Egy újabb tanulmány alapján a bioélelmiszerek megakadályozzák a betegségek kialakulását, valamint nagymértékben meghosszabbítják az emberek életét.

Mi a biozöldség?

A biozöldség olyan élelmiszer, amely gyakorlatilag szigorú szabályok szerint lett termesztve és előállítva. Ezeket a zöldségeket egészen máshogy termesztik, mint az átlagos zöldségeket. A folyamat viszont drága, és azoknak a farmoknak, amelyek ezzel szeretnének foglalkozni, tanúsítványt kell szerezniük. 

Az utóbbi 4-5 évben 30%-kal nőtt a bioélelmiszer ipar. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint pedig egy adag biozöldség 2/3 adagnyi hagyományosan előállított zöldségnek felel meg.

A biozöldségek 10 jótékony hatása

1. Friss és finomabb:

A biozöldségek frissebbek, mint az átlagos zöldségek, mivel romlandóbbak. Habár rövidebb ideig tárolhatóak, frissen kell őket elfogyasztani, ezért egészségesebbek is. Frissességük miatt pedig finomabb az ízük is.

2. Kiváló színvonal:

A biozöldségek termesztését szigorú szabályokkal korlátozzák. Ez azt jelenti, hogy a termesztők nem használhatnak mérgező vegyületeket, így a zöldség a lehető legtisztább és legtermészetesebb állapotában kerül a boltokba.

3. Kevesebb rovarirtó szert tartalmaz:

Az átlagos élelmiszerek nagy mennyiségű rovarirtó szert tartalmaznak, amely távol tartja a rovarokat, így azok nem tesznek kárt a termékben. Ezek a szerek azonban nagy mennyiségű nem természetes vegyületeket tartalmaznak, amely fogyasztása káros az emberi szervezetre. Mivel a bioélelmiszerek előállításánál kevesebb rovarirtó szert használnak, ezért a fogyasztásuk is biztonságosabb.

4. Környezeti hatások:

Az átlagos zöldségek előállításánál sokféle káros vegyületet használnak fel, amelyek nincsenek jó hatással a talajra, vízre és levegőre. A biozöldségek termesztése alatt azonban kerülik ezeknek a vegyületeknek a használatát, így biztosítják, hogy a környezet is egészségesebb és tisztább maradjon.

5. Magas tápanyagtartalom:

A termelés körülményei miatt a biozöldségek tápanyagtartalma is magasabb, így egészségesebbek is.

6. Több antioxidáns:

A biozöldségek 50%-kal több antioxidánst tartalmaznak, így meggátolják a rák és a szívbetegségek kialakulását.

7. Erősíti az immunrendszert:

A biozöldségekben lévő vitaminok és ásványi anyagok erősítik az immunrendszert és serkentik a vérkeringést. Ezáltal a zöldségek hozzájárulnak a megfelelő alvási ciklushoz is.

8. Antibiotikus rezisztencia:

Az átlagos élelmiszereket általában teleengedik antibiotikumokkal előállítás vagy termesztés során, ezért azok átalakítják az immunrendszert, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer képtelen megvédeni magát a külső betegségekkel szemben. A biozöldségek előállítása során viszont nem használnak antibiotikumokat.

9. Sugárzás:

A biozöldségek gyorsabban romlanak, mint az átlagos bolti termékek, melyeket sugárzással kezelnek. A sugárzás elpusztítja a baktériumokat, így a termék tovább tárolható. Másrészről így átalakul az élelmiszer molekula felépítése.

10. Egészséges szív:

A biozöldségek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez, így a szív is egészségesebb marad.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!