyiunk szülei próbáltak már rávenni minket gyerekkorunkban arra, hogy megegyük a zöldséget azzal, hogy azt mondták: „ Afrikában a gyerekek ebben a pillanatban is éheznek”. Bár ez teljesen igaz volt (és a mai napig is igaz) valószínűleg a szüleink attól jobban tartottak, hogy pazaroljuk az ételt, mint bármi mástól, hiszen az élelmiszer drága mulatság és kevés rosszabb dolog van annál, minthogy az ételt ki kelljen dobni anélkül, hogy hozzányúltunk volna, csak azért, mert megromlott. Annak érdekében, hogy ezt elkerülhessük, itt van pár jó tanács azért, hogy az ételt hosszabb távon frissen tudjuk tartani.

Próbálja ki a fedeles tárolókat

Az olyan ételek, mint a tészta, gabonapehely vagy burgonyaszirom tárolói általában zacskók, amik nem visznek véghez túl jó munkát az ételek frissen tartásában. Az élelmiszer cégek nem túl valószínű, hogy ezt a bevett módszer mostanában megváltoztassák, hiszen nekik az áll érdekükben, hogy az étel minél előbb megromoljon és ön megint vásároljon belőle. Annak érdekében, hogy az ételei frissek és ízletesek maradjanak próbálja meg őket fedeles,műanyag tárolókba rakni, amik így segítenek abban, hogy a csipsz és a gabonapehely is ropogós maradjon.

Próbálja ki a vákuumcsomagoló gépet

Egy másik módja a levegő – a természetes ellenfele a romlandó ételeknek- távoltartására az ételektől a vákuum csomagoló. A vákumcsomagoló egy műanyag megerősítést tesz a zacskóra, miután kiszippantotta belőle a levegőt. Ezáltal az étel az eredeti tárolójába kerül vissza, de mégis tovább tart majd. Emellett jók arra is, hogy a zöldségeket frissen és ízletesen tartsák, valamint még a maradékot is lehet bennük tárolni. 

Ne tároljon zöldséget és gyümölcsöt együtt

Ahogyan a gyümölcs öregszik, etilén gázt bocsájt ki, ami okozhatja a zöldségek gyors megromlását. Legyen különösen óvatos az almával, a sárgadinnyével, a mézharmat dinnyével és a sárgabarackkal, mivel ezek a legérzékenyebbek az etilén gázra. Ez a szabály nem vonatkozik a burgonyára, mivel a burgonya keményítő és az almákkal együtt való tárolása elhúzhatja a kicsírázását. 

Gyorsan hűtse le a forró ételeket

Minél tovább hagy egy ételt szabad levegőn miután elkészítette, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyan baktériumok keverednek oda, amik beszennyezik és hozzásegítik ahhoz, hogy hamarabb megromoljon. Miután elkészült az étel helyezze egy műanyag tárolódobozba, vagy egy jéges vízzel teli fazékba. Hagyja állni a lábast a fazékban, miközben kevergeti, hogy a hideg mindenhol átjárja. Ha lehetséges tegye az ételt különféle kisebb tárolódobozokba, hogy felgyorsítsa a folyamatot ( ez a legjobban chili és levesek elkészítésekor működik).

Szerezzen be egy mini hűtőgépet

A tejtermékek, mint például a tej és a tojás tovább maradnak frissek, ha a hűtő hidegebb részében tárolják őket, de sajnos az alaktalan csomagolásuk nem mindig teszik ezt lehetővé.
A tökéletes megoldás erre a problémára az lehet, hogy ha beszerez egy kisebb hűtőt és ezeket a élelmiszereket abban tárolja. A méretüknek köszönhetően a legtöbb mini hűtőgép hidegebb, mint nagyobb társaik, ennek köszönhetően az étel tovább marad friss és lassabban romlik meg. Emellett jók a muffinok és kenyérfélék tárolására is. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!