A dél-ázsiai és a délkelet-ázsiai banán virága is zöldségféle. Ezeket nyersen vagy párolva fogyasztják. Emellett levesekhez, curryhez és olajban sült ételekhez is jól alkalmazható.

A banánvirág tápértéke

Az Afrikai Biotechnológiai Folyóirat (African Journal of Biotechnology) szerint 100 g banánvirág a következőket tartalmazza:

A banánvirág íze az articsókáéra emlékeztet. Ahogyan az articsókánál is, a hús és a szív is, tehát az egész virág ehető.

-    51 kcal
-    1.6 g fehérje
-    0.6 g zsír
-    9.9 g szénhidrát
-    5.7 g rost
-    56 mg kalcium
-    73.3 mg foszfor
-    56.4 mg vas
-    13 mg réz
-    553.3 mg kálium
-    48.7 mg magnézium
-    1.07 mg E-vitamin

A banánvirág fogyasztásának előnyei

A banánvirágot a banán szívének is nevezik, nem ok nélkül. Ezek szép virágok, de korántsem csak dekorációra alkalmasak, rengeteg egészséges tulajdonsággal bírnak.

Ebből néhány:

Megszünteti a fertőzéseket

A banánvirággal kezelhetőek fertőzések, etanol alapú kivonatokat használva. A banánvirág gátolja a kórokozó baktériumok terjedését. Ilyenek a bacillus subtalis, a bacillus cereus és az escherichia coli. Emellett a banánvirág a sebgyógyulást is serkenti. Egy kutatás szerint a banánvirág kivonat a maláriát okozó paraziták terjedését is csökkenti, ez az állítás még további bizonyításra szorul.

Csökkenti a szabad gyökök aktivitását

A szervezetben található szabad gyökök komoly problémákhoz vezethetnek. Szerencsére a banánvirágban található metanol antioxidáns tulajdobságokkal bír. Sok egészségügyi problémára használható, mint a korai öregedés vagy a rák.

Csökkenti a menstruációs vérzés erősségét

A menstruáció sok nő számára rendkívül fájdalmas. Néhányan rendkívül erős PMS tünetektől szenvednek, másoknak a vérzése túl erős. Egy csésze főzött banánvirág segíthet ezen. Ezek, a joghurttal egyetemben növelik a progeszteron hormon szintjét a szervezetbe és ezáltal csökkentik a vérzést.

Segít cukorbetegség és vérszegénység esetén

A nem túl nagy mennyiségben fogyasztott banánvirág csökkenti a vércukor szintet. Emellett növeli a hemoglobinok mennyiségét. Azonban, ahogyan az antimikrobiális hatásnál már említettük, a banánvirág hipoglikémiás hatása sem bizonyított még klinikailag.

Fontos vitamin és ásványi anyag forrás

A banánvirág olyan vitaminokban gazdag, mint a C-, A-, és E-vitamin. Emellett káliumost és rostot is tartalmaznak. Ez kiváló és egészséges étellé teszi.

Javítja a hangulatot és csökkenti az idegességet

Ne egyből antidepresszánshoz nyúljon, ha kedvetlen. Próbálja ki a banánvirágot inkább! Mivel magnéziumban gazdagok segítik legyőzni az idegességet és aggódást és javítják a kedélyállapotot. A banánvirág természetes antidepresszáns mellékhatások nélkül.

Segíti a szoptatós kismamákat

A kismamák sok problémával szembesülnek a szoptatás során. Az egyik leggyakoribb, hogy nincs elég tejük. A banánvirág serkenti a tejtermelést, ezáltal tovább és hatékonyabban tudják táplálni kisbabáikat.

A banánvirág a banánnal kombinálva rendkívül egészséges kombináció.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!