Az összes ásványi anyag közül a bór a leghatékonyabb. Nagyon nagy szükség van rá a szervezet növekedése és fejlődése, valamint az egészség fenntartása miatt. A bór erősíti a csontokat és fogakat, valamint a rákos betegekre is jótékony hatással van.

Mi is tartalmaz bórt?

A bór főleg olyan gyümölcsökben található meg, mint az alma, körte, barack, kiwi és datolya. Bizonyos zöldségek is tartalmaznak azonban bórt, olyen például az avokádó, szójabab, olívabogyó, hagyma és paradicsom. Nagy mennyiségű bór található a vörös babban, mogyoróban, ribizliben és mogyoróvajban is. A bór tehát sokféleképpen beépíthető az étrendbe.

A bórhiány tünetei:

Habár majdnem lehetetlen az, hogy valaki bórhiányban szenvedjen, a különböző tünetek mind erre a komoly problémára utalhatnak. Ezek közé a tünetek közé tartozik a nemi hormonok egyensúlyának felborulása, az ízületi gyulladás, csontritkulás és az idegi problémák megjelenése is.

A bór egészségre gyakorolt jótékony hatása:

1. Megakadályozza az ízületi gyulladás kialakulását:

A legtöbb orvos és szakértő gyakran azt állítja, hogy a bór megakadályozza és kontrollálja az ízületi gyulladás tüneteit. Valójában, az ízületi gyulladásos betegek 95 százalékánál segít a bór. Mivel serkenti a kalcium beépülését, ezáltal a csontok és porcok megerősödnek. Az idősebbeknél a csontok gyengébbek és likacsosabbak lesznek, a bór viszont kép meggátolni a csontok hanyatlását, mivel biztosítja, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű kalcium legyen, és az hatékonyan kerüljön felhasználásra.

2. Egészséges szervezet:

A bór képes javítani a szervezetben a tesztoszteron szintjét. Ez különösen a férfiak számára fontos. Habár néhány súlyemelő szívesen szed bórt tartalmazó étrend-kiegészítőket azért, hogy növelje a szervezete tesztoszteron szintjét, nem mindenki hajlandó emiatt ilyen táplálék-kiegészítőket szedni.

3. Egészséges csontok:

A bór segít a csontok felépítésében is. Megerősíti a csontvázat és megakadályozza az olyan betegségek kialakulását, mint amilyen a csontritkulás is. A bór serkenti azoknak az ásványi anyagoknak az anyagcsere aktivitását, amelyek a csontok fejlődéséhez szükségesek (réz, magnézium, kalcium). A bór hatással van a hormonokra is (mind az ösztrogénre, mind a tesztoszteronra), ezáltal hozzájárul, hogy a szervezet egészséges maradjon.

4. Rák:

A bór a rákos betegeknél is használható. A bór megköti az olyan anyagokat, amelyek segítik az erőteljes enzimgátló anyagok növekedését. A bór antitestként is használható, amely nagyon könnyen megtalálja a biológiailag szükséges szacharinokat.

5. Javítja az agyi funkciókat:

A bór egy másik kiváló hatása az, hogy serkenti és javítja az agyi funkciókat. A legtöbb tanulmány kimutatta, hogy a bór segít a tiszta és reális gondolkodásban. Javítja a kéz-szem koordinációt és a memóriát is.

6. Megakadályozza a vérrögök kialakulását:

A bór megakadályozza a vérrögök kialakulását is. Köztudott, hogy a jelenlegi tanulmányok alapján a bór képes felvenni a harcot a szívbetegségekkel, és meggátolja az artériákban a vérrög kialakulását is.

Mellékhatások:

A bórt mérsékelten kell fogyasztani, mivel komoly mellékhatásai lehetnek.

•    A túl sok bór gyengeséget, folyamatos hányást, hányingert és bőrgyulladást okoz.
•    Néhány esetben a csontvázat érintő abnormalitások is megfigyelhetőek.
•    A bőr felgyűlhet a szívben, vesékben és agyszövetekben, különösen, ha veseproblémái vannak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!