A bazsalikomot már nem csak pestohoz használhatjuk, hanem egészségre gyakorolt pozitív hatásai is ismertek. A bazsalikom növény hasonlít a mentához, hiszen mindketten ugyanahhoz a családhoz tartoznak. Levelei gyengék, menta zöldek, a növények 30-130 centisre nőnek meg. Legismertebb felhasználási módja a pesto, amelyben parmezánt, fenyőmagot, és olívaolajat adnak hozzá. 

A bazsalikom egészségügyi hatásai: 

-    vérnyomás csökkentő
-    görcsoldó
-    koleszterinszint csökkentő
-    méregtelenítő
-    vértisztító
-    rákellenes
-    gyulladáscsökkentő
-    stressz oldó
-    vírusölő
-    anti-mikrobális hatás

A bazsalikom különböző fajtáinak más-más íze van, és felhasználási területük is sokféle. Több, mint 60 fajtának mind egyedi illata és íze van. Sok fajta a közel keletről származik, amelyeket csupán illatuk miatt termesztenek. A növény hivatalos neve Ocimum basilicum.

A bazsalikom természetes hatásai: 

-    horzsolásokra téve három napon belül elmulasztja azokat
-    savasodás megszüntetésére rágjon el néhány levelet
-    napi kétszer egy teáskanálnyi bazsalikom kivonat három hónap alatt csökkenti az amnézia tüneteit
-    kiütésekre alkalmazva egy héten belül hatásos
-    bárányhimlő esetében napi háromszor egy teáskanál bazsalikom kivonat egy héten belül használ
-    lázcsillapításra 4-5 levelet tegyen forrásban levő vízbe, adjon hozzá fél bögre tejet, egy teáskanál mézet és ¼ teáskanál kardamont. Lassan igya meg, hatását 6 órán belül érezni fogja. 
-    a szédülés azonnali elmulasztására tegyen 3-4 levelet forrásban levő tejbe és igya meg
-    túlzott alkoholfogyasztás esetében készítsen bazsalikomteát 1 csésze forrásban levő víz és 3 friss levél, vagy egy evőkanál szárított bazsalikom felhasználásával. Vegye le a tűzről, hagyja állni 20 percig, majd szűrje le. Jótékony hatását azonnal érezni fogja 
-    az álmatlanság megszűntetésére lefekvés előtt fogyasszon 1 teáskanálnyi bazsalikom kivonatot, hatását 1 héten belül érezni fogja 
-    az ízületi fájdalmak megszüntetésére napi 3 alkalommal fogyasszon 1 teáskanálnyi bazsalikom kivonatot, a hatást 1 hónapon belül érezni fogja
-    alacsony vérnyomás gyógyítására törjön össze 10-15 bazsalikomlevelet, és keverje el 1 teáskanál bazsalikom lével és egy teáskanál mézzel. Reggel, éhgyomorra fogyassza, hatását egy hónapon belül fogja érezni
-    ótvarosodás kezelésére napi kétszer tegye a levelet az érintett felületre, egy hónapon belül érezhető a hatás 
-    elszíneződött fogak fehérítésére 10-15 levelet törjön össze és egy narancshéj segítségével tisztítsa azzal fogait, hatását egy héten belül látni fogja 

A megfelelő fajta kiválasztása és a helyes tárolás:

A friss bazsalikom minden esetben jobb választás a szárítottnál, hiszen azok íze sokkal erősebb. A minél élénkebb, sötétebb színű növényeket vásárolja meg, olyat semmiképpen ne vegyen meg, amelyen barna foltok, sárga elszíneződések találhatóak. A friss és a szárított növénynek is rengeteg fajtája kapható, mindenképp organikusat válasszon, amelyet nem kezeltek sugárzással, amely során elveszti C-vitamin és karotin tartalma nagy részét. 

A sugárzás hatására a fogyasztóra veszélyes mikroorganizmusokat, baktériumokat, vírusokat, és rovarokat távolítják el. A folyamat a növény további növekedését és csírázását is megállítja, valamint az elrohadást is késlelteti a növény DNS-ének megváltoztatásával.

A friss bazsalikomot enyhén vizes papírtörlőbe tekerve tárolja, amelyet műanyag zacskóba tekerve a hűtőben tárolhat. Felaprítva mélyhűtőben is tárolhatja, ám ilyenkor sokat veszít ízéből és textúrájából. A szárított növényt jól záródó üvegcsében, száraz, sötét helyen tárolja, így akár fél évig eltartható. 

A parmezánmentes pesto jégkocka tartóban, fagyasztva tárolható. Felengedés után adja hozzá a parmezánt. Ugyanilyen módon, vízzel lefedve a friss leveleket is tárolhatja levesek vagy pesto alapjaként felhasználva. 

Bazsalikomos receptek:

A pesto legegyszerűbb receptje a következő: 

1. daráljon le 1 evőkanálnyi fenyőmagot
2. adjon hozzá 2 maréknyi friss bazsalikomot
3. keverje össze
4. miközben jár a gép, csurgasson hozzá ½ csésze olívaolajat
5. adjon hozzá ¼ csésze parmezán sajtot és sózza, borsozza
6. szükség esetén adjon hozzá keveset a tészta főzővizéből

Egyszerű, ízletes szendvicset készíthet két tojás, egy kis, felszeletelt paradicsom, egy maréknyi kecskesajt és só, bors felhasználásával. A hozzávalókat keverje össze, süsse meg, majd kihűlés után kenjen meg vele egy tortilla-t, tegyen rá friss bazsalikomot, tekerje fel, és lassan grillezze meg, amíg a tészta szélei megbarnulnak. 
Főzés során a legjobb, ha a főzés végén adja hozzá a friss bazsalikomot, hiszen ily módon megmaradnak a bazsalikom értékes olajai, tehát főzés végén hozzáadva marad a legízletesebb.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!