A puliszka kukoricából készül, és elég népszerűvé vált, mivel a kukorica szinte minden éghajlaton megterem.

A feldolgozott táplálék között található például a kukoricadara és a kukoricakása.

A puliszka a nagy, sárga vagy fehér kukoricamag feldolgozásából készül. A kukoricát először kiszárítják, majd eltávolítják a külső héját. Ezután lúgos oldatba áztatják, így a szemek megduzzadnak. A folyamat alatt a kukorica megpuhul és emészthetőbbé válik. A szárított magoknak magas a tápanyagértéke. Az amerikaiak a korai 1600-as évek óta ismerik és fogyasztják, ami azóta is a kultúrájuk fontos része.

A feldolgozott táplálék és az egészség sosem jár kéz a kézben, legalábbis sokan ezt hisszük. A puliszka azonban kivételt képez ez alól. Ez egyike azoknak az ételeknek, ami nem csak finom, de egészséges is.

1. B-vitamint tartalmaz:

Ha a puliszkát lúgos oldatban készíti el, javítja a B-vitamin elérhetőségét a kukoricamagból. A kezeletlen kukorica kötött formában tartalmazza ezt a vitamint, amely a megduzzadás után könnyebben elérhetővé válik. A fogyasztásával számtalan betegség kialakulása előzhető meg, amelyet a tápanyaghiány okozna. Mivel a B-vitamin segíti az energia- és a vörös vérsejt termelést a szervezetben, a puliszka fogyasztásával elegendő mennyiségre tehet szert ebből a tápanyagból.

2. Több rost:

A puliszkának magas a rosttartalma, ezért könnyedén biztosítja a szervezet napi rostbevitelét. Egy csésze puliszkában 4 gramm rost található. A rost eltelíti az embert és működésben tartja az emésztést. Ezáltal szabályozza a vércukor szintet, a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterint, és legfőképpen segít a testsúly szabályozásában.

3. Kevés kalória:

Ez a feldolgozott táplálék megfelelő mennyiségű tápanyaggal látja el a szervezetet, anélkül, hogy túl sok kalória lenne benne. Egy csésze puliszkában 120 kalória található, míg egy csésze rizsben körülbelül 250 kalória. A rost ugyanakkor teltségérzetet okoz, így a puliszka segíti a fogyást, méghozzá éhség és falásrohamok nélkül.

4. Glutén-mentes:

A puliszka jó választás lehet azok számára, akik glutén-mentes ételeket keresnek. Sok, a boltban található keményítős táplálék hozzáadott anyagokat tartalmaz, a konzerv puliszka azonban természetesen glutén-mentes. Mivel magas a szénhidrát tartalma (csészénként 20 gramm), megfelelő mennyiségű energiával látja el a szervezetet. 

5. Kevés cukor:

A puliszka minimális mennyiségű cukrot tartalmaz, csészénként csak 3 grammnyit. A magas cukorbevitel negatív hatással lehet az egészségre. Mivel az étrendünkben kétségtelen sok cukros étel és ital szerepel, a puliszka kiváló választás, hogy csökkentsük a cukorbevitelt. Ezen kívül a puliszka csökkenti a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is.

6. Majdnem nulla zsírtartalom:

Ha fogyni szeretne, válassza a puliszkát. Mivel magas a szénhidrát tartalma, viszont igazából nem tartalmaz zsírokat (csészénként 1 grammot), ezért kiválóan alkalmas a diétás étrend kiegészítésére. A puliszka mindenki számára megfelelő választás lehet, akik alacsony zsírtartalmú diétát követnek. A megfigyelések szerint az étrend részeként hatékonyan csökkenthető vele a testsúly a felnőttek esetében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!