A bodza organikus pigmenteket, tannint, aminosavakat, karotinoidokat, flavonoidokat, cukrot, rutint, viburnic savat, A- és B-vitamint, valamint nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Enyhe hashajtó, vízhajtó, és izzasztó hatású szer. A benne található flavonoidok között quercetin is található, amelynek nagy valószínűséggel jótékony hatásai nagy részét köszönheti. Emellett anthocianidokat is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatású szer, segíti a sejtkárosodás elleni védelemben is.

A bodza jótékony hatásairól már 1985-ben is írtak a hivatalos gyógynövény könyvekben, 2000-ben pedig hivatalosan is a megfázás, influenza, gombás fertőzések, orr- és mellkasi légúti problémák, és szénanátha gyógyszere lett. A bodza olyan mértékben stimulálja az immunrendszert, hogy rákos és AIDS-es betegeknek is ajánlott a növény alkalmazása. Sokféle jótékony hatását (megfázás, influenza, asztma, cukorbetegség kezelése, valamint a fogyás segítése) minden bizonnyal annak köszönheti, hogy közvetlenül az immunrendszert erősíti. 

A németországi Bundesforschungsanstalt kutatóközpontban végzett kísérletek azt bizonyították, hogy a bodzában található anthocianidok segítik a cytokinek termelését, amely erősíti az immunrendszert. Ezek az egyedülálló fehérjék üzenetet küldenek az immunrendszeren belül, segítve az immunreakciók rendszerezését, azáltal a szervezet megvédését különféle betegségekkel szemben. További kutatások azt sugallták, hogy az anthociannidok nagyobb mennyiségű antioxidáns tartalmaznak a C- és E-vitaminoknál. 

Az ausztriai Graz Egyetemen végzett kutatások szerint a bodza fogyasztása csökkenti a kis sűrűségű lipoproteinek, azaz az LDL-koleszterin oxidációját. Az LDL oxidációja aterogenézis során jellemző, amely hozzájárul a keringési rendellenességek kialakulásához. 

Mérgező lehet a bodza?   

A legtöbb Sambucus családba tartozó növény bogyója ehető, amennyiben frissen szedi le és fogyasztás előtt megfőzi. A növények héja és a bogyó húsa is fogyaszthatóak. Azonban arra mindenképpen figyeljen oda, hogy a legtöbb esetben a nyers bogyók és a növény egyéb részei nyers formában mérgezőek. A Sambucus nigra a bodzafélék egyik alfaja, amelyet főképp jótékony egészségügyi hatásai miatt fogyasztanak, csupán erről a fajtáról mondható el, hogy nyersen sem mérgező hatású, azonban a könnyebb emészthetőség és az íz javítása érdekében ezeket a bogyókat is érdemes enyhén megfőzni fogyasztás előtt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!