A fertőzések általános aggodalom középpontjában állnak, a borbolyával viszont, mivel gyógynövény, már az ókor óta kezelik a fertőzéseket és erősítik az immunrendszert.

1. Antibakteriális, gombaölő:

A borbolya tele van berberinnel, egy olyan anyaggal, amely segít a mikrobiális fertőzések kezelésében. Akár bélfertőzése, akár kolerája van, szabaduljon meg a problémától egy kis borbolyás teával.

A növényt az Ayurvédikus gyógyászatban a vérhas kezelésére használják. Az ókori egyiptomiak a pestist, az európaiak az epehólyag és májproblémákat, az irániak a szívbetegségeket, az oroszok pedig a gyulladást kezelték vele.

2. Bőrproblémák:

A legrosszabb bőrproblémák a gombás fertőzések, pattanások és pikkelysömör miatt alakulnak ki. Ezeket viszont rendkívül hatékony módon lehet kezelni a borbolyával.

3. Tüdő és húgyutak:

A borbolya nem csak a bőrt képes megvédeni a mikrobiális fertőzésektől. Kezelhető vele ugyanis a hörghurut, arcüreggyulladás, eldugult orr és torokfájás is. Hasonlóképpen pedig a húgyúti fertőzésre és a gyulladásra is jó hatással van.

4. Hasmenés:

A borbolyával hatékonyan kezelhető a hasmenés, jobban és gyorsabban, mint bármelyik antibiotikummal. Ez azért lehetséges, mert a növény összehúzó hatású, ezért kezelhető vele az ételmérgezés által okozott hasmenés.

5. Erős szív:

A borbolya megerősíti a szívet, mivel pozitív hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre. A borbolya megvédi a szívet a vértelenségtől, mert növeli az izomösszehúzódásokat. Ezáltal hatékonyon csökkenthető vele a magas vérnyomás.

6. Egészséges máj:

Ha sárgasága vagy hepatitisze van, a borbolya tinktúrákkal kezelhetőek ezek a problémák, valamint még a megfelelő epetermelés is elősegíthető. A borbolya az epeproblémákra is jó hatással van, valamint védi a májat, mivel minimalizálja a DNS károsodást.

7. Stabilizálja a vércukor szintjét:

Megfigyelték, hogy a borbolya és bogáncs fogyasztásával stabilizálható a vércukor szint. Ezen kívül ezzel a növénnyel kezelhető a kettes típusú cukorbetegség is.

8. Antioxidánsok:

A borbolya tele van olyan antioxidánsokkal, amelyek megerősítik a szervezetet a külső fenyegetésekkel szemben. Az antioxidánsok csökkentik az oxidatív stresszt és semlegesítik a szabadgyököket, így revitalizálják a szervezetet. Ezen kívül erősítik az immunrendszert, így képes lesz megbirkózni a fertőzésekkel is.

9. Egészséges emésztés:

Ha görcsöl a gyomra, gyomorégése vagy gyomorfájdalmai vannak, fogyasszon borbolyát, amely segít az egészséges emésztés visszaállításában.

10. Egyéb jótékony hatásai:

Mivel természetéből adódóan számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, a borbolyával sokféle egészségügyi probléma kezelhető. Ezek között szerepel az ízületi gyulladás, láz, kolera, köszvény, tüdőgyulladás, aranyér, megnagyobbodott lép, abnormális húgyúti vérzés, vesekövek, székrekedés, fogíny problémák és a fogkő. Ezen kívül pedig a növény görcsoldó és nyugtató hatású is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!