A barátcserje teával hatékonyan kezelhetőek bizonyos egészségügyi problémák.

1. Termékenyebbé tesz:

Egy tanulmány szerint amikor egy nőnek termékenységi problémái vannak, akkor a barátcserje- és zöldtea fogyasztása, illetve a vitaminok szedése megnöveli a progeszteron szintet. Ez a női hormon szükséges az egészséges méh számára. Ezeknél a nőknél azt is megfigyelték, hogy több napig volt magasabb a testhőmérsékletük, ami hasznos az ovuláció szempontjából. Ezek miatt az adatok miatt a tesztalanyok 33 százaléka teherbe esett, miután 5 hónapig fogyasztotta a fentebb említett teákat.

2. Rák-ellenes:

Egy Svájcban készített tanulmány szerint a barátcserje tea rák-ellenes hatású, ezért hatékonyan pusztítja el a rákos tumorokat. A fa kivonata megállítja a káros sejtek osztódását, így azok elhalnak. A barátcserje teával hatékonyan kezelhetőek bizonyos típusú rákok, például a végbél-, mell- és méhrák.

3. Menopauza tünetek:

A menopauza nehéz időszak is lehet a nők számára, mivel kimerültséggel, hangulatingadozással, és más egyéb tünettel jár. Általában hormonhelyettesítő gyógyszerekkel kezelik, ami elég vitatott megoldás. A barátcserje azonban kiegyensúlyozza a hormonokat, így csökkenti a menopauza tüneteit.

4. Növeli a női libidót:

A fa virágjából készült barátcserje tea növeli a női libidót. A menopauzás és várandós időszak előtt álló hölgyek növelhetik a szexuális vágyaikat a tea fogyasztásával, ugyanis az fitoösztrogéneket tartalmaz, ami növeli a libidó mértékét.

5. Serkenti a tejtermelést:

Nem alátámasztott tény, de az elmondások alapján azok az anyák, akik kis mennyiségben barátcserje teát fogyasztottak, serkenteni tudták a tejtermelésüket. Ez akár lehetséges is lehet, mivel a tea megnöveli a prolaktin szintet a szervezetben. A prolaktin egy olyan női hormon, amely a tej termelését szabályozza. Ha szoptató anya, először mindenképp beszéljen erről az orvosával, mivel ezt nem támasztja alá tanulmány vagy kutatás.

6. Csökkenti a menstruáció előtti (PMS) tüneteket:

Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik barátcserje teát fogyasztottak, csökkentek a PMS tünetei, mint például az irritáció, mellérzékenység, fejfájás és hangulatingadozás. A tanulmány azt állította, hogy 50 százalékkal csökkentek a PMS tünetei ebben a csoportban.

7. Antioxidáns hatású:

Egy amerikai tanulmány szerint a barátcserje tea antioxidáns hatású, így a fa kivonata például olyan erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabadgyököket. A szabadgyökök felelősek az oxidatív stressz kialakulásáért sejt-szinten, ami elsődlegesen olyan súlyos problémák kialakulásához vezet, mint a rák és a korai öregedés.

8. Csökkenti az epilepsziás rohamokat:

Egy másik amerikai tanulmány alapján a barátcserje tea csökkenti az epilepsziás rohamokat. A fa kivonatát laboratóriumi körülmények között, hímnemű patkányokon tesztelték. A rágcsálóknak rövidebb ideig tartó, valamint kevesebb rohamuk volt, a beadott adagtól függően. Ezek szerint a megfelelő adag barátcserje szabályozza és csökkenti az epilepsziás rohamokat.

9. Csontritkulás a férfiaknál:

Alig végeznek kutatást a férfiak körében előforduló csontritkulás esetében, ezért kevés gyógymóddal is kezelhető ez a probléma. Egy amerikai tanulmány azonban felfedte, hogy a barátcserje kiváló kezelési mód lehetne a férfi csontritkulásra. Laboratóriumi körülmények között azok a patkányok, amelyek barátcserje kivonatot kaptak, sűrűbb csontszerkezettel rendelkeztek, mint azok, amelyek esztradiol és tesztoszteron keveréket kaptak.

10. Csökkenti a prosztatarák kockázatát:

Habár a barátcserjét főleg női problémák kezelésére használják, a férfiaknál csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Mivel rák-ellenes hatású, valamint csökkenti a tesztoszteron szintet, ezért elfojtja a prosztatarák fejlődését. A barátcserje teával természetes módon egyensúlyozhatóak ki a hormonok a szervezetben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!