A szárított füge vagy a lekvár keverék gyakrabban fordul elő a köztudatban, mert a friss füge nem tartja magát sokáig, szóval ajánlatos gyorsan felhasználni őket.

A következőkben olvashat néhány táplálkozási információt a fügéről, amely meg fogja lepni és talán motiválni is fogja, hogy bevegye étrendjébe a fügét.

A Földközi-tenger vidékén még mindig népszerű, szemben Észak-Amerikával, ahol a fügeevés nem jellemző, kivéve persze a keksz formájában történő fogyasztást.

7 ok, hogy étrendje miért tartalmazzon fügét

(1)    Az első meglepetés: A füge erősíti a csontokat. Magnéziumot, kalciumot és K2-vitamint tartalmaz, amelyeket alapvető csonterősítőként tartunk számon.
 
Magnézium nélkül a kalcium nem képes beépülni. K2-vitamin nélkül a kalcium elmeszesítheti a vérerek legbelső rétegét.
 
(2)     A füge jó a szív egészségére nézve. Amellett, hogy minimalizálja a kalcium lerakódást a vérerekben, a fügében lévő magnézium és kálium nélkülözhetetlen a szív egészségének védelmében, és emellett a vérnyomást is egyensúlyban tartja.
 
(3)    A füge gazdag az oldható és az oldhatatlan rostokban egyaránt. Az oldható rostok segítenek a lassú emésztésben, és telítettebb érzést nyújtanak. Stabilizálja és csökkenti is a vércukorszintet. Enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. 
 
A vízben nem oldódó rostok gondoskodnak a vastagbél megtisztításáról és könnyen eltávolítják az ott keletkező hulladékot, csökkentik a székrekedés előfordulását. Mindkét rostfajta hasznos a súlyunk irányításában.
 
(4)    A füge segít alacsonyan tartani a triglicerid szintjét. A triglicerid szintet sokan fontosabbnak tartják a szív problémák előrejelzésében és az elhízás kialakulásában, mint a koleszterin értékeket.
 
(5)    A szárított füge antioxidáns (polifenol) tartalma miatt a szárított gyümölcs lista élén áll. A gyümölcsben található antioxidánsok bizonyítottan hatékonyabbak a szem egészségére nézve, mint a zöldségben található antioxidánsok, beleértve a sárgarépát, ami védelmet nyújt az időskori makula-degeneráció (AMD) kialakulása ellen, amely az időskori vakság okozója lehet.
 
(6)    A füge lúgosít, így segít a testnek elérni és fenntartani az optimális 7,0-7,4 pH értéket egy betegségmentes, egészségesebb életért.
 
(7)    A füge nagyon gazdag vasban, abban az ásványban, amely segít létrehozni vörös vérsejteket és megakadályozza a vérszegénységet. A terhes nőknek magasan kell tartani a vörösvérsejtszámukat. Szóval dugja el a csokoládét és a sós rágcsát, helyette cserélje ezeket szárított fügére.
 
A szárított fügének magasabb a természetes cukortartalma, mint a friss fügének. Utóbbi ugyan nem olyan elterjedt a kereskedelemben és nem is tart olyan sokáig frissessége. 
 
De ha aggódik a cukortartalom miatt vagy esetleg pre-diabéteszes lenne, akkor tartsa meg a fügelevelet és egye meg, ugyanis a fügelevél már többször bizonyította antidiabetikus tulajdonságát.
 
Egy tanulmány kimutatta, hogy ha cukorbetegek reggeli gyanánt fügelevelet fogyasztanak, akkor kisebb dózisú inzulin injekció beadására van szükségük a nap folyamán, mint általában.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!