A bodzát ideális esetben az immunrendszer stimulálására és a vírusos fertőzések leküzdésére alkalmazhatja, főképp az influenza és a megfázás gyógyítására alkalmas. A bodzaszörp tehát legyen otthona állandó lakója az őszi és téli hónapokban. Amennyiben további gyógykezelés szükséges, a bodzaszörp akkor is alkalmazható, hiszen remekül elkeverhető egyéb gyógynövényekkel.

Gyógyhatású étel:

A bodzából készült lekvár sok országban megtalálható a reggelizőasztalon. Készítéséhez a nyers bodzabogyókat meg kell főzni, mivel a nyers bogyó egy cián termelő anyagot tartalmaz, amelyet csak főzéssel inaktiválhat. 

Ajánlott fogyasztási mennyiség: 

Napi 1-3 teáskanálnyi szirup.

Mikor ne fogyassza?

A bodza bogyója és virága is a legtöbb esetben biztonsággal fogyasztható, és nem ismertek olyan esetek, amelyek arra utalnának, hogy a bodza fogyasztása kerülendő.

A bodzaszörp elkészítése

Megfázás és influenza esetében remek gyógyír. Gyermekek is fogyaszthatják. Egyéb gyógynövényekkel együtt is alkalmazható, így egész évben segítheti egészsége fenntartását. 

- 100 g szárított bodzabogyó
- 1 liter hideg, tisztított víz
- ½ csésze barnarizs szirup
- 1½ csésze méz.

Egy nagy lábosban keverje el a bodzát a vízben, hagyja 30-60 percig állni, hogy a bodzának legyen ideje ázni. Közepes lángon lassan forralja fel. Forrástól számított 15-20 percig főzze, gyakran megkeverve, amíg a folyadék felére nem csökken. Ekkor vegye le a tűzről és hagyja szoba hőmérsékletűre hűlni. 

Szűrje le a koncentrálttá vált keveréket, a maradék folyadéknak nagyjából két csészényinek kell lennie. Keverje hozzá a mézet és a barna rizs szirupot. Forralja újra fel és hagyja nagyjából 10 percig forrni, amíg az összetevők alaposan el nem keverednek és a szirup el nem éri a megfelelő sűrűséget. Hagyja kicsit hűlni, majd öntse át üvegekbe, amelyeket a hűtőben tároljon. 

Megjegyzés: 

A második forralás során olyan sűrűségűvé alakíthatja a folyadékot, amilyenre szeretné. Minél tovább forralja, annál sűrűbb keveréket fog kapni. 

Alternatív recept – Szirup megfázásra és köhögésre

- 75 g szárított fekete bodza

- 20 g szárított astragalus gyökér

- 25 g szárított echinacea gyökér

- 10 g szárított cseresznye héj

- 1 csésze méz.

Elkészítéséhez a fenti recepthez hasonlóan a szárított gyógynövényeket áztassa a vízbe, majd a forralás és leszűrés után keverje bele a mézet és forralja fel másodszorra is. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!